RBAR: Kvalifikaci v Ascotu vyhrál Dolderer, Šonka byl těsně druhý

13.08.2016

RBAR: Kvalifikaci v Ascotu vyhrál Dolderer, Šonka byl těsně druhý
RBAR: Kvalifikaci v Ascotu vyhrál Dolderer, Šonka byl těsně druhý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zatímco oči většiny sportovních fanoušků míří v těchto dnech k olympijskému areálu v brazilském Rio de Janeiru, nedaleko dějiště předchozích londýnských her pokračuje tento víkend mistrovství světa Red Bull Air Race. Dnešní kvalifikaci nad závodištěm v anglickém Ascotu vyhrál Matthias Dolderer jen těsným rozdílem před Martinem Šonkou a třetím Japoncem Murojou.

Na místní trati, určené standardně především pro překážkové dostihy, již třetí rok po sobě vyrostly závodní pylony. Zvláštností místního „kurzu“ Red Bull Air Race je tak zvaný statický start, kdy piloti naskočí do závodní trati bezprostředně po vzletu. V případě dvou kvalifikačních letů to ovšem znamená, že každý stroj musí před druhým letem opět přistát, a tak se místní diváci mohli opět těšit na dvě kompletní kola celé čtrnáctky Master Class.


Foto Red Bull Air Race

První kolo letů se neslo v duchu čistých výkonů. Zaletět bez trestných vteřin za prohřešky proti pravidlům se nepodařilo jen Petru Kopfsteinovi hned při prvním letu, když trochu smolně trefil před koncem svého výkonu jeden z pylonů. To druhý z českých reprezentantů startoval jako šestý v pořadí a precizním letem stanovil v tu chvíli místní traťový rekord pro ročník 2016. Jeho čas 1:05,172 nepokořil při prvních pokusech žádný z jeho soupeřů, a tak český pilot vstupoval do druhého kola z čelní příčky.

Počasí, které tak znepříjemnilo poslední dva podniky v Japonsku a v Budapešti, tentokrát komplikace organizátorům nepřineslo. Přesto to byl zejména lehce proměnlivý vítr, který rozhodoval o poměrně drobných nuancích ve výkonech jednotlivých letců a určoval tím jejich celkové časy. Z pohledu českého fanouška byl tím nejdůležitějším výkonem excelentní let Němce Dolderera, který nakonec o 13 tisícin sekundy předčil Šonkův traťový rekord a vyhoupl se do čela. Bývalý český armádní pilot si nicméně udržel druhé místo.

V zítřejším prvním kole závodu tak narazí Šonka na Slovince Podlunšeka, Kopfsteina čeká Francouz Ivanoff. Velmi zajímavý bude bezesporu duel Hannese Archa s Mattem Hallem či domácího Nigela Lamba se stále se zlepšujícím Juanem Velardem. Závod začíná ve 14 hodin SELČ a můžete jej sledovat na webu www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář