ATO a tak dále…

20.02.2013 15 příspěvků

Skončí letos Registrovaná zařízení pro výcvik a stane se pilotní výcvik na dobro baštou majetných a velkých organizací? Nejen na to se odpovídalo na setkání ÚCL se zástupci škol a veřejnosti.

ATO a tak dále…
ATO a tak dále… (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za účasti hrstky zástupců leteckých škol a aeroklubů se v zasedací místnosti ministerstva dopravy v pátek 15. února uskutečnil seminář pořádaný Úřadem pro civilní letectví na téma Aircrew Regulation. Stručně řečeno, na přetřes přišla zásadní témata týkající se zavádění nové evropské legislativy do civilního letectví v členských státech Evropské unie, naší zemi nevyjímaje – to vše s důrazem na piloty, licence a výcvikové organizace.

S blížícím se 8. dubnem letošního roku je cítit mezi piloty i provozovateli škol určitá nervozita z účinnosti jednotlivých evropských předpisů. Objevily se zejména nejasnosti ohledně některých požadavků či termínů přechodných opatření. I proto se ÚCL rozhodl zorganizovat tento seminář s cílem takové nejasnosti vysvětlit. Úřadem projevenou snahu o dialog lze hodnotit jedině pozitivně.

Předně si můžeme říci, že některé zákony a předpisy, u kterých se zprvu zdálo, že budou dnes již takřka rok v účinnosti, se posouvají (opět) dále do budoucnosti. Mírně uklidnit se mohou zejména provozovatelé Registrovaných zařízení, jejichž nevyhnutelný konec související s nástupem bruselských razítek se opět o něco odkládá. Ale přijde!

Evropský „diktát“

Ačkoliv jsme se tématu na Aerowebu již v minulosti věnovali, pojďme si opět připomenout ty nejzásadnější informace ohledně postupného nahrazování dosavadních předpisů těmi evropskými.

Podstatou všeho je tzv. základní nařízení 216/2008, kterým se mimo jiné vymezuje funkce a pravomoc Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Proč jej zmiňuji? Hlavně proto, že jeho Příloha II jasně specifikuje, čeho se nová pravidla týkají. Odtud tedy například vychází skutečnost, že nová pravidla nijak neovlivňují provoz našich sportovních létajících zařízení (SLZ), tedy ultralehkých letounů, závěsných, motorových závěsných a padákových kluzáků, paramotorů, ultralehkých vírníků a ultralehkých vrtulníků.

Pro část osvědčení letových posádek je pak zásadní nařízení 1178/2011, resp. jeho novela a doplnění v nařízení 290/2012. Právě tato dvě nařízení obsahují dohromady sedm příloh, které se věnují jednotlivým oblastem osvědčování – licencování posádek, převodu národních průkazů, převodu průkazů získaných mimo EU, zdravotním způsobilostem a licencování leteckých lékařů, stevardům, leteckým úřadům a výcvikovým organizacím.

Příloha Co je předmětem úpravy?
Příloha I
Část FCL
Upravuje osvědčování pilotů, v zásadě nahrazuje předpisy JAR-FCL 1 a 2. Asi největším milníkem je vznik nového průkazu způsobilosti pilota lehkých letadel – LAPL. Ten umožní vykonávat funkci velitele letadla v jednomotorových pístových letounech s maximální vzletovou hmotností do 2 000 kg, přičemž smí přepravovat nejvíce tři cestující. Analogicky k letadlům se to týká i vrtulníků a kluzáků.
Držitelům licence PPL spolu s FI také nařízení umožní za úplatu poskytovat letový výcvik LAPL a PPL, a to i bez licence obchodního pilota CPL.
Příloha II Týká se národních průkazů, které nejsou v souladu s JAR – v ČR jsou to veškeré průkazy pilotů kluzáků a balónů, národní průkazy pilotů letounů a národní průkazy pilotů vrtulníků. ÚCL eviduje těchto průkazů asi 900, dosud byla na průkazy dle Části FCL převedena asi 1/3 z nich.
Příloha III Týká se převodu průkazů získaných mimo EU. Předpis tedy stanovuje například podmínky převodu pilotních licencí získaných v USA.
Příloha IV
Část MED
Upravuje zdravotní způsobilost pilotů, tedy přesněji podmínky jejího získání. Tématu se více věnuje článek Davida Melechovského ZDE!
Tento předpis ruší dosavadní rozdělení leteckých lékařů a nahrazuje jej novým – od toho se odvíjí také nové pravomoci jednotlivých úrovní AME (leteckých lékařů). Za zmínku jistě stojí, že nově budou moci letečtí lékaři s příslušným osvědčením (AME s rozšířenou působností) vydávat zdravotní způsobilost 2. třídy a prodlužovat také zdravotní způsobilost 1. třídy. Vstupní vyšetření na 1. třídu zůstane nadále v kompetenci AMC (letecko-lékařské centrum – v ČR je to Ústav leteckého zdravotnictví). V této souvislosti je nutné opět zmínit Davida Melechovského, který se stal prvním AME s rozšířenou působností v České republice. (Rozhovor s ním, nejen o jeho nových pravomocech, vám na Aerowebu přineseme v první polovině března.)
Zajímavostí je, že například zdravotní nároky na získání nového průkazu LAPL se ukazují jako mnohem nižší než ty, které v současnosti platí pro piloty SLZ, tedy teoreticky vzato nižší úroveň pilotního průkazu. ÚCL v souvislosti s tím proto do budoucna plánuje úpravu legislativy tak, aby se zmírnily i zdravotní požadavky na piloty SLZ.
Příloha V
Část CC
Týká se kabinových posádek v obchodní letecké dopravě – tedy stevardů a stevardek.
Příloha VI
Část ARA
Týká se národních leteckých úřadů (ÚCL), jejich pravomocí, povinností a postupů.
Příloha VII
Část ORA
Týká se organizací pro výcvik pilotů a přináší razantní změnu do současného systému pilotních výcviků. Nově počítá pouze s tzv. Schválenou organizací pro výcvik (Approved Training Organization – ATO). Fakticky tak zaniká současná praxe, kdy pilotní výcvik kromě Organizací pro výcvik pilotů (FTO) poskytovala také Registrovaná zařízení (RZ) s výrazně menšími povinnostmi ohledně personálu, administrativy a řízení.

Celý problém tkví v tom, že nařízení 1178/2011, obsahující Přílohy I-IV, účinné od 8. dubna 2012, se v úředním věstníku objevilo teprve v listopadu roku 2011, tedy v nepřiměřeně krátké době na provedení všech změn podle nových pravidel. A co hůř, jeho novela 290/2012, doplňující zbylé Přílohy V-VII, byla zveřejněna dokonce až 5. dubna 2012, tedy pouhé tři dny před plánovanou účinností. V tu chvíli bylo jasné, že tak rychlý přechod nejen Česká republika nezvládne.

V přechodu

Pozdního schválení všech pravidel a příliš krátké doby na jejich implementaci v členských státech si byli vědomi i bruselští úředníci. Proto ponechali jednotlivým státům jistý manévrovací prostor k uplatnění tzv. přechodných opatření. Jednoduše řečeno jde o odchylky od zmiňovaných nařízení, které se projevují zpravidla využitím možných odkladů účinnosti jednotlivých pravidel.

Právě zveřejnění přechodných opatření loni v dubnu zažehnalo největší povyk, způsobený mimo jiné naším článkem Konec registrovaných zařízení pro výcvik pilotů, který na Aerowebu vůbec poprvé upozornil na nové evropské předpisy. Podle těchto přechodných opatření směla například Registrovaná zařízení fungovat ještě rok, tedy do 8. dubna 2013, až pak měl nastat jejich nenávratný skon. Ředitel Odboru způsobilosti leteckého personálu Sekce letové a provozní ÚCL Ing. Vladimír Horák, průvodce celým pořádaným seminářem, nicméně přiznal, že jednotlivé lhůty byly úmyslně nastaveny trochu přísněji, aby piloti, provozovatelé a letecké školy nenechávali vše na poslední chvíli.

Faktem ovšem je, že Úřad minulý měsíc zaslal do sídla EASA nový seznam jednotlivých odchylek, tedy termínů, kdy Česká republika přijme nejzásadnější letecká evropská nařízení. Shrnuto stručně, až na výjimky přijme Česká republika veškerá nařízení 8. dubna 2013. Nutno je však druhým dechem dodat, že právě výjimky se týkají pro nás těch nejdůležitějších věcí, tedy s jakým papírem budeme létat, případně v jakých organizacích budeme cvičit piloty nové. A zde nastaly změny proti předchozí verzi opatření.

Ohledně průkazů a kvalifikací tedy platí, že národní průkazy pilotů letounů a vrtulníků je třeba vyměnit do 8. dubna 2014. Průkazy pilotů kluzáků a balónů (vydané dle souladu s ICAO) je třeba vyměnit do 8. dubna 2015. Do tohoto dne je třeba též převést všechny národní kvalifikace.

Co se týče výcvikových organizací, zde je situace trochu složitější. Současné FTO musí ze zákona od 8. dubna 2014 již splňovat požadavky dle Části ORA – musí mít schválené nové příručky pro výcvik (kromě těch pro BPL, SPL, LAPL, PPL a testovací lety), ovšem ještě nemusí nutně být schválenou ATO. Certifikáty FTO (a také TRTO) mohou být platné až do 8. dubna 2017. Zástupci úřadu se ovšem vyslovili v tom smyslu, že budou-li FTO splňovat všechny náležitosti potřebné pro certifikát ATO, bude jim tento certifikát udělen kdykoliv v mezidobí.

Registrovaná zařízení ze zákona končí 8. dubnem 2015. To je tedy nové datum, do kdy mohou RZ přijímat a cvičit žáky. Jedná se tedy o dvouletý posun v uplatnění tohoto nařízení oproti původnímu předpokladu. Po tomto dni však již budou moci tyto organizace dále poskytovat výcvik pouze jako ATO se schválenými provozními a výcvikovými příručkami. 8. duben 2015 též platí jako den, od kterého musejí mít veškeré výcvikové organizace schválené příručky pro výcviky BPL, SPL, LAPL a PPL podle nových regulí, pokud tyto výcviky chtějí poskytovat. Je tak také den, od kdy budou moci být v ČR zahájeny výcviky pro získání průkazu LAPL.

Medicaly neboli Osvědčení zdravotní způsobilosti vydané podle předpisů JAR jsou platné nejpozději do 8. dubna 2017. Do té doby by měl ÚLZ spolu s leteckými lékaři postupně obměnit všechna osvědčení za nová dle Části ARA. Stejný osud se bude týkat i pilotních průkazů vydaných podle předpisů JAR. Pro ně platí vůbec nejzazší dubnový termín v plejádě všech přechodných opatření – 8. duben 2018. Úřad však bude průkazy vyměňovat za nové dle vzoru v Části ARA při každé možné příležitosti, od získání nové kvalifikace přes změnu osobních údajů až po poničení licence.

Pro snazší pochopení slouží přehledné schéma přechodných opatření dle podkladů ÚCL. Stáhnout si jej můžete i ve formátu PDF.


Schéma přechodných opatření v přehledné tabulce (kliknout pro zvětšení/stažení PDF)

ATO – jak na to?

Na rovinu říkám, že tuto otázku zde nezodpovíme. V úvodu poslední části semináře, věnované právě Schváleným organizacím pro výcvik, totiž mimo jiné zaznělo, že úřad dosud neudělil žádné oprávnění ATO, ačkoliv již řadu žádostí obdržel. Jako pověstný kámen úrazu se dosud ukázal odstavec Části ORA ORA.GEN.200 Systém řízení, kterému zatím žádný z žadatelů o certifikát ATO nevyhovoval do té míry, aby mu úřad ATO „přiklepl“. Zde inženýr Horák jmenoval zejména nedostatečné zajištění bezpečnostních rizik.

Vzhledem k přibývajícímu počtu potenciálních žadatelů však úřad přislíbil, že na webových stránkách v nejbližších týdnech zveřejnění podrobnější návod, jak postupovat při žádání o ATO, a dále také český překlad Přijatelných způsobů shody (Acceptable Means of Compliance – AMC) a Návodu (Guidance Material – GM) k Části ORA. Tyto dokumenty jsou prozatím dostupné v anglické verzi ZDE!

Realita? Ať to lítá!

Je jasné, že dokud se nová pravidla zcela nezaběhnou a nezačnou naplno ovlivňovat staré pořádky, můžeme je jen těžko hodnotit. Vždy budou ti, kteří budou kritizovat rušení těch „starých dobrých“ registrovaných zařízení, kde to mnohdy funguje mnohem lépe než ve výcvikových organizacích FTO, i ti, kteří budou skálopevně tvrdit, že standardizace je nutná a prospěšná, byť vede k zátěži a ničí zaběhlé mechanismy.

Jisté ale je, že pokud chceme dále létat, případně cvičit nové následovníky, musíme bruselský „diktát“ – s většími či menšími odklady – přijmout a postupovat podle něj. Snaha Aerowebu je a bude vám jednotlivé uzly na cestě k pochopení pomalu rozplétat a podobnými články přibližovat i nadále.

Pokud se však přesto u vás, milí čtenáři, má snaha minula účinkem a rádi byste měli jasno „po svém“, můžete využít ještě jednoho termínu semináře na téma Aircrew Regulation, a to v pátek 22. února 2013 na půdě ÚCL v Praze 6, od 9 do 15 hodin. V případě zájmu kontaktujte přímo Ing. Vladimíra Horáka (horak@caa.cz).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

uvidime

20.02.2013 v 10:25 Tomas

no uvidime co nam to prinesie to buducnosti..v com vidim pokrok je to ze instruktora moze robit aj PPLkar bez CPL licencie..mozno mu to pomoze v nalete potrebnych hodin ked chce pokracovat v ATPL..ale jedno je iste..pilotsky vycvik si moze dovolit cim dalej tym menej ludi...letu zdar

Odpovědět

RE: uvidime

20.02.2013 v 14:17 JW

Tome nejsem si jist jestli je to pokrok... Co Tě může naučit instruktor s PPL a 200 hodinami?

Odpovědět

FI

20.02.2013 v 17:48 Petr

Pánové, tohle není pokrok, tohle funguje už pár let. Navíc, kdo říká, že člověk s PPL a 200 hodinami toho instruktora dělat bude? Dělat to může, to ano, ale instruktor by měl být člověk s nějakou vlastní soudností a pokud bude vědět, že po 200 hodinách by nic kvalitně předávat nemohl, proč by to dělal? A anvíc, kdo by si vzal na svědomí mu FI doložku dát. Znám i špatné instruktory a to mají mnohem víc hodin než 200, ale taky super kluky, kteří 200 nemají ani zdaleka a jejich zkušenosti, přístup k létání a učitelské schopnosti jsou naprosto perfektní!

Odpovědět

RE: RE: uvidime

20.02.2013 v 17:53 LK

NO, ono to je asi jedno, protoze 200 hodin je spodni limit pro CPL... Takze CPL, nebo PPL muzou mit stejny nalet. Pokud chce pokracovat na ATPL, tak ho CPL stejne nemine. Vzdy zalezi na kvalite instruktora a ne kazdy byt sebezkusenejsi pilot umi dobre ucit a sve zkusenosti predat.

Odpovědět

PPL FI

20.02.2013 v 19:44 begis

Znám ve svém okolí několik ULL/FI s PPL, kteří mají instruktorsky nalétáno mnoho stovek hodin, odvlekáno mnoho stovek hodin a CPL prostě nepotřebují. Proč investovat do zbytečné licence? Jsou to páni instruktoři s velkým P...

Odpovědět

ATO

20.02.2013 v 21:19 VJ

Rad bych trochu poopravil terminy pro stavajici FTO. K 8.4.2014 musi mit stavajici FTO zpracovany a schvaleny Provozni prirucku, prirucky pro vycvik pro vsechny kurzy mimo PPL. U PPL je termin posunut az na rok 2015. Pokud FTO do 2014 nezvladne tento prechod, tak opravneni FTO konci. Vsechny vycviky lze v soucasnosti zahajovat stale dle JAR FCL,ale musi byt ukonceny do dubna 2017. Dalsi novinkou je to,ze certifikaty teorie ATPL vydane FTO plati pouze 1 rok. Do 1 roku je nutne zahajit testy na UCL, na ktere opet mate 18 mesicu.

Odpovědět

RE: FI

20.02.2013 v 23:32 Michal

Problém ale je, že dnes se stávají instruktory čerství držitelé CPL,kteří nejen že v podstatě nic neumí a jejichž motivací stát se instruktorem, je nalétat si hodiny ale že ani nemají ponětí, co práce instruktora obnáší. A protože výcvik FI je zase kšeft pro příslušné FTO, tak to odlétají s kýmkoliv a nejlépe tak, že si dotyční čeství "instruktoři" v té samé škole ten výcvik odpracují... A pak je to začarovaný kruh a důsledky si přečteme rozborech UZPLN....

Odpovědět

neviem

21.02.2013 v 10:02 Tomas

nesuhlasim s niektorymi nazormi hore pretoze mna ucili lietat aj chalani co mali okolo 200-400hod a ucili uplne super a naucili ma kopu veci...a nemyslim si ze nalet 250hod je malo...predstavte si kolko casu musi clovek stravit v lietadle aby tych 250hod nalietal...takze moj nazor je ze instruktor s 200hod uplne kludne

Odpovědět

nálet instruktora

21.02.2013 v 14:55 Paty

Znám piloty, pro které není problém nalétat za rok 100 hodin. Jde hlavně o zkušenosti o různé letové podmínky atp.Pak je na zvážení letecká zralost takového instruktora.

Odpovědět

FI

22.02.2013 v 8:14 Libor

Co se týče náletu instruktora, tak počet nalétaných hodin samozřejmě není zanedbatelný, ale důležitější je jeho přístup a schopnost správně naučit. To, že něco sám umím, neznamená, že to můžu učit!!! Viz spousta mizerný učitelů angličtiny, jejichž jediná kvalifikace po výuku je, že umí jazyk. Myslím, že FI může být klidně někdo s PPL, ale měl by prokázat, že je schopen naučit.

Odpovědět

nalet FI

22.02.2013 v 12:04 jiny Tomas

Souhlasim s tvrzenim, ze nejen nalet instruktora je dulezity. Instruktor by urcite mel umet i ucit, od toho je preci instruktorem. Zda se mi ale, ze pomijite jeste dulezitejsi fakt. Instruktor by mel umet bezpecne resit nebezpecne situace, do kterych je muze zak dostat. Nebo jeste lepe, mel by jim umet ucinne predchazet a to navic takovy zpusobem, kdy si zak taky sam "zaleta" a ne ze ho instruktor celou dobu jen "vozi". A tohle je rozhodne z velke casti dano zkusenostmi, i kdyz samozrejme bez talentu to take nejde. Kazdopadne 25 hodinovy CPL vycvik v tom diky jine podstate sveho zamereni pramalo zmeni.

Odpovědět

ad Tomáš:

22.02.2013 v 16:34 Petr

Jen taková malá poznámka, jakýkoliv pilot by měl být schopný okamžitě řešit nebezpečnou nebo abnormální situaci ať už se do ní sám dostal, anebo i kdyby byl o půlnoci probuzen.. Tím se dostávám k počátku diskuze, kdy by samozřejmě měl být kladen obrovský důkaz na isntruktora, aby takového pilota vychoval

Odpovědět

Chybí DAR umět učit

23.02.2013 v 0:26 Martin FO

Dnes je rádoby instruktorů a učitelů angličtiny jako máků, když mám být slušný. A začínající pilot je schopen pouze vyselektovat, jaká škola má jakou cenu a popřípadě dát na doporučení nebo reklamu, ale i to může být zavádějící. Zažil jsem to sám už několikrát. Bankovky jsou totiž až na prvním místě. Takže já si myslím, že by se neměli zkoušet u těchto lidí jen dovednosti, ale jestli má ten dar to také naučit toho žáka a toto bohužel jen tak někdo neumí. Na druhou stranu se nesmíme divit, že to dělají kvůli hodinám, když se běžně dává za instruktorskou hodinu tolik, že to pokryje sotva náklady a leckdy se kvůli počasí ani neletí a jede se domů... Letu zdar, kolama dole a anténou nahoře (alespoň při přistání)

Odpovědět

AK a GLD,ULL

28.02.2013 v 17:39 zoka

Nevím zda něco postrádám, nebo se tomu jen nevěnuje pozornost. Co z tohohle všeho vyplývá pro aerokluby a jejich výcvik GLD a ULL? Smějí dále fungovat jako registrovaná zařízení?

Odpovědět

RE: AK a GLD,ULL

28.02.2013 v 20:22 Adam Zuska

Zoko, vždyť právě hlavně kvůli Registrovaným zařízením celý ten článek vznikl a odpovědi na vaše otázky jsou z něj myslím patrné. Přesto - aerokluby, které dnes fungují jako RZ, mohou takto fungovat až do 8. dubna 2015. Tímto dnem existence RZ zaniká a tyto organizace budou moct nové výcviky zahajovat pouze s osvědčením ATO. To ale odpovídá jen části vaší otázky, a sice výcvikům GLD (v budoucnu SPL). Výcviků ULL se nová evropská legislativa prakticky nedotýká a stejně tak jejich poskytování nesouvisí s RZ.

Odpovědět

Přidat komentář