V obci Lipno havaroval sportovní letoun, 1 člověk nepřežil, druhý bojuje o život

21.08.2015

V obci Lipno havaroval sportovní letoun, 1 člověk nepřežil, druhý bojuje o život
V obci Lipno havaroval sportovní letoun, 1 člověk nepřežil, druhý bojuje o život (Zdroj: Aeroweb.cz)

V obci Lipno poblíž města Louny v severozápadních Čechách havaroval ve večerních hodinách menší sportovní letoun. Patrně následkem poruchy motoru pilot nezvládl manévr nízko nad zemí a zavadil o střechu domu, následnému pádu nedokázal zabránit. Přivolaní záchranáři odvezli jednu osobu do ústecké nemocnice, druhé osobě na palubě navzdory oživování nedokázali pomoci. O tragédii informoval Denik.cz

Svědek nehody měl uvést, že ultralightu Skylane s imatrikulací OK-MUO-44 nebo MHO-44 vysadil motor. „Pilot se snažil provést ještě obrat, ale ten už nevybral, zavadil o dům." Před dopadem do středu obce letoun zanechal viditelné stopy na střeše přilehlého stavení. Následně jej podle slov zasahujících hasičů zachvátil požár. Osoba, kterou záchranáři převezli do nemocnice, utrpěla vážná poranění hlavy a břicha. Nyní je v umělém spánku.

Vzhledem ke smutné bilanci pádu letounu nejsou známy jeho přesné přičiny. Vyšetřovatelé prozatím verzi s poruchou motoru nepotvrdili. Podle prvotního šetření se zdá, že systémy řízení ovládacích ploch letounu byly před nehodou v pořádku. Rovněž paliva měl mít stroj dostatek. 

Šetřením příčiny pádu letounu se zabývá Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (UZPLN). „K příčině pádu prozatím nemohu nic konkrétního říci, vše je čerstvé a budou probíhat šetření. Nelze zatím potvrdit ani vyvrátit nějakou technickou závadu. Budou provedeny další expertýzy, například posouzení motoru,“ nechal se slyšet vyšetřovatel ústavu Josef Procházka.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář