Letiště v Bohuňovicích u Olomouce se rozšiřovat nebude

18.05.2011 1 příspěvek

Letiště v Bohuňovicích u Olomouce se rozšiřovat nebude
Letiště v Bohuňovicích u Olomouce se rozšiřovat nebude (Zdroj: Aeroweb.cz)

Občané obce Bohuňovice v Olomouckém kraji v referendu odmítli rozšíření tamějšího letiště. Výsledek hlasování je pro zastupitelstvo obce závazný a bude podle něho konat.

Lidé se nejvíce báli zvýšení hladiny hluku a poklesu cen nemovitostí v oblasti. Proto sepsali petici, kterou podepsalo několik stovek lidí. Přesvědčit obyvatele Bohuňovic se nepodařilo ani na veřejné debatě, kde vystoupil i majitel letiště.

Rozšíření letiště se mělo týkat výstavby nové dráhy. Ta měla být dlouhá 800 m a měla být postavena dále od vesnice, kolmo na dosavadní ranvej.

Myšlenka vybudování nové dráhy není nová. Nachází se už v územním plánu z roku 1999. Tehdy se o ni ale obyvatelé Bohuňovic příliš nezajímali. Diskuze vyvolala až příprava nového územního plánu obce. Po všeobecných debatách se nakonec obec rozhodla uspořádat referendum o vyjmutí druhé dráhy letiště z územního plánu. Ze 724 hlasujících se pro vyjmutí vyjádřilo 612 občanů, což je téměř 85 %.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Referendum...

18.05.2011 v 21:40 Přemek

Bohužel, toto referendum je úžasným příkladem absurdity... Zamýšlená dráha je asi padesát metrů od extrémně frekventované silnice I/46 z Olomouce do Šternberka a vede souběžně s ní. Myslím, že byl byl celkem problém slyšet startující letadlo na pozadí hluku této silnice. Přesto, hlavní argument byl zvýšená hlučnost. Dalším z argumentů je, že by na domy mohlo spadnout letadlo. Předpokládám, že na autorovi výroku v poslední době už nějáké na hlavu muselo spadnout... Jako perlička zní věta "Takový postoj snad nikdo nemáme, abychom umožnili několika majetným jedincům natrvalo změnit charakter vesnice. Místa, která máme rádi, která jsou naším domovem, domovem našich dětí..." Až mi po tváři skanula slza... Škoda, že nejhlasitěji bylo slyšet obyvatele místního Beverly Hills... Chjooo... Možná pláču dobře, ale s křížkem po funuse - v obci, která má přes 2000 obytvatel přišlo jen 112 lidí, kteří se vyslovili pro rozšíření letiště...

Odpovědět

Přidat komentář