Spása pro „zdravé“ Blaníky? Nejdříve za čtvrt roku

01.10.2010 4 příspěvky

Spása pro „zdravé“ Blaníky? Nejdříve za čtvrt roku
Spása pro „zdravé“ Blaníky? Nejdříve za čtvrt roku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výrobce „uzemněných“ Blaníků, společnost Aircraft Industries, vydala včera své vyjádření k problematice obnovení letové způsobilosti kluzáků L13 a L13A.

Stanovisko opět poukazuje na fakt, že mnoho provozovatelů zmíněných větroňů nevede vůbec, nebo vede nekompletní záznamy o jejich provozu. „Tento stav nedává žádnou možnost zhodnotit, jaká část únavové životnosti byla dosavadním provozem vyčerpána a jaká část zůstává k dispozici, což je v rozporu s koncepcí bezpečné únavové životnosti,“ uvádí zpráva.

Vzhledem k tomu, že kontrolní procedury nařízené závazným bulletinem L13/109a nevedou k jistému výsledku, tedy odhalení případných trhlin v konstrukci křídla a jeho uchycení, rozhodl se výrobce pro vývoj a následnou certifikaci vybrané nedestruktivní testovací metody (NDT), která povede k zaručenému odhalení trhlinek.

Kromě toho, že však bude taková kontrola kluzáků časově náročná, musí ji jako vhodné opatření nejprve schválit EASA. Celá operace tak závisí na několika dílčích faktorech. Aircraft Industries očekávají schválení testovací metody počátkem roku 2011.

Přednost v kontrolách dostanou ta letadla, jejichž provozovatelé vedli záznamy o provozu řádně. Ostatní, u nich není dokumentace kompletní, si budou muset počkat minimálně do jara příštího roku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

"Upozornění na nepatrnou chybu v textu"

01.10.2010 v 13:11 Skyfighter

"Stanovisko opět poukazuje na fakt, že mnoho provozovatelů zmíněných letounů nevede vůbec, nebo vede nekompletní záznamy o provozu zmíněných letounů." ...nechci se v tom nějak zbytečně rejpat, ale rád bych upozornil autora článku na fakt, že v případě L13/L13A se nejedná o "letoun" nýbrž o "kluzák". (Když už jsme na leteckém webu, tak ať je ta terminologie přesná) ;-)

Odpovědět

RE:

01.10.2010 v 13:38 Adam Zuska

Autor děkuje za upozornění :)

Odpovědět

Plachtařství

02.10.2010 v 23:08 Pup

Nevím, jestli je "plachtařství" archaismus nebo naopak novotvar, ale rozhodně to není běžně používaný termín. Osobně bych tak nazval spíš podnik, kde vyrábějí nebo prodávají plachty :-)

Odpovědět

RE: Plachtařství

03.10.2010 v 15:08 Adam Zuska

Někdy mě opravdu překvapí, čím vším se lidé zabývají, ale když už jste to nakousl, slovo plachtařství je již poměrně dlouho součástí slovníků a používá se běžně jako výraz spjatý s letectvím, rozhodně se nejedná o neologismus... http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=plachta%C5%99stv%C3%AD&Hledej=Hledej Pokud byste měl zájem o hlubší analýzu tohoto problému, dejte mi vědět na adam.zuska@aeroweb.cz, můžeme pohovořit o kráse češtiny :)

Odpovědět

Přidat komentář