Po obnově výroby L-159 Aero pokračuje i na Black Hawku

13.06.2017

Po obnově výroby L-159 Aero pokračuje i na Black Hawku
Po obnově výroby L-159 Aero pokračuje i na Black Hawku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Aero Vodochody Aerospace minulý týden informovala veřejnost o prodloužení spolupráce s americkým leteckým výrobcem Sikorsky Aircraft Corporation, součástí skupiny Lockheed Martin, minimálně do roku 2023. Nový dodatek ke smlouvě prodlužuje kontrakt na dodávku plně sestavených kokpitů pro známé vrtulníky UH-60M Black Hawk.

Aero od roku 2011 do konce května dodalo svému zahraničnímu partnerovi již 240 těchto kokpitů. Součástí dodávky je i instalace elektrických kabelových svazků a systémů řízení. Jak naší redakci sdělila tisková mluvčí Aera Vodochody Tereza Vrublová, výroba podléhá přísnému dozoru na střeženém pracovišti, kterým je samostatná menší hala uvnitř větší haly, do které má přístup jen omezená skupina osob.


Foto Aero Vodochody Aerospace

Významnou měrou se Aero podílí také na výrobě civilní helikoptéry S-76 společnosti Sikorsky. Tato kooperace začala už v roce 2000 a pro Aero byla klíčovým projektem, i díky němu získal tuzemský výrobce následnou zakázku na Black Hawk. Aero vyrábí kompletní vrtulník S-76 připravený pro montáž cyklicky se pohybujících částí. Z 8 500 u nás montovaných dílů jich 3 700 vyrábí přímo společnost z Vododchod. Jak jsme se dozvěděli od Terezy Vrublové, ve Spojených státech jsou následně instalovány pohonné jednotky a rotory, vrtulník je nalakován a interiér upraven podle požadavků zákazníka. V době vrcholu výroby v roce 2008 putovalo z Aera za oceán více jak 50 těchto helikoptér.

Aero Vodochody se na poli mezinárodní letecké výroby nezabývá pouze vrtulníky. V květnovém článku jsme na Aerowebu psali např. o české stopě na nově uvedeném Tecnamu P2012. Výrobky tradiční české letecké společnosti s historií psanou již od roku 1919 nalezneme i na letounech Airbus, Boeing, Embraer nebo Bombardier.

V roce 2014 navíc Aero zahájilo vývoj nového proudového letounu postaveného na tradici stroje L-39 Albatros a proto pojmenovaného L-39NG. Koncem letošního května pak podepsalo s českou armádou smlouvu o upgradu letounů L-159 ALCA. Podle společnosti Aero je nový kontrakt součástí plánu na modernizaci těchto lehkých bojových letounů. V jeho rámci také ve Vodochodech letos český výrobce po 13 letech obnovil svoji výrobní linku pro L-159.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář