Počet nalezených obětí pádu Hercula v Indonésii se blíží stovce

30.06.2015

Počet nalezených obětí pádu Hercula v Indonésii se blíží stovce
Počet nalezených obětí pádu Hercula v Indonésii se blíží stovce (Zdroj: Aeroweb.cz)

Armádní Lockheed KC-130B Hercules indonéských vzdušných sil spadnul krátce po startu z letiště Medan-Polonia, ležícího v hustě obydlené části hlavního města indonéské provincie Severní Sumatra. Na palubě se nacházelo dvanáct členů posádky a až sto deset dalších cestujících, upřesnil ve středu počet osob na palubě maršál indonéského letectva Agus Suprianta. Letoun při dopadu na zem zasáhl jeden z hotelů, z místa neštěstí záchranáři prozatím vytáhli 91 těl, uvádí portál cnn.com. Nepředpokládá se, že by někdo z osob na palubě nehodu přežil. Některé zdroje hovoří až o 141 lidských obětech.

 
Následky pádu letounu C-130 Hercules v indonéském Medanu

Letoun odstartoval kolem úterního poledne místního času z letiště ve městě Medan. Pan Supriatna dále dodává, že se stroj krátce po startu potýkal s problémy s tahem motoru, načež se pilot rozhodl vrátit se zpět na letiště. V průběhu pravé zatáčky však ztratil výšku, křídlem poničil několik domů a dopadl na střechu místního hotelu, uvádí zdroje z místa nehody. Hustý černý dým zahalil přilehlou oblast a na místo dorazili členové hasičského sboru. Vzniklou paniku museli uklidňovat policisté, kteří se rovněž zapojili do snahy záchranářů nalézt přeživší v troskách letounu a budovy.

„Letadlo mi několikrát proletělo nad hlavou, velice nízko, hořelo a šel z něj černý dým. Když nade mnou letělo potřetí, spadlo na střechu hotelu a okamžitě explodovalo,“ popisuje hrůznou událost recepční Elfrida Efi z hotelu Golden Eleven Hotel pro agenturu Retuers. Dodala, že letoun také zasáhl přilehlý masážní salón, ve kterém se tou dobou zdržovalo několik osob.

Jako o možné příčině pádu letounu se hovoří o technických problémech s motory, ačkoli stroj před samotným letem prošel inspekcí. V reakci na včerejší katastrofu volá indonéský prezident Joko Widodo po celkovém auditu vojenského vybavení, včetně starých letadel, uvádí indonéska národní zpravodajská agentura. Havarovaný stroj pocházel z USA z šedesátých let dvacátého století.

Lockheed C-130 Hercules je čtyřmotorový vrtulový armádní letoun, používaný již od roku 1957. V současné době jej využívá přes šedesát zemí světa v jedné z jeho čtyřiceti různých verzí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář