Zkouška z IFRové angličtiny od června nově v CATC

24.06.2016

Zkouška z IFRové angličtiny od června nově v CATC
Zkouška z IFRové angličtiny od června nově v CATC (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od června 2016 probíhá přezkoušení z IR angličtiny (IR English – Language Proficiency Test) nově v Czech Aviation Training Centre, který je pověřen Úřadem pro civilní letectví. Požadovaná úroveň znalosti angličtiny je B2 (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Není potřeba předkládat žádný certifikát o absolvování kurzu letecké angličtiny. Zkouška je zaměřena na zvládání běžných i neobvyklých situací, jak pracovních tak mimopracovních. Uchazeč musí prokázat schopnost porozumět mluvenému jazyku a adekvátně reagovat ve standardních i nestandardních situacích.

Na zkoušku se můžete připravit v kurzu, který je přímo zaměřený na IFR angličtinu - přečtěte si více o přípravném kurzu. Ke zkoušce je potřeba se přihlásit minimálně 14 dní předem. Pokud se uchazeč nemůže dostavit na zkoušku v plánovaném termínu, je nutné se předem písemně omluvit.

Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Kandidáti, kteří uspějí u písemné části (tj. získají minimálně 75 %), postupují k ústnímu pohovoru. Písemný test trvá 60 minut a skládá se z několika částí: gramatiky, slovní zásoby a porozumění textu v kontextu letecké angličtiny, dále obsahuje letecké zkratky a frazeologii. Písemný test je pouze v anglickém jazyce. Ústní část trvá přibližně půl hodiny. V úvodu proběhne běžný rozhovor na obecná témata, následuje poslech ATIS (autentický poslech, rozbor, diskuse). Závěr pohovoru je věnován standardním a nestandardním situacím, otázkám týkajícím se výkonu povolání, porozumění, případně překladu daného textu.

Pokud kandidát neuspěje u ústní části, opakuje pouze tu. Opravný termín je možný nejdříve za 30 dní od posledního termínu konání zkoušky, počet pokusů není omezen. Mezi písemnou a ústní částí je přibližně hodinová pauza, během níž examinátoři opraví písemné testy. Před zahájením písemné i ústní části bude ověřena totožnost uchazečů, proto prosím mějte u sebe občanský průkaz nebo cestovní pas.

Při testování jsou přítomni vždy dva examinátoři (jazykový specialista a pilot-examinátor), schválení ÚCL na základě prokázaného vzdělání a praxe. Ze zkoušky se pořizuje zvukový záznam, který hodnotí oba examinátoři.

Cena jednoho přezkoušení je 2 000 Kč včetně DPH, cena opakovací zkoušky je 1 000 Kč včetně DPH. Nejbližší volné termíny jsou 19. a 20. července a dále 9. a 10. srpna 2016. Zkouška probíhá v sídle CATC na letišti Praha-Ruzyně. Přihlášky posílejte na adresu info@catc.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář