RBAR: Vítr byl proti i v neděli, závod v Las Vegas se nedoletěl

17.10.2016 1 příspěvek

RBAR: Vítr byl proti i v neděli, závod v Las Vegas se nedoletěl
RBAR: Vítr byl proti i v neděli, závod v Las Vegas se nedoletěl (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jakoby i počasí usoudilo, že již vlastně není o co bojovat, a tak se poslednímu podniku sezóny Red Bull Air Race 2016 postavilo do cesty. Po sobotním zrušeném letovém programu se totiž ani v neděli nepodařilo odletět alespoň kompletní první kolo, a v Las Vegas se tak letos žádné body nepřidělovaly. Celkové výsledky odpovídají stavu, který v listině panoval po závodě v Indianapolis. S jednou výjimkou, která bohužel postihla českého reprezentanta.

Šonka zpětně přišel o body z Ascotu

Martin Šonka do poslední chvíle věřil, že se ještě může porvat o celkové bronzové umístění. Jeho naděje však ještě před sobotou utnulo nečekané rozhodnutí jury, která na základě zpětné analýzy telemetrie z předchozích závodů odhalila u pilota ze Sezimova Ústí překročení maximálních povolených otáček při srpnovém závodě v anglickém Ascotu, kde skončil Šonka pátý. V celkovém bodování tak rázem přišel o 6 bodů a propadl se na 9. místo, již bez šance bojovat o celkové třetí místo.


Foto Red Bull Air Race

"Je to velké zklamání, to bezpochyby. I když jsme měli nové letadlo, na které jsme si zvykali, mířili jsme výš. Bohužel jsme letos posbírali nějak moc penalizací a tím ztratili hodně bodů. Dokázali jsme sice, že jsme rychlí, ale nebyli jsme dostatečně konzistentní a dělali chyby. Určitě si ale vše důkladně projdeme a nabrané zkušenosti nám pomohou dál. Teď už musíme myslet na novou sezónu a pořádně se na ni připravit," neskrýval bývalý český armádní pilot rozpaky nad celým ročníkem.

O své premiérové sezóně v Master Class hovořil i druhý český reprezentant Petr Kopfstein, který měl v Las Vegas našlápnuto k průlomovému výsledku. V náročných podmínkách totiž v duelu prvního kola porazil Nicolase Ivanoffa a pokud by se podařilo úvodní část závodu dokončit všem pilotům, mohl Kopfstein skončit nejhůře pátý. "Byla to bláznivá sezóna, pouze jediný závod z osmi jsme odlétali celý, ostatní narušilo počasí. Vítr v Las Vegas byl velice silný a byl velký problém udržet trať v provozu. Celý rok nás provází smůla, doufám, že jsme si ji vybrali na několik sezón dopředu."

Bronz "uhájil" Arch

Silný vítr v neděli skutečně zlobil a málem na to doplatili i zkušení letci. Hned úvodní duely přinesly překvapující "postupy" Francoise Le Vota, Petera Podlunšeka a Petra Kopfsteina na úkor Petea McLeoda, respektive Jošiho Muroji a zmíněného Ivanoffa.

Svůj souboj zvládli odletět i Michael Goulian s Martinem Šonkou a bylo při tom věru na co koukat. Goulian totiž navzdory silnému nárazovému větru zaletěl excelentní čas 48,294 sekund, čímž překonal rok starý rekord trati Matthiase Dolderera. Šonka ovšem také ukázal své nejlepší umění a přestože Američana nepřekonal, držel si druhý nejrychlejší čas a pro případný postup i pozici luckyho losera.


Foto Red Bull Air Race

Následný průběh počasí ovšem veškeré naděje definitivně odfoukl. V dalším duelu se ještě do vzduchu podíval Čilan Bolton, jeho soupěř Nigel Lamb, loučící se letos s kariérou v Red Bull Air Race, však již mezi pylony nemohl. Sílící vítr, ubíhající čas, poletující zrnka nevadského písku a následný verdikt rozhodčích definitivně ukončily závod před vyvrcholením prvního kola.

Za již jistým mistrem světa pro rok 2016 Doldererem a druhým Mattem Hallem, který v Las Vegas nemohl létat kvůli poškození letounu, avšak měl svou pozici zajištěnou také, skončil nakonec třetí přece jen zesnulý Hannes Arch, a to s 3,25bodovým náskokem na Nigela Lamba. Martin Šonka se umístil celkově devátý s 25 body, Petr Kopfstein 14. se čtyřmi body.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Díky

22.10.2016 v 19:31 Mav

Chlapi, díky za Vaše úsilí. Byly to nezapomenutelné okamžiky, které jste nám připravili. Je čirou radostí, sledovat AirRace. Teď odpočinek a na jaře dotoho!!! Mav.

Odpovědět

Přidat komentář