Tradiční Den ve vzduchu v Plasích o víkendu otevře sezónu leteckých dnů

24.04.2017

Tradiční Den ve vzduchu v Plasích o víkendu otevře sezónu leteckých dnů
Tradiční Den ve vzduchu v Plasích o víkendu otevře sezónu leteckých dnů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve středu 19. dubna se konala v Kalikovském mlýně v Plzni tisková konference k akci, která zahajuje sezónu leteckých dnů a kterou po chudém období zimy netrpělivě očekávají všichni příznivci veřejných ukázek letadel. A Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton 2017 nasadí laťku tradičně velmi vysoko.

Na letišti v Plasích (LKPS) u Plzně se bude o víkendu 29. a 30. dubna slavit malé jubileum, neboť letos se akce koná již po patnácté. Ústy organizačního štábu v čele s Jiřím Pěčem, manažerem projektu, byl představen opět velmi bohatý program včetně specialit, které jsme v Plasích ještě neviděli, jako např. vystoupení Lockheedu Electra či akrobacii na čtyřech padácích. Atmosféru „malých letadel“ by měl ozvláštnit průlet letounu ATR. Návštěvníci uvidí také oba české protagonisty Red Bull Air Race, Martina Šonku a Petra Kopfsteina. Akrobatická skupina Flying Bulls se zde po delší době představí v kompletní – byť obměněné – čtyřčlenné sestavě.

Na tiskové konferenci dostala prostor také bývalá „šéfka“ zmíněného akrobatického kvarteta paní Radka Máchová, již však reprezentující uskupení Pterodactyl Flight. To je věnováno hlavně památce mladých pilotů, kteří vstupovali do bojů první světové války bez jakýchkoliv zkušeností ve věku 18-20 let a jejich životnost se počítala na jednotky dnů – jak v boji, tak ve výcviku. Tuto smutnou kapitolu naší historie připomene vystoupení letounů Sopwith 1½ Strutter, S.E.5a, Fokker E-III a Fokker Dr I Dreidecker. Vystoupení plné dynamiky osvěží řada pyrotechnických efektů.

Organizační štáb též informoval o možnosti stažení aplikace pro mobilní telefony, která umožní každému sledovat všechny důležité informace a aktuality v průběhu dne i během jeho finálních příprav. Dobrou zprávu je bezesporu navýšení množství parkovacích míst – nyní je možno parkovat přímo v obci v docházkové blízkosti letiště. Vstupné bude možné poprvé platit nejen v hotovosti, ale i kartou.

Letiště se otevře v 9 hodin, samotný program odstartuje seskok parašutistů v 10:00 a po něm následují pozemní ukázky. Ty letové začnou průletem letounu JAS-39 Gripen ve 14:00.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář