Finský Atol aviation zahájil testování obojživelného letounu

14.04.2015

Finský Atol aviation zahájil testování obojživelného letounu
Finský Atol aviation zahájil testování obojživelného letounu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Finská společnost Atol aviation v minulých dnech provedla první zkušební let ve svém lehkém sportovním letadle Atol amphibian. V průběhu 26 minut dlouhého letu vykonaly řadu testů včetně simulace pádů.

Dvoumístný dřevokompozitní Atol amphibian je osazen hlavním zatahovacím podvozkem a ostruhovým kolem v zadní části letounu. Jako obojživelný letoun je schopen po zatažení podvozku přistáni na vodní hladině. Tomu je uzpůsobeno umístění motoru nad kabinou letounu a osazení stabilizačními plováky pod křídly. Důraz byl kladen na bezpečnost, a proto je pilot automaticky upozorněn na polohu podvozku před každým přistáním.


Foto Atol aviation

V kokpitu pilot nalezne sedmipalcovou obrazovku MGL Enigma a 4,3palcovou obrazovku pro kontrolu motorových parametrů. Letoun osazený modernizovaným Rotaxem 912iS s maximální vzletovou hmotností 650 kg nabídne možnost užitečného zatížení 275 kg a dolet 750 km. Cestovní rychlost by se měla ustálit na 170 km/h.

Po dokončení prvního testovacího letu testovací pilot a hlavní designér v jedné osobě, Markku Koivurova, uvedl, že „letové charakteristiky naplnily očekávání a celkově se letoun snadno ovládá.“

Možnost spatřit Atol amphibian budete mít 18. dubna na veletrhu všeobecného letectví Aero 2015 ve Friedrichshafenu. „Minulý rok se náš letoun těšil velkému zájmu,“ dodává představitel společnosti Anssi Rekula. „Nyní můžeme všem dokázat, že dokáže létat tak, jak jsme slibovali.“

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář