Dny NATO opět přivítají unikátní konvertoplán CV-22B Osprey

31.07.2015

Dny NATO opět přivítají unikátní konvertoplán CV-22B Osprey
Dny NATO opět přivítají unikátní konvertoplán CV-22B Osprey (Zdroj: Aeroweb.cz)

Co minulý rok konvertoplán CV-22B Osprey na ostravských Dnech NATO zanedbal, může dohnat letos. Z důvodu operačních povinností musel show předčasně opustit, toto září se proto hvězda minulého ročníku vrátí na Letiště Leoše Janáčka a kromě letové ukázky návštěvníkům opět nabídne možnost projít si jeho útroby.

 
Bell Boeing CV-22B Osprey na ostravských Dnech NATO 2014

Americké velitelství do Ostravy vyšle jeden z deseti strojů CV-22B Osprey spadajících pod 352. skupinu speciálních operací umístěnou ve Velké Británii. Jedná se o jedinou evropskou skupinu, která má Osprey ve výzbroji. K radosti návštěvníku Dnů NATO se zároveň jedná o jednu z mála leteckých přehlídek na území Evropy, kde je možné konvertoplán spatřit.

„Letos si zřejmě návštěvníci naší akce budou moci konvertoplán Osprey prohlédnout na statické ukázce po celou dobu trvání naší akce. Jeho účast je výbornou zprávou nejen pro letecké nadšence, neboť účast Osprey na veřejných show je v Evropě stále velmi výjimečná,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Díky dvěma překlopným rotorům může konvertoplán využívat výhod jak letounu, tak klasického vrtulníku. Oproti druhému však nabízí větší dolet, cestovní rychlost i užitečné zatížení. Proto jej lze s výhodou použít v těžko přístupných nebo odlehlých oblastech, kde není možné vybudovat klasickou přistávací dráhu.

O Dnech NATO si můžete přečíst více na stránkách přehlídky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář