Roudnice nad Labem o víkendu hostí Memorial Air Show 2015

26.06.2015

Roudnice nad Labem o víkendu hostí Memorial Air Show 2015
Roudnice nad Labem o víkendu hostí Memorial Air Show 2015 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Poslední červnový víkend se již tradičně v Roudnici nad Labem uskuteční Memorial Air Show 2015. Slunečné počasí by kromě leteckých nadšenců a široké veřejnosti mělo přilákat řadu letadel současné technologické špičky, stejně jako historií prověřené stroje. Brány letecké show, která proběhne pod záštitou a za účasti prezidenta České republiky, se otevírají v sobotu úderem osmé hodiny ranní.

 
Upoutávka na letecké dny Memorial Air Show 2015

Letecká show s historií sahající do roku 1991 letos proběhne s mottem: 70 let od konce druhé světové války. Na roudnickém letišti, které po sametové revoluci jako první u nás přivítalo legendární Spitfire, diváci spatří mimo jiné Mustang P-51 nebo nadzvukový JAS-39 Gripen a to jak při letové ukázce tak na zemi na stojánce. Své umění před zraky diváků ověří čerstvý mistr republiky v letecké akrobacii v kategorii Unlimited Martin Šonka.

Letecký program v čase od jedné do páté hodiny odpolední, totožný pro oba víkendové dny, nabídne rovněž ryze historický T-6 Texan, britský de Havilland Vampire a ve formaci se Spitfirem přiletí z jedné stáje i sovětský JAK-3 vyvažující účast vítězných mocností na letošním ročníku. Jedním z největších taháků však bezpochyby bude North American B-25J Red Bull.

Snahou organizátorů akce je návštěvníky co nejvíce přiblížit k letadlům. Ta se na roudnické letiště začala slétávat již v průběhu středy, o víkendu by tak svátek létání měl být připraven přijmout všechny návštěvníky včetně hlavy státu. Účast prezidenta republiky nicméně nebude v historii akce ojedinělá. Myšlenku každoročního připomínání bojů druhé světové války pomáhal prosadit první porevoluční prezident Václav Havel, který se leteckých dnů pravidelně rád účastnil.

Jednodenní vstupné pro dospělého vyjde na 200 korun, za dítě pak zaplatíte 50 korun. Držitelé průkazu ZTP mají vstup na akci zdarma.

Veškeré informace naleznete na oficiálních stránkach Memorialu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář