Kalendář Red Bull Air Race rozšíří nový závod v Chorvatsku

03.02.2014 1 příspěvek

Kalendář Red Bull Air Race rozšíří nový závod v Chorvatsku
Kalendář Red Bull Air Race rozšíří nový závod v Chorvatsku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dobrá zpráva i pro české fanoušky létání přišla koncem ledna z centrály navrátivší se závodní série Red Bull Air Race. Organizátoři oznámili, že do kalendáře pro rok 2014 přibude nový závod, který bude 12. a 13. dubna hostit chorvatský přístav Rovinj. Nový druhý závod celé série se tak stane prvním z trojice evropských podniků a rozšíří kalendář 2014 na celkových osm zastávek.


Foto Red Bull

"Jsme nadšení tím, že poprvé v historii Red Bull Air Race zavítáme do Chorvatska," uvedl k novému závodu šéf letecké sekce Red Bullu Sergio Pla. "Chorvatsko je plné fanoušků stejně jako celý region kolem Jaderského moře, jež vyniká dlouhou leteckou tradicí, mnoha aktivními piloty, vyspělými výrobci letadel a malebnými letišti," doplnil Pla s odkazem na další země jako Rakousko, Itálie či Slovinsko.

Závod v Rovinj bude patřit zřejmě mezi vůbec nejtěžší v celém ročníku. Pobřežní město často odolává severovýchodnímu větru bóra, který by mohl při své největší síle závod značně zkomplikovat, ne-li zcela překazit.

Oznámení nového závodu přišlo jen čtyři týdny před začátkem letošní série, kterou odstartuje na přelomu února a března závod v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Kromě Chorvatska dále figurují v kalendáři závody v Polsku, Velké Británii, dva ve Spojených státech amerických, v Malajsii a v Číně.

Seriál "vzdušné formule 1" se vrací po tříleté pauze, kterou organizátoři využili ke zlepšení bezpečnostních opatření, drobným změnám pravidel a ke stabilizaci závodního kalendáře, jehož postupné krácení vrhlo trochu negativní stín na prozatím poslední ročník 2010. Ve čtrnáctce startujících pilotů se mimo jiné objeví také český letec Martin Šonka. Novinkou letošního ročníku bude tzv. Challenger Cup, který bude jakýmsi předstupněm pro vstup do hlavní série. V něm by se měl zase představit český letecký akrobat Petr Kopfstein.

S podrobnostmi o celém ročníku vás brzy seznámíme ve velkém článku, další informace však najdete také na webu soutěže www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Datum

03.02.2014 v 17:43 Martin

No skvele.... 9.-12.4. je AERO Friedrichshafen 2014. Taky to mohli posunout alespon o tyden. Skoda.

Odpovědět

Přidat komentář