Aviatickou pouť navštíví dvě Electry, elektrická i Baťova

29.04.2016

Aviatickou pouť navštíví dvě Electry, elektrická i Baťova
Aviatickou pouť navštíví dvě Electry, elektrická i Baťova (Zdroj: Aeroweb.cz)

Organizátoři Aviatické poutě oznámili další zajímavý exponát 26. ročníku letecké akce, která na konci května navštíví pardubické letiště. Vedle historického Lockheedu Electra se představí elektricky poháněný větroň D-14 Electra tuzemského konstruktéra Martina Štěpánka. V budoucnu s ním plánuje přelet z Pardubic do Prahy po vzoru českého leteckého průkopníka Jana Kašpara.

Ke 100kilometrovému letu mezi Pardubicemi a Prahou pana Štěpánka inspiroval zájem, který veřejnost věnovala loňskému historicky prvnímu přeletu Lamanšského průlivu elektricky poháněným letadlem. Jako cíl si však stanovil větší vzdálenost.


Elektricky poháněný větroň D-14 Electra

„Rozhodli jsme se pro stokilometrovou vzdálenost, a co bychom to byli za Čechy, kdybychom nezopakovali let po trase inženýra Kašpara. Původní plán byl uskutečnit přelet u příležitosti Aviatické pouti, ale dodávka k tak dlouhému letu potřebných baterií se nám opozdila a přelet uskutečníme o něco později, ale určitě poletíme,“ ujišťuje pan Štěpánek.

První z jmenovaných letounů Lockheed Electra se naproti tomu nejmodernějšími technologiemi pyšnit nemůže, soukromý letoun Baťových závodů má však o to bohatší historii.

Hvězdy na nebi

Heslo letošního ročníku Hvězdy na nebi odkazuje na hvězdicové motory, které pohánějí slavné stroje letecké historie. Jedněmi z nich jsou letošní návštěvníci Douglas DC-3 nebo výše zmíněná Electra. Organizátoři do programu dále zařadili například některé z význačných scén první světové války nebo vystoupení Vzdušných sil Armády ČR.

Aviatická pouť se uskuteční o víkendu 28. a 29. května a v obou dnech nabídne téměř šestihodinový program. Více informací naleznete na stránkách akce.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář