Již pátou oběť si vyžádaly nehody bojových letounů za poslední měsíc

12.10.2017 1 příspěvek

Již pátou oběť si vyžádaly nehody bojových letounů za poslední měsíc
Již pátou oběť si vyžádaly nehody bojových letounů za poslední měsíc (Zdroj: Aeroweb.cz)

Celkem pět obětí již mají na svědomí čtyři různé nehody bojových letounů, z toho třikrát strojů Eurofighter Typhoon, jež se udály jen za poslední měsíc. K zatím poslednímu tragickému incidentu došlo ve čtvrtek krátce po poledni poblíž základny španělského letectva Llanos de Albacete, kde se za zatím nevyjasněných okolností střetl s terénem španělský Eurofighter evidenčního čísla C.16 letky Ala 14. Při nehodě, jíž podle svědků předcházel let v malé výšce doprovázený prudkými manévry, zemřel čtyřiatřicetiletý pilot. Stroj se podle všeho vracel spolu s dalšími třemi Eurofightery na základnu po slavnostním průletu nad Madridem, který jakožto součást vojenské přehlídky oslavoval územní jednotu Španělska v reakci na aktuální vnitropolitickou situaci jihoevropského státu. 


Eurofightery během vojenské přehlídky krátce před nehodou / Foto Reuters 

V neděli tomu přitom byly akorát dva týdny, co během jiné letecké show tragicky havaroval pilot italského Eurofighteru, před necelým měsícem pak zemřel při provádění bojových operací nad Jemenem pilot saúdskoarabského Typhoonu. 

Třetí ruský letoun ztracen při operacích proti IS

Toto úterý navíc smrtelná nehoda postihla i ruské letectvo, když při startu k bombardovací misi ze syrské základny Kheimim vyjel z dráhy jeden ze Suchojů 24 nasazených v boji s Islámským státem. Podle vyjádření ruských představitelů byla příčinou technická porucha, která na již vysoké rychlosti zapříčinila vybočení stroje ze vzletové dráhy na nezpevněnou část letiště, což vyústilo v destrukci letounu a smrt dvoučlenné posádky.


Vrak Su-24 na letišti Kheimim / Foto warsonline.info

Pro ruské vzdušné síly jde již o třetí ztrátu za dobu nasazení v boji na blízkém východě, v minulém roce totiž přišlo o Su-33 a MiG-29K, oba při přistání na letadlovou loď Admirál Kuzněcov. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Pro ruské vzdušné síly jde již o čtvrtou ztrátu

18.10.2017 v 15:37 Kolemjdouci

Jedno sučko jim sundal turek.

Odpovědět

Přidat komentář