Irácký pilot havaroval s armádní F-16, nehodu nepřežil

26.06.2015

Irácký pilot havaroval s armádní F-16, nehodu nepřežil
Irácký pilot havaroval s armádní F-16, nehodu nepřežil (Zdroj: Aeroweb.cz)

Středeční noc se stala osudnou pro irácký armádní letoun F-16 Fighting Falcon, s nímž pilot v průběhu cvičného letu havaroval jihovýchodně od arizonského Phoenixu, poblíž města Douglas. Pátracímu týmu se teprve v průběhu čtvrtku podařilo nalézt tělo pilota. S následným požárem se hasičské sbory vypořádaly ve čtvrtečních ranních hodinách. Zprávu zveřejnily složky arizonského vzdušného prostoru na sociální síti Facebook.

 
Požár suché trávy dosáhl téměř 150 m od místa nehody

Mluvčí iráckého ministra obrany brigádní generál Tahseen Ibrahim uvedl, že pilotem letounu byl irácký armádní pilot, který měl toho času za sebou již čtyřletý výcvik v USA. V době nehody byl jedinou osobou na palubě F-16, jeho tělo bylo později nalezeno a identifikováno. Neznámá však i nadále zůstává příčina pádu stroje, ke které došlo v průběhu cvičného nočního letu, kdy letoun tankoval palivo za letu.

Následná exploze paliva letounu dala vzniknout požáru, který se rozšířil po rozloze čtyř set akrů a donutil několik osob opustit své domovy. Představitelé armády, kteří mezitím dorazili na místo havárie, zahájili vyšetřování nehody a ve spolupráci s místními šerify zabezpečili okolí. Šetření se bude nadále věnovat speciálně sestavená komise, jejíž výsledky budou zveřejňovány, doplňuje zpráva ze sociální sítě.

Podle dostupných informací pilot procházel výcvikem na základně 162. perutě sídlící v Tucsonu, ze které osudné noci rovněž startoval. Ta cvičí nejen americké piloty již od roku 1969.

„Okamžiky jako tyto nám připomínají, že ti, kteří oblékají vojenské uniformy, každodenně riskují své životy, za což jim patří náš dík,“ vyjádřila se k tragédii členka amerického Kongresu Martha McSally.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář