RBAR: Bonhomme zvítězil i v Čibě, Šonka na body znovu nedosáhl

17.05.2015

RBAR: Bonhomme zvítězil i v Čibě, Šonka na body znovu nedosáhl
RBAR: Bonhomme zvítězil i v Čibě, Šonka na body znovu nedosáhl (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za poměrně silného větru, zato však podstatně menšího kouřma než ve včerejší kvalifkaci se dnes opět rozdělovaly body v mistrovství světa Red Bull Air Race 2015. Japonský závod v Čibě ovládl Brit Paul Bonhomme před Australanem Mattem Hallem a Matthiasem Doldererem z Německa. Martin Šonka skončil stejně jako v prvním závodě v Abú Dhabí bez bodu, když si neporadil se suverénem prvního kola, domácím Murojou.

Paul Bonhomme flies in Chiba
Foto Red Bull Air Race

Úvodní kolo duelů otevřel souboj Michaela Gouliana a Petea McLeoda. Kanadský mladík ovšem brzy narazil, konkrétně do pylonu závodní brány č. 4, za což nově nepřipisoval DNF, ale „pouze“ třísekundovou penalizaci. Ta ovšem nebyla v McLeodově případě jediná a další dvě sekundy navíc za příliš velký náklon v bráně č. 10 pohodlně pouštěly dál Gouliana. Druhý duel přinesl velmi napínavý souboj téměř bezchybných pilotů, Matt Hall byl však přeci jen o něco rychlejší než Nigel Lamb a postupoval dál. Třetí souboj proti sobě svedl domácího favorita a Martina Šonku; Muroja však k velké radosti 60 000 diváků na pláži Makuhari zaletěl traťový rekord těsně na hranici 50 sekund a byl nad síly českého pilota, i vinou jeho dvousekundové penalizace za nerovný průlet brány č. 4.

Čtvrtý „rozstřel“ proti sobě svedl rivaly z let minulých Paula Bonhommea a Hannese Archa, Rakušan však tentokrát nebyl pro mistra světa z let 2009 a 2010 soupeřem a musel se se soutěží rozloučit, neboť postupové místo nejrychlejšího z poražených okupoval stále Nigel Lamb. Nejtěsnější souboj prvního kola poté předvedli Kirby Chambliss a Juan Velarde, o postupu amerického pilota rozhodovalo pouhých 14 desetin vteřiny. Matthias Dolderer si v další duelu nemusel dělat velké starosti, jeho soupeř Péter Besenyei se totiž opět nevyvaroval čtyřem sekundám navíc a Němcovi tak stačil k postupu i méně než průměrný výkon. Poslední francouzský duel svedl nováčka Francoise Le Vota a Nicolase Ivanoffa. Le Vot byl ovšem od začátku velmi rozkolísaný, dvakrát připisoval penalizace za střety s pylonem a časem přes jednu minutu nepřidělal svému krajanovi prakticky žádné starosti. Sedmičku přímo postupujících nakonec doplnil „lucky loser“ Nigel Lamb.

Druhé kolo duelů otevřel souboj Gouliana a Halla, ve kterém se z postupu mezi finálovou čtyřku radoval bývalý australský stíhač. Joši Muroja se poté znovu snažil vykouzlit postupovou radost svou i domácích fandů, ovšem Paul Bonhomme byl pro něj příliš tvrdý oříšek. Kirby Chambliss sváděl další vyrovnaný souboj, Matti Dolderer byl však v cíli přeci jen o desetinku rychlejší. Kolo nakonec bez penalizací uzavřel souboj Ivanoffa a Lamba, úřadující mistr světa se ovšem letos zatím nemůže pořádně chytnout a do finále se, byť jen těsně, neprobojoval ani v druhém závodě sezóny.

Finálové kolo, v němž piloti soupeří už jen s časomírou, zahájil Matt Hall a výkonem 51,884 sekund ukázal všem ostatním, jaký čas bude rozhodovat o medaili. Paul Bonhomme letěl od začátku na podobné mezičasy, v cíli byl ovšem o tři desetiny rychlejší a vyhoupl se do čela. Nesesadil jej ani následný let Dolderera, který zpočátku letěl na hranici rizika a byl nejrychlejší, ale postupně kupil drobné chybičky, které vygradovaly až do dvousekundové penalizace za nerovný průlet brány č. 9. O konečném pořadí mohl rozhodnout už jen vítěz kvalifikace Ivanoff, který však od prvního mezičasu na vedoucího Bonhommea nestačil. Útočil sice na medailové příčky, ovšem překročený limit 10 G pro maximální přetížení v poslední ostré zatáčce jej nakonec sesadil „až“ na čtvrté místo.

Bonhomme tak upevnil své zatím suverénní vedení v ročníku Red Bull Air Race 2015, následovaný Mattem Hallem, který má po dnešku již šestibodovou ztrátu. Třetí je zatím úřadující šampion Nigel Lamb o dese bodů za Hallem. Martin Šonka zatím stále okupuje spolu s dvěma nováčky letošního ročníku Le Votem a Velardem nebodované příčky.

Další podnik seriálu bude hostit již za dva týdny chorvatský přístav Rovinj, který si zopakuje loňské pořadatelství. Původně se měl závod odletět v ruském Soči, ekonomická situace v Rusku však plány pořadatelů změnila.

Petr Kopfstein zvítězil v závodě Challenger Cupu

O jedno místo si oproti prvnímu podniku v Abú Dhabí polepšil Petr Kopfstein v závodě Challenger Cupu v Čibě, což neznamená nic jiného než jeho premiérové vítězství v nižší soutěži Red Bull Air Race, jejíž celý uplynulý ročník ovládl díky vítězství v posledním závodě systémem "vítěz bere vše". Marně na českého pilota dotírali druhý Daniel Ryfa ze Švédska i třetí Chilan Christian Bolton.

Petr Kopfstein je tak s 18 body po dvou podnicích na nejlepší cestě vybojovat znovu finálovou účast a pokusit se obhájit titul, o němž se bude letos rozhodovat v americkém závodě v Las Vegas.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář