Dolderer si v Indianapolis zajistil titul mistra světa RBAR 2016

02.10.2016

Dolderer si v Indianapolis zajistil titul mistra světa RBAR 2016
Dolderer si v Indianapolis zajistil titul mistra světa RBAR 2016 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Automobilová dráha v Indianapolis, jakási Mekka světového motorsportu, hostila v neděli předposlední podnik sezóny Red Bull Air Race 2016 a byla svědkem mimořádné podívané, na jejímž závěru byl již závod před koncem sezóny oslavován nový mistr světa Red Bull Air Race 2016. Po místní výhře a zaváhání největšího soupeře se jím stal Němec Mathiass Dolderer. Na stupně vítězů jej v sedmém závodě doprovodili druhý Nigel Lamb z Velké Británie a třetí Pete McLeod z Kanady. Češi Martin Šonka a Petr Kopfstein skončili před branami finále, respektive v prvním kole závodu.

„Je to úžasné, tvrdě jsme pro to dřeli. Jsem nyní plný emocí a je těžké je dostat pod kontrolu. Děkuji celému svému týmu a své rodině,“ okomentoval svůj triumf viditelně dojatý novopečený mistr světa a vítěz závodu v televizním rozhovoru bezprostředně po finálovém letu, jehož cesta za titulem nebyla vůbec lehká a v polovině sobotní kvalifikace se ještě zdálo, že by k ní vůbec nemuselo dojít.

McLeodův (ne)postup a odvrácená senzace

Nedělní klání naštěstí nebylo ovlivněno deštěm tak jako kvalifikace, a tak celý program Master Class probíhal dle plánu. Jako první se americkým divákům představil Petr Kopfstein a nevedl si vůbec špatně – zaznamenal čistý let a na postup do další fáze rozhodně mohl pomýšlet. Jeho soupeř v duelu Juan Velarde však našel ještě o něco málo vhodnější trajektorii mezi pylony a v cíli se radoval z těsného postupu. Nicolas Ivanoff chtěl v druhém souboji navázat na výkon z druhého tréninku, v němž skončil druhý. Časem 1:05,026 sice držel v rukou stále dost karet, proti němu však stál právě adept na titul ročníku 2016 s tradičně vysokými trumfy. Matthias Dolderer neponechal nic náhodě a skvělým časem 1:03,661 postoupil dál.


Foto Red Bull Air Race

Třetí duel zajímal jak domácí, tak české fanoušky, neboť svedl Martina Šonku a Michaela Gouliana. Goulian sice nepokořil hranici 1:06 a dával českému pilotovi velkou šanci, ten si však svou cestu za postupem výrazně zkomplikoval na bráně č. 4, v níž byl rozhodčími přistižen za hranicí povoleného klonění. Ačkoliv Šonka na průběžných mezičasech figuroval za Američanem, v cíli mohl hovořit o velkém štěstí, neboť se dokázal před Gouliana přece jenom o půl druhé desetiny sekundy dostat.

Neoficiální „primárky“ Teamu Breitling představoval čtvrtý duel v pořadí. Francoise Le Vot se jako jediný muž v prvním kole závodu dopustil závodního přestupku proti pravidlům, když v jednom z vertikálních manévrů zahájil klonění ještě předtím, než jeho speciál mířil kolmo vzhůru, jak trať předepisuje, za což následovala vteřinová přirážka. Nigel Lamb se penalizací vyvaroval a poměrně pohodlně si dolétl pro postup.

V pátém duelu svedli nádherný souboj Kirby Chambliss a Pete McLeod. Chambliss letěl čistě a s výsledným časem 1:05,045 mohl být spokojen. Kanaďan ovšem od začátku držel necelý dvousekundový náskok a už už si letěl pro postup, když těsně před koncem obdržel dvouvteřinovou penalizaci za nerovný průlet jedné z bran a o necelé dvě desetiny tak za americkým sokem zaostal. Do osudu tohoto souboje však záhy zasáhli techničtí rozhodčí, kteří Chamblisse dodatečně diskvalifikovali za překročení povolených otáček motoru, a do dalšího kola tudíž přece jenom šel McLeod.

Šestý duel Petera Podlunšeka a Matta Halla vyzněl pro Australana, který tak mohl pokračovat ve stíhání Dolderera v souboji o celkový triumf letošního mistrovství. Slovinec tomu však dopomohl zejména dvouvteřinovou penalizací, protože čistým letovým časem by byl Hallovi velmi solidním konkurentem.

To poslední duel prvního kola byl zejména pro japonské fanoušky přímo nervy drásající. Ačkoliv nováček Christian Bolton, který z již známých příčin nahradil ve startovní listině Hannese Archa, zaletěl nevýrazný čas 1:08,532 včetně dvou penalizačních sekund, vítěz kvalifikace Joši Muroja si během svého letu připsal hned čtyři trestné vteřiny. Nakonec si však i on mohl oddychnout a časem 1:07,697 nepřipustil nečekané vyřazení. Oddychl si také Nicolas Ivanoff, který prošel dál coby nejrychlejší poražený.


Foto Red Bull Air Race

Mistrovské oslavy závod před koncem sezóny

Velice povedeným výkonem zahájil druhé kolo soubojů Kanaďan McLeod, když časem 1:04,525 dostal svého soupeře Ivanoffa pod tlak. Francouz na prvním mezičase nezaostával o moc, s postupem letu jakoby však ztrácel dech a jeho ztráta narůstala až do cíle, po jehož protnutí se se závodem v Indianapolis rozloučil.

Druhý souboj druhého kola zahajoval Velarde a se svým výsledným výkonem nemohl být vůbec spokojen. Dvakrát přílišný náklon při průletu bránou vyústil ve čtyři penalizační vteřiny a nepříliš konkurenceschopný čas přes hranici 1:08. Jeho soupeř Lamb si postup mohl pohodlně pohlídat čistým letem, ovšem zaznamenal první střet s pylonem nedělního odpoledne a rázem automaticky připisoval tři vteřiny ke svému času navíc. V cíli však byl přeci jen rychlejší a navzdory pylon hitu postoupil do finále.

Bohužel, střet letadla s pylonem sehrál svou roli i ve třetím duelu a potkal českého reprezentanta Martina Šonku, který tak výrazně ulehčil cestu za postupem Hallovi. Australan letěl viditelně na jistotu, pohlídal si průlet všemi bránami a nakonec Šonku pokořil právě rozdílem tří vteřin. Dál tak mohl ohrožovat Dolderera v boji o titul mistra světa.

Poslední souboj čtvrtého kola zahájil vítěz kvalifikace Muroja, který tentokrát na rozdíl od prvního kola předvedl svůj obvyklý skvělý výkon a časem 1:03,730 ještě dostal německého lídra pořadí pod slušný tlak. Dolderer však navzdory riskantnímu provedení zaletěl čistě, a to navíc ve fantastickém čase 1:02,827. Dal tak všem jasně najevo, že plánuje titul mistra světa Red Bull Air Race ukořistit ještě před závěrečným závodem v Las Vegas.


Foto Red Bull Air Race

Ve finále už se piloti utkávali tradičně pouze se stopkami. Jako první se s chronometrem měřil Pete McLeod. Ačkoliv jeho let vypadal velice klidně, v cíli z toho byl čas přes 1:05, což byla vzhledem k předchozím výkonům soupeřů rozhodně prolomitelná hranice. O tom diváky přesvědčil již vzápětí letící Lamb, který prokázal stoupající výkonnost z posledních závodů a časem 1:04,326 si zajistil pódiové umístění.

Poslední dva lety dne nebyly pouze vyvrcholením závodu, ale také možným vyvrcholením celé sezóny 2016. Matt Hall, který mohl v případě vítězství ještě překazit Doldererovu cestu za celkovým triumfem, však už v druhé bráně protnul pravým křídlem pylon závodní brány, připsal si třísekundovou penalizaci a celý zbytek jeho letu tak vypadal poněkud trpce. Čas 1:06,623 donesl titul mistra světa Doldererovi na zlatém podnose a Němci stačilo po něm sáhnout. Dolderer to ovšem udělal způsobem hodným skutečného šampióna. Precizním výkonem zaznamenal čas 1:03,335 a dílčí triumf v sedmém závodě dokonale zastínila radost z celkového prvenství.

Navzdory rozhodnutému boji o titul se nadále soupeří o pořadí na dalších místech, kde panují velmi těsné rozdíly, a například sedmý Martin Šonka má tak stále na dosah i celkovou třetí příčku, kde lze s poněkud smutnými pocity stále spatřovat jméno Hannese Archa. O dalším pořadí se tak rozhodne za 14 dní v posledním závodě sezóny. Hostit jej bude tak jako loni Las Vegas.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář