Aviatická pouť letos připomene konec války i Bitvu o Británii

26.02.2015

Aviatická pouť letos připomene konec války i Bitvu o Británii
Aviatická pouť letos připomene konec války i Bitvu o Británii (Zdroj: Aeroweb.cz)

O víkendu 6. a 7. června se na pardubickém letišti uskuteční již pětadvacátý ročník Aviatické pouti. S tím, jak se termín významné letecké akce blíží, celý organizační štáb intenzivně dolaďuje i ty sebemenší detaily hlavního leteckého programu. Letošní ročník nese podtitul „Čtvrtstoletí s legendou“ a tou legendou se Aviatická pouť během svých uplynulých čtyřiadvaceti ročníků opravdu stala. Tak jako k Pardubicím patří perník, dostihy, plochá dráha, tak se k nim neodmyslitelně zapsala také tato významná letecká přehlídka.

V letošním roce je program z velké části zaměřen na ukázky řady druhoválečných letadel různých typů. Právě kulaté, sedmdesáté výročí ukončení druhé světové války bude, tématem jedné z velkoprostorových scén. Program samozřejmě neopomene ani další významné výročí, a to 75 let od slavné letecké Bitvy o Británii, do které významně zasáhli také českoslovenští piloti bojující v řadách britské RAF.

„Pro letošní ročník jsme se snažili pozvat také historická letadla, která jsme na českém nebi doposud neviděli. Jejich představování budeme však zveřejňovat postupně, jakmile nám jejich majitelé plně potvrdí účast. Již dnes však můžeme říci, že máme potvrzeno vystoupení historických unikátů s červenými býky na trupu. Budou to přesně ta letadla, jejichž přílet do Pardubic v loňském roce překazily technické závady. Věřme, že letos to již stoprocentně vyjde,“ říká k připravovanému programu Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

Chybět nebude ani tradiční pestrý pozemní program s řadou ukázek a rozmanitých aktivit pro děti.

Více informací o aktualitách z připravovaného programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář