US Navy kvůli zpoždění F-35 revitalizuje zakonzervované Hornety

22.06.2016

US Navy kvůli zpoždění F-35 revitalizuje zakonzervované Hornety
US Navy kvůli zpoždění F-35 revitalizuje zakonzervované Hornety (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kvůli dalšímu výraznému zpoždění v programu F-35 se americké námořnictvo rozhodlo prodloužit životnost svých palubních bojových letounů F/A-18 Super Hornet rozšířením flotily o několik desítek revitalizovaných strojů.

K přestavbě poslouží stroje F/A-18C Hornet zakonzervované na Davis-Monthanově letecké základně v arizonském Tusconu. Třicet strojů s nejnižším náletem bude upraveno do nově vytvořeného standardu F/A-18 C+, tedy unikátního hybridu mezi Hornetem a Super Hornetem. Kromě drobných úprav draku dostanou přebytečné Hornety hlavně novou avioniku a radar. První revitalizované letouny by mohlo US Navy obdržet už na podzim.


Tusconské zálohy při 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group / Foto Dvaid Buckett

Americké námořnictvo mělo původně začít nahrazovat svou flotilu Super Hornetů již v roce 2014. Téměř nekonečný výčet „dětských nemocí“, kterými nový stroj 5. generace trpí, se však daří řešit jen velmi pomalu. K programu má navíc výhrady i samotné námořnictvo, kterému vadí hlavně nákladný a komplikovaný servis letounů, krátký dolet, nestandardně horké výstupní plyny motoru Pratt & Witney F135-PW-400 a v neposlední řadě také to, že je F-35 (pro USN ve verzi „C") jen jednomotorový.


F/A-18 E Super Hornety a nové F-35 C Lightning II / Foto MSg Donald Allen

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář