Bombardier uvedl software sledující online stav letadla

19.11.2015

Bombardier uvedl software sledující online stav letadla
Bombardier uvedl software sledující online stav letadla (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výrobce letounů Bombardier představil nový software pro své business jety Learjet, Challenger a Global. Tak zvaný Smart Link by měl monitorovat provoz a stav letadla, jeho systémů i pohonných jednotek, v případě potřeby posádce nabízet řešení problémů a v průběhu letu komunikovat se servisním střediskem. Společnost si od něj slibuje zvýšení bezpečnosti provozu letounů a schopnost identifikovat možná rizika dříve, než se rozšíří. Zprávu přinesl portál aviationweek.com


Software Smart Link pro business jety Bombardier / Foto Bombardier.com

Klíčovým komponentem Smart Link je sledování chodu pohonných jednotek, na jeho vývoji se proto podílel i Rolls-Royce, dodavatel motoru BR710 pro letouny řady Global, a právě na modelech Global 5 000 a 6 000 společnost testovala sledování chodu motorů.

Smart Link by měl v budoucnu sledovat provoz i výkonnost letadla a v případě potřeby komunikovat s techniky údržby v průběhu letu. Jeho záznamy pak mohou sloužit při vytváření harmonogramu servisních prohlídek a poskytnout pracovníkům důležité informace. Nejvíce si však společnost pochvaluje schopnost systému „online“ komunikace.

„Systém bude nabízet mimo jiné automatický, bezdrátový a zabezpečený přenos mapové dokumentace či nejrůznějších databází prostřednictvím     Wi-Fi nebo mobilní sítě a to kdekoli na světě,“ uvádí společnost ve své zprávě.

Testování softwaru prováděl Bombardier také na modelech Learjet 70 a 75 ve spolupráci s deseti provozovateli po dobu tří měsíců. Testoval na nich hlášení systému, která se přenášejí formou textových zpráv udávajících povahu závady. Pro dva zmíněné modely nabízí Bombardier bezplatnou aktualizaci softwaru, pro letouny řady Challenger bude systém k dispozici v polovině příštího roku.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář