Proudový Cirrus získal evropskou certifikaci a míří do Švýcarska

25.05.2017

Proudový Cirrus získal evropskou certifikaci a míří do Švýcarska
Proudový Cirrus získal evropskou certifikaci a míří do Švýcarska (Zdroj: Aeroweb.cz)

Začátkem týdne společnost Cirrus Aircraft informovala veřejnost o získání typového certifikátu od Evropské agentury pro bezpečnost letectví EASA pro svůj proudový letoun Vision Jet a o první dodávce stroje této řady do Evropy.

Před třemi týdny jsme na Aerowebu psali o udělení výrobní certifikace pro Cirrus Vision Jet udělené americkým leteckým úřadem FAA. Zároveň s americkou a evropskou typovou certifikací Vision Jet disponuje i certifikací australskou, kterou letounu udělil v dubnu místní letecký úřad CASA (Civil Aviation Safety Authority).


Foto Cirrus Aircraft

A na letošním evropském leteckém veletrhu EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition) už mohli v Ženevě tento týden jeho návštěvníci spatřit letoun netradiční konstrukce v nově zavedené kategorii „Personal Jet“ na vlastní oči. Kdo by si chtěl Vision Jet prohlédnout v komornějším prostředí a dozvědět se více o něm i o dalších novinkách z dílny Cirrusu přímo od zdroje, má možnost navštívit 8. června Cirrus NOW Event v Rotterdamu.

Cirrus Aircraft spatřuje také jako pro letectví pozitivní krok nedávné schválení komerčního IFR provozu jednomotorových turbínových letounů v Evropě. Díky tomu může být jmenovaná kategorie letadel včetně do ní patřícího Vision Jetu zajímavá pro širší cílovou skupinu. Již nyní na tento stroj druhý největší výrobce letounů v oblasti všeobecného letectví na světě eviduje přes 600 objednávek, jejichž plnění začalo loni v prosinci. První evropský Vision Jet by pak měl mít dle informací, které naší redakci poskytnul pan Kubek z českého zastoupení společnosti Cirrus Aircraft, svou základnu ve Švýcarsku.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cirrus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář