RBAR: Hall ovládl kvalifikaci v Budapešti, Šonku čeká Bonhomme

04.07.2015

RBAR: Hall ovládl kvalifikaci v Budapešti, Šonku čeká Bonhomme
RBAR: Hall ovládl kvalifikaci v Budapešti, Šonku čeká Bonhomme (Zdroj: Aeroweb.cz)

Před nádhernými kulisami budapešťského parlamentu se po šesti letech konala kvalifikace na závod Red Bull Air Race. Nejlepší výchozí pozici do zítřejšího hlavního klání si vybojoval Australan Matt Hall, který dominoval i předchozím tréninkům. Martin Šonka zaletěl dva zcela opačné kvalifikační pokusy, ten lepší z nich mu stačil na sedmou příčku. V zítřejším úvodním kole duelů ho tak čeká lídr průběžného pořadí Paul Bonhomme z Velké Británie, který skončil ihned za ním.


Martin Šonka v kvalifikaci v Budapešti / Foto Tomáš Zámostný

S velkými nadějemi vstupoval do kvalifikace domácí závodník, duchovní otec celé soutěže Péter Besenyei. Málo času na sžití se s novým strojem Edge 540 však přeci jenom bylo znát v drobných detailech letu a Maďar se tak musel spokojit s konečnou 10. příčkou. Navázat na své poslední vítězství v seriálu, kterého dosáhl právě před šesti lety zde v městě na Dunaji, chtěl dobrým kvalifikačním výkonem i Michael Goulian z USA, ale vinou několika penalizací se nakonec umístil až za nováčky Francoisem Le Votem z Francie a Španělem Juanem Velardem, kteří stále trochu marně hledají ideální trajektorii k lepším výsledkům.

Už se stává skoro tradicí, že kvalifikace sedí Japonci Jošimu Murojovi, který dlouho udával tempo všem ostatním letcům, až jej v předposledním letu dne předčil pouze Hall. Naopak kvůli řadě nepřesností a penalizací v obou kvalifikačních letech - mimo jiné za jediný pylon hit celé kvalifikace - odletěly šance Němce Matthiase Dolderera na dobrý výsledek, který tak musel s povděkem přijmout předposlední příčku. Jisté výkony, avšak ne dostatečně rychlé na lepší umístění, předvedli třetí Rakušan Hannes Arch a čtvrtý Pete McLeod z Kanady.

Zítřejší závod, který tradičně otevře sedm soubojů dvojic, začíná v 15 hodin, od 17 hodin je pak na programu druhá část a závěrečné finále. Vše můžete sledovat živě na webu www.redbullairrace.com.

Fotogalerie Tomáše Zámostného z kvalifikace v Budapešti

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář