RBAR: V Las Vegas je větrno, kvalifikace byla zrušena

16.10.2016

RBAR: V Las Vegas je větrno, kvalifikace byla zrušena
RBAR: V Las Vegas je větrno, kvalifikace byla zrušena (Zdroj: Aeroweb.cz)

Navzdory rozhodnutému boji o celkové prvenství má i poslední závod sezóny Red Bull Air Race 2016 zajímavý náboj. Na celkovou třetí příčku totiž stále pohlíží šest pilotů včetně Martina Šonky. Program v Las Vegas však zatím komplikuje silný vítr, kvůli němuž museli pořadatelé zrušit sobotní letový program včetně kvalifikace Master Class.

„Silný nárazový vítr dnes překonal naše schopnosti uspořádat bezpečný závod,“ hodnotil včera pro web Red Bull Air Race situaci ředitel závodu Jim DiMatteo a podotknul, že nárazy přesahují maximální možnou hranici 30 uzlů.

Zůstává tedy otázkou, jak se bude dále vyvíjet boj o poslední nerozhodnuté pódiové umístění v celkovém pořadí. To sice zatím okupuje Hannes Arch, vzhledem k již známým smutným okolnostem je však jisté, že tuto pozici neudrží. Zálusk na bronz si dělá kromě Šonky také Lamb, Ivanoff, Muroja, McLeod a Chambliss, kteří jsou vměstnáni do 7,5 bodu.

Není to přitom poprvé, co se vítr podepisuje na průběhu závodu Red Bull Air Race v nevadské poušti. V roce 2014 se kvůli podobným podmínkám nepodařilo odletět nedělní závod a o jeho výsledcích rozhodovala sobotní kvalifikace.

Hall nepoletí, má poškozené letadlo

V Las Vegas se však bez ohledu na nedělní podmínky nepředstaví celkově druhý Matt Hall, který má poškozené letadlo.

Hall sice s 55,75 body bezpečně udrží druhou pozici, ze své situace však pochopitelně nadšený není. „Jsme pochopitelně zklamaní, protože jsme v Las Vegas chtěli obhájit loňské vítězství v závodě,“ komentoval svou nemožnost závodit bývalý pilot australské armády. „Je to smůla uzavřít sezónu takto, ale už nyní otáčíme pozornost k ročníku 2017 a těšíme se na další útok na titul mistra světa.“

Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, první kolo závodu by mělo odstartovat v neděli ve 22 hodin SELČ. Sledovat jej můžete jako vždy na www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář