AKTUALIZOVÁNO: Havárie EC 225 v Norsku má až 13 obětí

29.04.2016

AKTUALIZOVÁNO: Havárie EC 225 v Norsku má až 13 obětí
AKTUALIZOVÁNO: Havárie EC 225 v Norsku má až 13 obětí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Těla 11 obětí se prozatím podařilo nalézt záchranářům po páteční havárii vrtulníku Eurocopter 225 Super Puma provozovaného společností CHC Helicopter směřujícího z ropné plošiny Gullfaks B v Severním moři do norského Bergenu. Na palubě cestovalo celkem 13 lidí, z nichž všichny pracovali pro ropnou společnost Statoil. Pátrání po zbylých dvou osobách bylo v pátek odpoledne ukončeno, vzhledem k okolnostem není pravděpodobné, že by nehodu někdo přežil. Zprávu přinesl portál Bbc.com

"Slyšel jsem explozi a následně velice podivný zvuk motoru, tak jsem se podíval ven z okna," popisuje jeden ze svědků místnímu deníku Bergensvisen okamžiky před nehodou. "Viděl jsem, jak vrtulník rychle klesá. Pak jsem spatřil silný výbuch," dodává.


Snímek z letištní webkamery / Foto Metro.co.uk

Vrtulník havaroval 50 minut po startu v oblasti západně od norského města Bergen, poblíž malého ostrova Turoy. Do Bergenu mu zbývalo přibližně deset minut letu. Na fotografiích je patrný hustý černý dým stoupající z oblasti menších kamenných ostrůvků. Stroj byl zcela zničen.

Do snahy o nalezení zbylých dvou osob se na místě nehody zapojili potápěči, hasiči i zdravotníci, jak potvrdil policejní mluvčí Morten Kronen. Jedenáct osob na palubě bylo norské národnosti, jeden italské a jeden občan Velké Británie.

Záchranáři od počátku nevěřili, že by mohl nehodu některý z cestujících přežít. „Ukončili jsme pátrání po zbylých dvou osobách,“ komentoval ukončení pátracích akcí v pátek po páté hodině odpoledne člen záchranářského týmu Eorte Galti.

Uzemněn byl již dříve

„List rotoru letěl přímo k nám,“ popisuje okolnosti nehody další ze svědků, Rebecca Andersen, norskému deníku Verdens Gang. „Pak jsme slyšeli hlasitou explozi.“

Jeden z listů rotoru pocházející z vrtulníku byl přitom nalezen téměř 275 mětrů od místa dopadu vrtulníku. V návaznosti na nehodu přerušily některé letecké úřady provoz EC 225 Super Puma již podruhé v jeho historii. Kromě Norska k tomu došlo například ve Velké Británii. Poprvé se tak stalo v roce 2012 poté, co jeden z vrtulníků provozovaný CHC Helicopter havaroval v moři poblíž Skotska. 

Podle svědků měl stroj k zemi klesat ve spirále. O možných příčinách nehody se zatím neví. V době havárie v oblasti panovalo dobré počasí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář