Spojení Boeingu a Travel Service trvá, dopravce pořídí 25 nových B737 MAX

26.01.2016

Spojení Boeingu a Travel Service trvá, dopravce pořídí 25 nových B737 MAX
Spojení Boeingu a Travel Service trvá, dopravce pořídí 25 nových B737 MAX (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na svůj největší souhrnný nákup do flotily se chystá tuzemská letecká společnost Travel Service. V minulém týdnu totiž podepsala smlouvy na 16 strojů Boeing 737 MAX 8, které budou u dopravce od roku 2018 nahrazovat současné "sedm-tři-sedmičky" verzí -700 a -800; do konce roku 2021 by mělo přibýt dalších devět letounů nového typu. Modernizovaný typ B737 MAX by měl přitom tento týden vůbec poprvé vzlétnout z továren Boeingu ve washingtonském Rentonu nedaleko Seattlu. O akvizici informoval server iDnes.cz.

„Tato letadla částečně rozšíří naši flotilu a část z nich bude náhradou za stávající,“ potvrdila jmenovanému serveru transakci mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková. Společnost tak zůstává věrná americkému výrobci, jehož typy jsou součástí flotily Travel Service již více než 15 let; v roce 2000 aerolinka poprvé nasadila na svých letech Boeing 737-400.


B787 MAX 8  v barvách Travel Service / Foto Boeing

Od nového typu si aerolinka slibuje především výrazné úspory, které by měly dosáhnout až pětiny současných provozních nákladů B737 na jednu sedačku. Těžištěm modernizace typu jsou nové pohonné jednotky, motory CFM International LEAP-1B, které mají dle předpokladů spotřebovat o 10-12 % méně paliva nežli motory CFM56-7B, jež v současné době pohánějí letouny Boeing 737NG.

Americký výrobce navíc oznámil, že se tento pátek uskuteční první vzlet Boeingu 737 MAX z domovské továrny v Rentonu. Stane se tak krátce poté, co se včera poprvé - již však s komerčními cestujícími - vznesl k nebi jeho největší konkurent, taktéž vylepšený Airbus A320neo. Německá Lufthansa jej nasadila na pravidelnou linku z báze ve Frankfurtu nad Mohanem do Mnichova.

Teprve po několika letech v provozu bude možné hodnotit, kterému ze dvou největších světových producentů letadel se modernizace jeho vlajkového typu vyvedla lépe. O "papírových předpokladech" a jejich srovnání jsme vás informovali už v článku NEO vs. MAX - souboj titánů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář