Dvůr Králové se chystá na Šonku i unikátní vystoupení Blériotu XI

10.08.2017

Dvůr Králové se chystá na Šonku i unikátní vystoupení Blériotu XI
Dvůr Králové se chystá na Šonku i unikátní vystoupení Blériotu XI (Zdroj: Aeroweb.cz)

Aeroklub Dvůr Králové nad Labem chystá k příležitosti 70. výročí založení letiště a 85. výročí létání na Královédvorsku slavnostní letecký den. Na obloze se v sobotu 26. srpna objeví světová špička letecké akrobacie Martin Šonka či legendární letoun Blériot XI. Hlavními body leteckého dne budou jak sólové, tak skupinové lety, letecká akrobacie, předvedení letounů Armády ČR a vystoupení leteckých modelářů. Pro návštěvníky je připraven celodenní program atraktivní pro celou rodinu.


Dvůr Králové nad Labem se chystá na letecký den / Foto Ilja Petřík

Martin Šonka předvede ve Dvoře Králové své umění v letounu Extra 300SR. Reprezentanta ČR v Red Bull Air Race a letecké akrobacii navíc pojí s dějištěm leteckého dne mimořádná vazba. „Ve Dvoře Králové jsem se narodil. Žije tu můj táta a pravidelně sem za ním jezdím, takže letiště v mém rodném městě je pro mne naprosto speciální místo. Ještě jsem tu nikdy na leteckém dni nevystupoval, tak se na to moc těším.“

„Moje vystoupení je postavené na soutěžní freestylové sestavě. Při závodech v letecké akrobacii máme při freestylu k dispozici čtyři minuty, kdy jde o to, předvést to nejnáročnější a nejpůsobivější, co s letadlem umíme. Při vystoupení na to mám 12 minut, takže můžu přidat i figury, které se do soutěžní sestavy nevejdou a které pro ni teprve připravuji,“ láká Martin Šonka na atraktivní podívanou.

Nad letiště se vznesou ve svých letadlech také manželé Vepřekovi. Mistryně světa v plachtění chodí na letiště ve Dvoře Králové už více než čtyřicet let. „Když jsem ještě neměla rodinu, trávila jsem tam veškerý volný čas a létala, jak to jen šlo, a vyplatilo se to. V sobotu hodlám předvést vše, co jen s nejvýkonnějším větroněm ve své třídě LS 8 předvést lze. Určitě to bude aerovlek, předvedení obratnosti letadla a průlet s vypouštěním vody,“ slibuje Jana Vepřeková.

Pro Jiřího Vepřeka, dlouholetého člena akrobatické skupiny Flying Bulls, je letecký den ve Dvoře Králové tak trochu svátkem. „Po účinkování na desítkách leteckých dnů v zahraničí je ten domácí přece jen něco jiného. Těším se hlavně na setkání se známými a kamarády, kteří se přijdou podívat. Nebude to tedy to anonymní létání jako v cizině. Budu mít příležitost si po přestávce opět zalétat s výbornou skupinou Follow me ze Zábřehu u Opavy, kde působím jako náhradník. Dále předvedu akrobacii na letounu Z-226, jediném akrobatickém exempláři tohoto typu v ČR, a dvouplošníku Bücker – CASA 1.131E, který je sám o sobě raritou. Předvede se i domácí veterán – kluzák Grunau Baby IIb ze zdejšího hangáru.“


Jiří Vepřek / Foto Ilja Petřík

Nad hlavy návštěvníků se dále vznese Přemysl Vávra, vicemistr světa v bezmotorové akrobacii, Michal a Jiří Filipové, mistři světa v přesném létání, František Železný, mezinárodně oceněný rozhodčí a stavitel tratí soutěží v přesném létání, čtyřčlenná skupina Follow me, akrobatický speciál Zlín Z-50, nejrychlejší ultralight sériově vyráběný v ČR TL Stream, replika stroje Jak-3 a celá řada dalších účinkujících, včetně hotovostní letky a vrtulníku Armády ČR.

Raritou bude vystoupení letounu Blériot XI. Průkopník české aviatiky Jan Kašpar se v něm při svých veřejných vystoupeních na Královédvorsku před 106 lety dvakrát pokusil vzlétnout, ale neúspěšně. Aviatik a akrobat Jan Rudzinskyj svým uměním na tomto unikátním stroji připomene počátky našeho letectví i ve Dvoře Králové nad Labem.

Program leteckého dne začne už od deváté hodiny dopoledne. Své umění nejprve představí letečtí modeláři s řadou jedinečných vystoupení, které vyvrcholí leteckou bitvou v provedení Air Show Teamu Rakovník. Letový program bude probíhat odpoledne, své zraky však diváci nebudou muset upínat pouze k obloze. Doprovodný program nabídne předvedení automobilové techniky, všechny složky integrovaného záchranného systému, jízdu na Segway, Airsoft, Laser Tag, dětský koutek i atrakce a široký výběr stánků nejen s občerstvením.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář