Vodochody ATIS nahradí od března služba RADIM

23.01.2014 2 příspěvky

Vodochody ATIS nahradí od března služba RADIM
Vodochody ATIS nahradí od března služba RADIM (Zdroj: Aeroweb.cz)

Změna v principu formální, avšak navenek zjevná potká od 6. března všechny piloty mířící do Vodochod. Službu Vodochody ATIS, informující o momentálním statutu prostoru místního CTR, nahradí vysílání pod označením Rádiový informační maják, zkráceně RADIM.

"I po přejmenování zařízení zůstává hlavním cílem jeho provozování poskytnout osádkám informace, které slouží k udržení potřebné úrovně bezpečnosti letového provozu v CTR LKVO," sdělil Aerowebu Jan Vachek, ředitel provozu letiště Vodochody a doplnil, že vzhledem k nespecifikované provozní době chce letiště nadále poskytovat všemu provozu informace o aktivaci prostorů a provozních podmínkách na letišti. Z hlediska poskytovaných informací na kmitočtu 123,025 MHz se tak nic nemění.

Změnu názvu si vyžádaly požadavky na provoz Automatické informační služby koncové řízené oblasti (ATIS) podle platných předpisů. "Vzhledem k tomu, že specifikace zařízení ATIS uvedená v předpisu L11 přesně neodpovídá způsobu použití informačního vysílače na LKVO, tak bylo zařízení přejmenováno na RADIM," doplnil pan Vachek.

Změna vyplývá z připravované aktualizace Letecké informační příručky AIP, kterou dnes publikovala Letecká informační služba Řízení letového provozu ČR na svých stránkách.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Názor

23.01.2014 v 21:06 Radim Stibůrek

Veškeré tyhle celoevropské změny volaček RADIM, AFIS, RADIO mě přijde naprostá zbytečnost. Nechápu a asi zřejmě nepochopím, kam se dopracujeme tím, že budeme měnit něco co desetiletí velmi dobře funguje a ještě tyhle změny stojí nepředstavitelné peníze a akorát způsobují komplikace.

Odpovědět

Znak RADIM

28.01.2014 v 13:32 Jiri V

Chudák zahraniční pilot. Co si má pod RADIM představit? Jaká služba je poskytována. RADIM není v Leteckých předpisech (Annex) definován, co to vlastně znamená.

Odpovědět

Přidat komentář