Po malajsijském Boeingu 777 zatím nejsou žádné stopy

10.03.2014 1 příspěvek

Po malajsijském Boeingu 777 zatím nejsou žádné stopy
Po malajsijském Boeingu 777 zatím nejsou žádné stopy (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO 10. března, 9:15 Jižně od pobřeží Vietnamu zmizel v noci na sobotu (cca 1:20 místního času, v pátek 7. března 18:20 SEČ) z radarů Boeing 777 malajsijských aerolinií s 239 lidmi na palubě. Stroj registrace 9M-MRO se ani po dvou dnech pátrání nepodařilo lokalizovat. Údajná olejová skvrna či domnělé dveře letounu nalezené na hladině moře v místě možného dopadu letadla podle vyjádření malajsijského ministerstva dopravy s nehodou letadla nesouvisí. Dosavadní vyšetřování nevyloučilo možný teroristický čin.

Letoun se ztratil asi 40 minut po vzletu z dráhy 32R letiště v Kuala Lumpur. Podle Malaysian Airlines ztratilo stanoviště řízení letového provozu v Subangu s boeingem na pravidelné lince do Pekingu radarový i radiový kontakt asi 90 námořních mil severovýchodně od města Kota Bharu, nad Thajským zálivem. Společnost také dodala, že stroj pilotoval třiapadesátiletý kapitán s více než 18 300 hodinami náletu a sedmadvacetiletý první důstojník s bezmála 2 800 hodinami.

Na palubě bylo podle aerolinek 239 lidí, z toho 12 členů posádky. Většinu lidí na palubě měli tvořit občané Číny (153). Dalšími pasažéry měli být Malajsijci (38), Indonésané (12), Australané (7), občané Spojených států (4), Francouzi (3), Novozélanďané, Ukrajinci, Kanaďané (všichni po 2), Rus, Ital, Tchajwanec, Nizozemec a Rakušan.

Seznam cestujících je však v posledních hodinách pod drobnohledem vyšetřovatelů kvůli značným nesrovnalostem. Podle ministerstev zahraničí Itálie a Rakouska se totiž na palubě zmizelého letadla jejich zmínění občané nenacházeli. Oba muži se úřadům přihlásili a uvedli, že jim byly cestovní doklady v minulosti ukradeny při cestách do Thajska. Vzhledem k pravděpodobné přítomnosti minimálně dvou osob s kradenými cestovními doklady na palubě, kteří si navíc podle posledních zjištění měli letenku koupit společně, vyšetřovatelé nevyloučili ani možný útok teroristů. Čínská policie navíc podle informací agentury Sin-chua mluvila s dalším domnělým pasažérem ztraceného letadla, který ovšem Čínu vůbec neopustil a cestovní pas s číslem, které je uvedené v seznamu pasažérů, měl u sebe doma. 

Boeing 777 patří mezi vůbec nejspolehlivější dopravní letouny, které kdy byly vyrobeny. Nechvalně se tento typ zapsal do historie letecké bezpečnosti loni v červenci při nehodě v americkém San Francisku. Vyšetřování později odhalilo, že k prosednutí stroje před přistáním přispěla nevšímavost všech tří pilotů v kokpitu, kteří se domnívali, že rychlost udržuje sytém automatického řízení tahu a nevšimli si rapidně klesajících čísel na rychloměrech. Informovali jsme vás ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

flightradar

08.03.2014 v 13:33 Destr

Podívejte se na záznam letu na flightradaru - ošklivé. :( Destr

Odpovědět

Přidat komentář