Havárii malého letadla na dálnici zavinil pilot - nekoupil benzin

06.12.2006

Před odletem si pilot doma zapomněl kreditní kartu a nemohl tedy před startem dost dotankovat a aby neztratil zákaznice, rozhodl se letět z Berlína do Essenu jen na to málo, co měl letoun v nádrži.

Havárii malého letadla na dálnici zavinil pilot - nekoupil benzin
Havárii malého letadla na dálnici zavinil pilot - nekoupil benzin (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nehodu s nouzovým přistáním malého letadla na frekventované dálnici A52 poblíž Essenu na západě Německa, k níž došlo 24. listopadu a při níž bylo zraněno sedm lidí, zavinil pilot svou nedbalostí. Před odletem si totiž doma zapomněl kreditní kartu na letecký benzin, nemohl tedy před startem dost dotankovat a aby neztratil zákaznice, rozhodl se letět z Berlína do Essenu jen na to málo, co měl letoun v nádrži. Oznámili to dnes policisté, kteří nehodu vyšetřují.

Šestačtyřicetiletý pilot zjistil, že nemá kreditní kartu, až když naroloval k natankování. "Vyšátral všechnu hotovost, co měl po kapsách, a na nějaký benzin to dalo," řekl agentuře AP vyšetřovatel Klaus Büttner. "Rozhodl se, že by to mohlo stačit, a letěl," dodal.

Jak se ukázalo, benzin nestačil. Došel stěží kilometr od přistávací dráhy od letiště Essen-Mülheim, kam směřoval, a pilot se rozhodl k nouzovému přistání na frekventované dálnici A52.

Havarovaný stroj byl dvoumotorový Piper PA-34 Seneca s šesti místy pro pasažéry. Na palubě kromě pilota byly jen dvě cestující ve věku 32 a 41 let; obě utrpěly vážná zranění, pilot lehčí. Letadlo po dosednutí na dálnici "useklo" sloup dopravní signalizace a pak si utrhlo obě křídla o pilíře mostu vedoucího nad dálnicí. Trup letounu se nevzňal jen díky tomu, že pilot předem zapnul hasicí zařízení. Nakonec neovladatelný trup letounu narazil do jednoho auta, jehož řidič přitom utrpěl zranění. Jezdec dalšího auta byl zraněn, když se svým obytným vozem raději vrazil do svodidel, aby se vyhnul srážce s vrakem letadla. Celkem bylo zraněno sedm osob, frekventovaná dálnice A52 musela zůstat v daném úseku uzavřena řadu hodin, což způsobilo v širším okolí značné dopravní problémy.

Policie odhadla vzniklou škodu na 350.000 eur (téměř deset milionů Kč). Podle vyšetřovatele hrozí pilotovi, jehož identita nebyla zveřejněna, přinejmenším pokuta za start s nedostatkem paliva. Essenská prokuratura nyní zvažuje, zda pilota obžaluje také z trestného činu obecného ohrožení.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář