Radar v Brdech - ohrozí létání ultralightů?

03.06.2007

Plánovaná radarová základna získává stále konkrétnější obrysy, zamýšlený americký protiraketový radar na Brdech se bude zapínat každý den, a otázka zní, ovlivní jeho činnost leteckou dopravu a hlavně lety SLZ ?

Radar v Brdech - ohrozí létání ultralightů?
Radar v Brdech - ohrozí létání ultralightů? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jak to ovlivní letecký provoz nad Českou republikou? Vzniknou bezletové zóny, které nebudou zpřístupněny civilním letounům, ultralehkým letadlům, rogalům a pod ?

V současné době probíhá výběr přesné lokality pro umístění základny. Nikdo tedy zatím nemůže přesně říci (pokud tedy nějaký radar na Brdech bude), jak velké území zabere a jak tedy ovlivní současnou síť letových tras.


Radar v Nepolisých

Jaká omezení budou platit v okolí radarového stanoviště dle vyjádření ministerstva obrany ČR:

  • Radar vyžaduje vytvoření bezletové zóny, která by významně nepřesáhla v žádném z navrhovaných míst hranice již existující bezletové zóny nad vojenskými újezdy a nenarušila by letecké koridory.
  • Bezpečná zóna kolem radaru znamená, že v okruhu 13,5 km od radaru není přípustné v leteckých prostředcích transportovat výbušné látky, v okruhu 8,6 km se nesmějí ve vzduchu pohybovat nechráněné osoby (např. rogala, padákové kluzáky a pod.) a v okruhu 4,5 km nesmějí létat žádné dopravní prostředky.
  • Po zemi se neautorizované osoby nesmí pohybovat v okruhu 0,5 km (na území vojenských újezdů beztak není legální vstup bez povolení možný).

Takže co z toho plyne pro naše „malé létání“, máme být klidní, nebo se obávat ??

Nakonec si dovolím připojit trochu soukromých úvah. Zatímco proradarová monotónnost našich médií i vládních politiků už občany docela unavuje, americké velení v Praze lobbuje a čeští poslanci se nechávají kupovat výlety na Marshallovy ostrovy, střet názorů stoupenců a odpůrců amerického radaru u nás si už dávno žije svým vlastním životem.

Připomeňme jen, že na oficiálním státním webu je ve složce Otázky a odpovědi na dotaz „Může radar způsobit zdravotní problémy?“ uvedena tato odpověď: „Je důležité zdůraznit, že radar bude většinu času vypnutý. Během této doby samozřejmě nebude vyzařovat žádné elektromagnetické záření, a tudíž nebude zdraví škodlivý. ... Co se týče zdravotních rizik v okamžiku zapnutí zařízení - elektromagnetické záření může způsobit ohřívání tkání s horším krevním oběhem (např. oči) - ale pouze u osob, které se pohybují v bezprostřední blízkosti zařízení.“ Ve zkratce tedy: Radar je v pohodě, dokud bude pořád vypnutý, problém je v tom že pořád vypnutý nebude a to už si ani nedovolím spekulovat o tom , co si Američtí odborníci představují pod pojmem „bezprostřední blízkost“.

Nemluvě o tom, že nápad postavit v Brdech radar leží pěkně v žaludku Rusům. Jistě ještě mají v dobré paměti dobu, kdy jsme volali po vyprázdnění jaderných sil, které si v našich vojenských prostorách vystavěli během své „okupace“a kde měli uskladněny své rakety středního doletu . A pravda je, že Rusové mají mnoho možností, jak nám uškodit.


Bývalá raketová základna ve Zbraslavi


Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář