Airbus A320 se nejspíš s žádným dronem nestřetl, nejsou důkazy

03.05.2016

Airbus A320 se nejspíš s žádným dronem nestřetl, nejsou důkazy
Airbus A320 se nejspíš s žádným dronem nestřetl, nejsou důkazy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britské úřady, které se intenzivně zabývají dva týdny starou událostí, kdy se měl Airbus A320 po vzletu z letiště Heathrow střetnout s dronem, zatím dosavadní široce medializovanou verzi příběhu popírají. Podle nich se totiž nenašel jediný důkaz, že by se letoun skutečně srazil s bezpilotním letounem. O "nových poznatcích" v případu nyní informoval server Avweb.com.

Podle britského ministra dopravy Roberta Goodwilla se mohlo jednat o obyčejnou igelitovou tašku. Technici totiž na letounu nenašli jedinou stopu po dronu a ihned uvolnili Airbus registrace G-EUYP do dalšího provozu. Výsledky nepřineslo ani následné pátrání po případných torzech dronu na zemi v okolí prostoru přiblížení na londýnskou dráhu 27L. Ačkoliv vyšetřovatelé verzi s dronem zcela nevyloučili, zatím pro ni neexistuje jediný důkaz.


Foto British Airways

Přesto jsou nadále bezpilotní prostředky palčivým tématem zejména pro Britskou asociaci dopravních pilotů (BALPA), jejíž zástupci opakovaně upozorňují na pohyb dronů v okolí letiště. Jen za poslední půlrok se mělo jednat o 23 případů nebezpečného sblížení při letišti Heathrow. Vzhledem k rozmachu bezpilotních prostředků v poslední době proto volají nejen britští piloti po regulaci jejich provozu.

O současné právní situaci týkající se provozu dronů v České republice a jejich možné budoucnosti si můžete přečíst v samostatném článku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář