Na Aviatické pouti vystoupí Stearman ve speciálním zbarvení

18.05.2015

Na Aviatické pouti vystoupí Stearman ve speciálním zbarvení
Na Aviatické pouti vystoupí Stearman ve speciálním zbarvení (Zdroj: Aeroweb.cz)

Významný podíl československých pilotů v Bitvě o Británii připomene v programu letošní Aviatické pouti také dvouplošný Boeing Stearman. Ten dostal k příležitosti výročí slavné letecké bitvy nové zbarvení 31. Základní letecké školy (EFTS) Královského letectva RAF.

„Při našem vystoupení na loňské Aviatické pouti se zrodila myšlenka připravit speciálně pro letošní ročník, připomínající 75 let od Bitvy o Británii, nové zbarvení pro náš Boeing Stearman. Známý historik, letecký publicista a organizátor Aviatické pouti Zdeněk Hurt nám připravil podklady na konkrétní stroj. Přes zimu jsme letedlo připravili a nově nanesli britské znaky a označení,“ říká Jiří Horák z plzeňského sdružení Clasic Trainers.

„Podoba stroje čísla FJ934 ze stavu 31. EFTS z přelomu let 1942 a 1943 byla zvolena podle dobové fotografie a též proto, že je zaznamenán v zápisnících letů několika československých učitelů létání u této školy, konkrétně Josefa Stehlíka, Josefa Flekala a Jana Mokrejše. Připomíná tak více než 70 let starou kapitolu sice méně nápadné, přesto tak důležité oblasti působení československých pilotů za 2. světové války v zahraničí, potažmo v zámoří,“ upřesňuje Zdeněk Hurt.

Pořadatelé Aviatické pouti dnes zároveň zveřejnili podrobný letový program na víkend 6. a 7. června. Více informací nejen o programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.


Stearman uvedený do barev 31. EFTS / Foto Michal Krechowski

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář