Medical 2012 – zdravotní prohlídka na ÚLZ dnes

28.09.2012 82 příspěvků

Mnoho vody uplynulo od posledního článku na téma získání způsobilosti v Ústavu leteckého zdravotnictví. Doba pokročila a posunul se i způsob testování budoucích pilotů. K horšímu, či k lepšímu?

Medical 2012 – zdravotní prohlídka na ÚLZ dnes
Medical 2012 – zdravotní prohlídka na ÚLZ dnes (Zdroj: Aeroweb.cz)

Začal jsem studovat Vysokou školu báňskou v Ostravě, obor technologie provozu letecké techniky. Můj cíl je dopravní pilot. Samozřejmě je přede mnou hodně dlouhá cesta, a abych na ni mohl vůbec vstoupit, potřebuju osvědčení lékařské způsobilosti – s mým cílem tedy 1. třídy. Něco málo zdravotních trablů už jsem prodělal, tak jsem víc než cokoliv jiného hodně zvědavý. A vystrašený.

Všechny cesty vedou...do Dejvic

Je pondělí ráno a vydávám se směr Praha-Dejvice. Přijíždím na ÚLZ pro jistotu s půlhodinovým předstihem. Vyplňuji formulář o tom, jestli jsem alergický či beru nějaké léky, zdali už létám atd… V 7 ráno otvírají přijímací kancelář. Zde odevzdávám vyplněný formulář, platím tučnou částku za prohlídku, beru si papíry a jdu nahoru. Vcelku žádná změna.

Začínám odběrem krve a odevzdávám moč. Beru to jako úplně banální vyšetření, avšak už zde se mi zvyšuje už tak dost rychlý tep. Sestra totiž napíchnout žílu na mojí ruce a upozorňuje mě, že to asi nebude dneska moc šťastný den. Avšak nakonec našla, krev vzala a já mohl pokračovat dále. Výsledky později.

Pokračuji na chirurgii. Z tohoto mám největší respekt, protože tady ten doktor mi může během jedné věty změnit celý život. Mám totiž nohy po operaci. Ovšem doktor mě celkem jednoduše prohlédne, prosahá, a to i v intimních partiích, změří, zváží atd… Jak říká předpis, nemám žádný následek, který by nějak ohrozil bezpečnost letu. Nemám nejmenší problém s čímkoliv a doktor taky ne. Pokračuji dále.

Přicházím na ušní, nosní a krční. Zde vysoký, holohlavý, v tričku oblečený doktor s náušnicí v uchu jen tak zběžně zkontroluje krk, uši a nos. S papíry pokračuji ještě vedle na audiogram. Tady mě umístí do kabinky, dají mně sluchátka, čudlík – a poslouchám. Pokud člověk nedrží dech, nemá šanci tón slyšet! Doporučuji se dobře prodýchat před tím.

I když mi každý řekl, ať se připravím na to, že zvuk bude znít jak odněkud zvenku, stejně jsem si to v danou chvíli myslel. Až poté mi došlo, že takové to tiché cinkáni v uchu je onen zvuk. Tak tichý zvuk jsem v životě neslyšel. Nemám to opravdu s čím porovnat. V ten moment jsem začal mačkat tlačítko. Sestra celé představení po pár minutách ukončila a řekla, že slyším výborně.

Nyní už mířím do přízemí ke stomatologovi. Po půl hodině čekání mi prohlídl chrup, dal razítko a šel jsem dál. Pak mířím o pár dveří vedle na plícní. Dříve se chodilo na RTG hrudníku. RTG ovšem už dnes nedělají. Zde jsem fouknul pouze do nějaké trubičky. Vše v pořádku. O patro výše ještě pokračuju na EKG. Zde na mě příjemná sestřička přisála několik hadiček a sledovala srdce. Zde vše v pořádku.

A teďka to nejhorší…

Psychotesty

Je 8:30 a já se chystám na popravu před oddělením psychologie a psychiatrie. Zde celkem příjemná sestra mě usadí za počítač v oné známé místnosti. Je tady několik počítačů oddělených velkými přepážkami a střeženo třemi kamerami. První test je test na krátkodobou paměť. Přes celý monitor je cca 20 sloupečků a 40 řádků. Něco jako v Excelu. V každém políčku je umístěná nějaká kombinace. Např.: první sloupeček od shora dolů je A1-A40 (cca). Druhý sloupeček je třeba písmeno B a číslo. Dále to jsou různé kombinace, např. BC, CD, ORT, UTZ, TR. Než začne samotný test, mám možnost zhlédnout celou tabulku, jak bude vypadat. Určitě bych si pro příště (kdyby nějaké příště bylo) dobře prostudoval, v kterém tom sloupečku je které písmeno, ať to potom člověk nehledá v rychlosti. Je to velmi obtížné. To jsem ale nevěděl.

No, tedy začíná test. Probíhá to asi takto: do sluchátek ženský hlas řekne nějakou kombinaci. Např. 1265 CDAB. Úkolem je dát první dvě čísla dohromady s první dvojičkou písmenek. A to samé s druhou skupinkou. Takže výsledkem je CD12 a AB65. Tyto kombinace si člověk musí dat dohromady v hlavě a rychle to do té tabulky zakliknout. Na pořadí nezáleží. Chvíli mi trvalo, než jsem se naučil, kde je který sloupeček. V tom množství řádků a sloupců je to dost obtížné, protože uplynuly cca dvě vteřiny a je zde další kombinace. A takhle to jede pořád dokola. Celkem 100 kombinací! Pak pauza.

Následuje stejný test, akorát skupinky čísel a písmen jsou zobrazeny na monitoru. To asi na dvě vteřiny. Pak se zobrazí opět tabulka, kde musím správné kombinace zakliknout. Tato verze je těžší než ta mluvená, alespoň pro mě! Je toho taktéž 100 kombinací. Na tento se dá myslím trošičku připravit, a to tím, že si člověk zkouší testy na koncentraci a na paměť na internetu. A i když budete přeborníkem v paměti, pokud budete nervózní, nic neuděláte. Mně se zvýšil tep sotva jsem vešel do té místnosti. Potom se zvýšil, jak jsem si sedl, a nakonec ještě, když jsem viděl tu tabulku. Ale zkoncentroval jsem se a šlo to v klidu.

Dále následuje další test na paměť. Zobrazí se taková jakoby mapa, ale hodně jednoduchá. Na té se zobrazí nějaké znaky typu kříž, sklenička, auto atd… Po třech vteřinách vše zmizí a ptají se, kde ležel třeba kříž (kostel). Samozřejmě je tam nějaká tolerance, tak dva centimetry, jinak by to nešlo. Tento test je celkem těžký a kdo nemá zrovna fotografickou paměť, může mít problém.

Další testík je opět na paměť. Zobrazil se obrázek asi na jednu vteřinu a potom se ptali, co vše jsem mohl vidět. 1. auto 2. motorku 3. chodce 4. semafor 5. značku. Může být samozřejmě více odpovědí. Tento test byl jednodušší.

Ovšem přichází horší test – tzv. kombajn je opravdu šílenost. Je to test na postřeh a na reakce. Přede mnou je klávesnice, kde je pět tlačítek základních barev + dvě tlačítka – šedé a černé + pedály pod stolem. Pokud na monitoru svítí zelená, mačkám zelený čudlík. Pokud bílá, tak bílý atd… Už toto je celkem těžké, protože zelená se rozsvítí třeba na straně, kde máte modrý čudlík.

Ale toto není vše. V rozích jsou dva rámečky. Pokud se levý nebo pravý rozsvítí, mačkám příslušný pedál. To stále není vše. Pokud ve sluchátkách slyším hluboký tón, mačkám černý čudlík. Pokud vysoký, mačkám šedý. A toto vše jede dohromady a postupně se to zrychluje. Jede to nepředstavitelnou rychlostí, avšak když se nedaří, zpomalí to.

Po tomto testu následuje test opět na pozornost. Na zcela černé obrazovce je několik bílých čtverečků. Ty různě skáčou po celém monitoru. Úkolem je zmáčknout čudlík na klávesnici, právě když čtyři čtverečky vytvoří čtverec. Něco jako kdybyste pozorovali oblohu. Ovšem test trvá asi 20 minut a čtverečky již vidím jako kolečka. Čtverečky navíc přeskakují každou vteřinu, a když člověk sleduje na tak malém monitoru třeba levý roh, rychlé mu unikne čtverec třeba v pravém rohu.

Další test je podobný. Taky hodně těžký na koncentraci. Úkolem je sledovat skákající puntík, který skáče z jednoho kroužku do druhého na velké kružnici. Něco jako vteřinovka. Ovšem pokud puntík přeskočí ob jeden kroužek, mačkám tlačítko, a to co nejrychleji. A toto trvá celých 25 minut! Člověk z toho nesmí ani na vteřinu upustit zrak! Puntík klidně jede několik koleček bez přeskoku. Není to jednoduché!

Dále následuje test matematiky. Dost těžký test. Prvně byly příklady typu: 266 x 264 a dole na výběr z několika výsledků. Člověk musí odhadnout, kolik to asi může vyjít. Když už to ale nemůže byt horší, přichází podobné příklady, a to i na sčítání či odčítaní klidně i čtyřciferných čísel. A výsledek se musí zapsat přesně. Takže pro ty, co se na testy chystají – trénujte příklady typu: 256 + 1 253 + 125 - 658… Toto bylo hodně těžké.

Dále následují IQ testy a testy prostorového myšlení. Osobně jsem předtím zkoušel typické IQ testy na internetu. A asi až ten nejtěžší, který jsem kdy na internetu našel, se dá srovnat s tím, který byl na ÚLZ! Různé doplňovaní v tabulce neznámého tvaru. Trojúhelníky, kolečka atd…

Poté je test posloupnosti různých čísel. Samozřejmě, že posloupnost typu 2 4 6 8 ? se v testu neobjeví. Tyto posloupnosti byly dost obtížné a já už se na ně nedovedl po těch několika hodinách plně soustředit. Na první pohled to žádnou posloupnost neskrývá. Např.: každé druhé číslo je tam jen jako okolní omáčka. Bylo to něco typu 48 144 36 32 96 ? (? = 24, zkuste přijít na to proč ).

Nato přichází test prostorového myšlení, kde je zobrazena nějaká kostka, která má různé znaky na každé straně. A vedle ní je dalších šest kostek a úkolem je samozřejmě určit, která ta kostka z těch šesti je shodná s tou nalevo. Na první pohled celkem jednoduché, ale pokud nejste 100% soustředěni, snadno se zmýlíte.

Další test je asi nejnáročnější test na trpělivost. Jedná se o 3D prostor, uprostřed kterého je takové téčko. V prostoru dále běhá trojúhelník, který se pohybuje ve třech osách. Ten se naklání zleva doprava, pohybuje se doleva, doprava a dopředu, dozadu. Úkolem je pomocí páček na klávesnici držet trojúhelníček v téčku, nebo alespoň co nejblíže. Ovšem ten má stále tendenci utíkat ze strany na stranu. Je to neskutečně složité, protože k tomu všemu ještě musíte řídit naklápění toho trojúhelníčku.

Když jsem si myslel, že je to úspěšně za mnou, počítač mě rychle vyvedl z omylu. Oznámil, že jsem absolvoval zkušební test. Nyní to pojedu na ostro. Celých deset minut. Je to neskutečná zátěž na trpělivost, a ten, kdo ji nemá, nebo má hodně malé nervy, nemá šanci. Tento test je jeden z posledních, takže po těch třech hodinách absolutního soustředění je opravdu těžké udržet pozornost. Nezmínil jsem, že mezi některými testy je pauza asi pět minut. U některých ani to ne! Člověk musí být dostatečně najezený, aby jeho mysl pracovala. Nenajezený člověk nemá šanci, přejedený rovněž.

Další test je test na koordinaci pohybu a je vyloženě pro piloty. Kdo není pilot, nebo nemá páru o tom, po kterých osách se letadlo pohybuje, nemá šanci. Na levém obrázku vidím letadlo letět nějakým kurzem, v nějakém náklonu či sestupu. Vpravo je podobný obrázek, kde je letadlo už v jiné poloze. Úkolem je vybrat počet os, po kterých se letadlo musí pohnout, aby se dostalo do pravého obrázku. Jsem pilot, takže vím, jak se pohybuje letadlo.

Na první pohled jednoduchý testík se ale stává být neskutečně těžkým. Všichni víme, že se letadlo pohybuje po třech osách. Úkolem bylo vybrat ty správné. Např.: letadlo letělo kurzem 210 v mírném náklonu a mělo se dostat na kurz 250 do stejného náklonu. Správně musíte vybrat, že se pohne pouze po jedné ose, a to po podélné. V této chvíli mi to přijde už samozřejmě jednoduché, ale předtím jsem skutečně nevěděl, jak na to. Pozorně číst zadání!

Poslední test je test na rozhodnost. Na monitoru bliknou dva sloupečky – zelený, červený a úkolem je zmáčknout bud červené nebo zelené tlačítko, a to tehdy, když je jeden z nich delší než ten druhý. Musí se to dělat rychle a sloupečky se délkou liší asi o desetiny milimetru. Výjimečně o milimetr dva… Nato jede podobný test. Vlevo se zobrazí černý sloupeček, vpravo dalších pět a pomocí čísel na klávesnici musíte vybrat stejně dlouhý, jako je ten vlevo. Tento test jsem dost podcenil a taky to tak dopadlo.

To byl již poslední test. Trvalo to celkem asi tři a půl hodiny a byl jsem neskutečně vyčerpán. Nyní již následoval dotazník, kde bylo krásných 300 otázek. Vybíralo se pouze ano/ne. Byl to test jenom vaší osobnosti. Po té jsem vyplnil krátký, dvoustránkový dotazník o tom, jak jsem se dostal k létání, a následoval pohovor s psychologem. Ten se mě zeptal na létání, co a jak. Rozhodně se mě nesnažil nějak podrazit a ani na mě nic nezkoušel. Zeptal se mě, co si o sobě myslím a co bych na sobě změnil. Hodně se ptal na povahu.

Poté se ptal, co si myslím o výsledcích. Já jsem řekl, že vím, co jsem asi nedal, a on mi to jenom potvrdil. U každého testu musí byt výsledek minimálně v normě. A to já jsem asi u jednoho neměl a věděl jsem moc dobře proč. Potom mi vysvětlil, jak se některé testy mají správně dělat. A tak mi doporučil zopakování dvou testů druhý den. S tím jsem souhlasil a řekl jsem si, že to musím udělat. Už jenom kvůli té částce, kterou jsem za to dal. Celkem musíte mít úspěšnost 95 %, tj. 950 bodů z 1 000.

Ještě pak jsem dokončil test na očním. Vidím perfektně. A tím první den na ÚLZ končí. Je 15:30 a já úplně vyčerpaný odjíždím. Testování trvalo od 7 hodin.

Konec dobrý, všechno dobré

Druhý den vstávám opět v 5 ráno. Hned na sedmou jdu znova na psychotesty. Opakuju hlavně IQ testy a hned jsem si všiml, že moje soustředěnost je jiná než včera. A taky to tak dopadlo. Našel jsem způsoby, jak úlohy řešit efektivněji, a vyšlo to! Jenom mi dali výsledky a šel jsem navštívit psychiatra, se kterým jsme pouze hovořili o letadlech. Dal razítko a zbývala už jen neurologie, EEG a interna. Na EEG, kde jsem byl 20 minut sledován pod blikajícím světýlkem, zjistili, že jsem v pořádku. Vyšetření má odhalit případnou epilepsii. Na neurologii jen typická zkouška – prst-nos, pata-koleno a konec.

Na interně změřili tlak, zkontrolovali výsledky krve, EEG, EKG, dali razítko a šel jsem. Dole vše zkontrolovali, vytiskli mi krásný průkaz a mohl jsem jít. Na shledanou opět za rok.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

opakování?

28.09.2012 v 14:57 Fanous

Pěkně sepsané, mám skoro ty samé pocity z psychotestů. Také na dvakrát. Jen by mě zajímalo, jestli se na ně chodí častěji? Medika I. třídy už mám, ale nevím, co mě čeká po roce od jeho získání.

Odpovědět

jen tak

28.09.2012 v 19:14 Phrygia

A to jste dělal zkoušky na kosmonauta ?Teď Vážně,já kdysi dělal ještě kombajn v Košicích. Bohužel, psychotesty na ÚLZ nejsou zárukou ničeho.To by totiž v česko-slovenském letectví nesmělo působit tolik defektních jedinců a zakomlexovaných všeználů:-) Věřím, že nejsem sám kdo by chtěl,aby dlouholetý monopol molochu ÚLZ Praha skončil. Nejvíc "můžu" čekáni na internu a neurologii. Naposledy co jsem tam byl, si na mne zkoušel léčit ego jakýsi mladý drzý "smrad" z neurologie, jméno tuším Mudr.Bruthans(?).Od té doby jezdím pro "jedničku" poblíž Vídně. Tam se ke mne chová pan doktor jako ke svému zákazníkovi. Jen si člověk trochu připlatí. Vzhledem k neustálému zvyšování cen na ÚLZ Praha není rozdíl tak markantní.

Odpovědět

Díky

28.09.2012 v 20:42 Olda

Díky za aktuální příspěvek! Každopádně mi to jako adeptovi na MC1 na klidu moc nepřidalo :-). Čekal bych že s postupným odchodem JAR-FCL 3 se budou požadavky mírnit, ale tohle je vážne maso. Hlavně to množství a doba jednotlivých testů...

Odpovědět

RE: jen tak

29.09.2012 v 9:38 Rene

Phrygia - můžu poprosit o kontakt na doktora u Vídně a upřesnění ceny? Myslím, že nejen mě by se to hodilo. Díky...

Odpovědět

Další psychotesty

29.09.2012 v 15:51 Roveon

Taky by mě zajímalo, zdali v nějakém časovém horizontu budu muset psycho opět podstoupit. Mám Class 1, už čtyři roky po sobě mi nezkoumali nic jiného než fyzické tělo.

Odpovědět

ULZ

29.09.2012 v 19:49 Bohus

V zapadni Evrope se treba na MED1 psychotesty vubec nedelaji...ani nejake blikani aby zjistili jestli nahodou za 50 let dostanete ep. zachvat. Tento test je naprosto neprukazny...Je to jenom specialitka CR. Ja si delam medical v Nemecku..V Nemecku Vam periodu na med. 1 udela povereny lekar, ktery se zameri jen na relevantni testy...Nejlepsi je porovnat testy MED1 v GB a CZ ..jedno odpoledne verz. 2 dny (v nekterych pripadech) mluvi samo za sebe. S ULZ by se melo vazne neco udelat…

Odpovědět

To Phrygia

29.09.2012 v 20:20 Tom

Dobry vecer, na neurologii si na me lecil ego uplne stejne.. nemel jsem vyplneny cislo prukazu ve formulari - nemel jsem ho s sebou a hned ze to nejde, ze musim prijit jindy atd.. takove to skolacke cekani jestli se slituje... jsem vzdy radsi kdyz to vyjde na jineho doktora.. vloni na me vysel prednosta - kancelar primo v cele a pohoda :)

Odpovědět

RE: jen tak

30.09.2012 v 11:24 Marcel

Dobrý den, z neurologie mám podobne zkušenosti. Moje touha létat prošla zatěžkávací zkouškou, která trvala přez tři měsíce. Hlavní aktér byl již zmíněný doktor. Nakonec jsem vytrval a byl odměněn mediklem. Snad mi pomohla i jeho otázka "Stojí vám to za to?" Mě nakopla a toho člověka degradovala. Bohužel si zřejmě neuvědomují , že jsou tam pro nás a ne my pro ně.

Odpovědět

ULZ v jiném státě EU

30.09.2012 v 12:02 Jelen

To mě taky zajímá, kamaráda vylili z psychotestů 2x po sobě, na potřetí se slitovali a dali mu to. Ale jde mi o to, jestli můžu začít lítat, popřípadě pokračovat v létání, když mám medical od jiného státu, než průkaz? Někde jsem četl, že mi na UCL nevydají piloťák, dokud nebudu mít český ULZ.

Odpovědět

ULZ ?

30.09.2012 v 16:48 Jirka

Zde je řeč o průkazu 1. třídy, kde bych ještě nějakou náročnost pochopil. Představte si ale situaci, kdy jeden kamarád chtěl létat a stačil mu ke štěstí ultralight, tedy potřeboval Medical 2. třídy. Šel dělat vstupní prohlídku na ÚLZ, protože to měl nejblíž. Je pravda, že to udělal, ale vrátil se s očima "navrch hlavy". I on měl pocit, že dělá test na kosmonauta. Strávil tam 5 hodin a zaplatil 1800,- Kč. Kdyby šel k pověřenému lékaři, platil by 500,- Kč a trvalo by to cca 30 minut. Pokud jde o Medical z Vídně (jak tady někdo psal), no proč ne? Jen je potřeba si dát pozor na jednu věc. Pokud máte indikován nějaký problém na ÚLZ a zkusíte to jinde (třeba ve Vídni), pak počítejte s tím, že se to na ÚLZ nebude vůbec líbit. Stalo se to jednomu kolegovi. ÚLZ se ohradil u dotyčného zařízení v cizině které Medical vydalo a toto zařízení své rozhodnutí revokovalo - již vydaný Medical zrušilo s tím, že neměli informace o "zdravotních problémech" uchazeče. Takže rada na konec, máte-li před vstupní prohlídkou pocit že ne vše máte OK, tak to zkuste třeba v té Vídni. ÚLZ máte jako poslední šanci. Oni ti páni na ÚLZ to nemyslí zle, jen se nedokázali vymanit z vojenského myšlení a dost těžce nesou i skutečnost, že již nemají (díky existenci pověřených leteckých lékařů) monopol. Tedy alespoň na 2. třídu. Pamětníci si vzupomenou, že před tím než začali pověření lékaři působit, bylo prodloužení Mediclu na 2. třídu daleko horší, než je teď. O vstupní prohlídce nemluvě.

Odpovědět

Neurologie

30.09.2012 v 20:08 David

Zdravím. Moje zkušenost s oním mladým neurologem je podobná jako u těch, kteří již napsali. Setkal jsem se s ním letos poprvé a doufám, že i naposled. Lékař se chytil formality v žádosti (která všem lékařům před ním nikterak nevadila) a jal se načechrávat si peříčka. Nebudu to rozpitvávat do všech detailů. Závěr je ten, že lékaři postupně rostla křídla až do okamžiku kdy svým nemístným cintáním velmi silně přestřelil (skutečně velmi silně), raději doplnil sám ta dvě písmena, která považoval za alfu a omegu bezpečnosti leteckého provozu, provedl nezbytné úkony a uctivě se se mnou rozloučil. Jsem toho názoru, že ze všech lidí, kteří procházejí budovou ULZ potřebuje psychologické a psychiatrické vyšetření nejvíce právě tento člověk.

Odpovědět

postupnost v IQ teste

30.09.2012 v 21:02 XMen

Nechapem preco by v tej postupnosti, malo byt cislo 24. Viete mi to niekto vysvetlit? Ja to uz vzdavam. Asi nemam dost IQ :(

Odpovědět

psychotesty

30.09.2012 v 21:07 Honza

Chvála bohu, že psychotesty před 5 lety nebyly tak náročné, resp. pitomé, jako jsou dnes. Tehdy to ale vynahradil psycholog, který už na úlz dnes není. Tenkrát člověka shazoval, navážel se do vás stylem: Vy ste pomalej! Tohle ste nedal, jak chcete s touhle rychlostí reakcí lítat? Dyť nemáte šanci ani udělat maturitu! Vodpovídejte mi sakra, na co se vás ptám, a nekecejte vokolo! ... Asi testoval, jestli zvednete tu židli, na který sedíte, a přerazíte ji o něj. K dotazům mnohých - psychotesty jsou naštěstí jen u vstupních prohlídek, u obnovy (ani roční, ani pětileté) nejsou. A Německo? Pokud vím, tak jejich "úlz" dělá testy přímo pro Lufthansu, Germanwings, Condora apod., a podobné srandičky, jako jsou popsané ve článku, vás tam čekají také, navíc všechny v němčině. Jinak pan neurolog - dávám si po několika letech bacha, abych měl v dotazníku všechno správně vyplněný a nemám s nim už problém, haha...

Odpovědět

Med Class I

30.09.2012 v 22:57 Tomas

pro Fanous: na obnove se delaji jen zdravotni testy, zadny psychotest pro Honza: ptal jsem se pratel z nemecka, a bylo mi receno, ze co to mame zac, ze nemecke "ulz" dela prave jen zdravotni cas a zadna psycharna se nekona a mimochodem, ani v JAR-FCL se o nutnosti nejakych testu nepise, pouze o zdravotnich testech...

Odpovědět

Re: postupnost v IQ teste

01.10.2012 v 19:10 Martin

48 = (4*12) 144 = (12*12) 36 = (3*12) 32 = (4*8) 96 = (12*8) ? = (3*8) Takze otaznik je 24

Odpovědět

opakovani psychotestu

01.10.2012 v 21:45 Tomas

psychotesty jsou, pravda, narocne na soustredeni ale zase tak hrozne to neni. pro obnoveni se uz absolvovat nemusi. delaji se ale napriklad pri zmene medikace (= predepisou vam na tlak jine prasky apod.), aby se vyloucil vliv na psychickou vykonnost, totez po nekterych nehodach.

Odpovědět

IQ

01.10.2012 v 21:50 Ondřej Tofel

No blízko :-) 48  144 36 32 96 24 První číslo X 3 vyjde druhe čislo. Třetí číslo X 4 vyjde druhe čislo. A ted to same s tou dalši skupinkou. 32x 3 vyjde 96 a ted co X 4 vyjde 96? 24 jak jsem již zmínil. A taketo řady tam byly v jednom kuse :-)

Odpovědět

neurolog

02.10.2012 v 15:31 jiny Tomas

S tim mladym neurologem jsem mel taky tu cest. Na otazku, s cim chci letat, jsem odpovedel (potom co me problesklo hlavou, proc to toho chuje vubec zajima), ze nejradeji s letadly. No, nestali se z nas kamaradi... :-)

Odpovědět

psycholog

02.10.2012 v 21:36 Honza

Abych upřesnil... Tehdy se mě ten psycholog třeba zeptal: Co budete dělat, když nebudete mít práci na dopravním letadle, pudete práškovat pole?! a tak se u toho štiplavě pochechtával... Tak povídám: No, já doufám, že to na tom dopravním letadle nakonec vyjde. A on jen: Prosim vás, já se vás neptám, v co vy doufáte, pudete práškovat ty pole, nebo ne? Tak řikám: Ano, půjdu práškovat pole :-) a pak zmlknul. Nebo další otázka: Kde chcete dělat výcvik? Tak řikám: No já budu mít asi tři možnosti... a hned mě přerušil: Já se vás neptám, kolik budete mít možností, víte sakra, kde budete lítat?! úplně u toho řval... A nakonec jsem prošel. Sice jsem si musel jeden test zopakovat, ale to se stane, že;-)

Odpovědět

psycholog

02.10.2012 v 23:46 Robinson 22

Moc nevím o nikom,kdo by si nemusel nějakej test opakovat.To jsou opravdu jen výjímky.Otázkou je,jestli je celej národ blbej,nebo je v tom záměr psychologicky zkoumavý,či záměr finančně prospěšný pro ULZ.Je jasné,že při změkčení prohlídek by zřejmě došlo k finančnímu kolapsu zmíněné instituce,případně k závratnému zvýšení cen,které by již nebylo akceptováno létajícím personálem s následujícím úprkem do blízkého zahraničí.Případně moji teoretickou úvahu o aktuální situaci opravte....díky

Odpovědět

IQ

03.10.2012 v 8:40 XMen

dik za objasnenie, taku korelaciu som tam nevidel :). Chcel by som si taky IQ test urobit. Nemam sice zaujem si spravit 1. class ale zaujima ma ci by som mal aspon trochu sancu prejst cez tie psychotesty.

Odpovědět

masochista :-)

03.10.2012 v 11:49 Vojta

Jak to tak čtu, tak ty psychotesty asi vezmu jako takový adrenalinový zážitek a zábavu a hodlám si je náležitě užít :-) Věřím, že s pozitivním myšlením by to mohla být nakonec docela sranda :-D Hlavně ten pokec s psychologem... :-) Jenom za to dávat 10 litrů se mi moc nechce.

Odpovědět

cena

03.10.2012 v 17:46 Honza

Joo, ceny rostou. Když jsem dělal ty testy já, tj. před 5 lety, stála vstupní 6500,-, ale kdeže loňské sněhy jsou...

Odpovědět

Chování doktorů

03.10.2012 v 22:39 pepe

Mě by zajímalo, jak se můžou dotyční soudruzi takhle chovat! Kde to jsme? Komouši už neordinují, tak jakto, že zaplatíte nějakýmu individuu peníze a on se ještě chová jak náčelník STB! Kdo je zřizovatelem toho zastydlého aparátu?

Odpovědět

Testy v Nemecku

04.10.2012 v 0:57 Tomas

A ted kouknete sem: http://www.flugmedizin24.de/en/index2.php?n=CONTENT/MEDICALS/INITIAL__MEDICAL__CLASS__1 .. nejak jsem si nevsiml, ze je tam i jakasi psycharna a iq testy..

Odpovědět

2 -> 1, psychotesty

04.10.2012 v 22:33 Petr

Dělal jsem před půl rokem rozšíření z 2 na 1. Oproti vstupní 1 jsem nemusel jít k zubařovi, jinak vše stejné. Co se týče psychotestů tak bych to neviděl tak tragicky jako autor popisuje. Ano, je třeba se soustředit ale není to nic nezvládnutelného. Uvědomme si, že kdyby to bylo jednoduché a všichni měli 100, nic by nevyzkoumali. Člověku se musí trochu srazit hřebínek hned v úvodu, aby si o sobě v letadle moc nemyslel :) Také jsem něco dělal dvakrát (konkrétně číselné řady). Hlavně vydržet a jak píše Vojta, je lepší to brát s nadhledem a pozitivním přístupem :)

Odpovědět

ULZ

09.10.2012 v 12:35 Robinson

Hezkej, přínosnej a vyčerpávající článek pane, děkujem...

Odpovědět

Zubař

10.10.2012 v 15:59 Martin

Můžu se jenom zeptat, proč se tam vlastně musí k zubařovi? =D nějak mi to s létáním nejde dohromady =D

Odpovědět

Německý ULZ

11.10.2012 v 17:19 Kolben

Kolegové, teď jsem se schválně díval na ten německý ULZ a musím tedy říct, že už vím, kam bych šel :-). O psychině tam není ani zmínky, vyšetření je za 4-6 hodin hotové. Prošel jsem si i informační leták. Je-li pravda vše, co popisuje autor článku, že zažil, tak si myslím, že je to na hranici porušování Základní listiny práv a svobod. Pamatujete si na toho chlapíka, co cca před dvěma lety otočil Citationa na záda a zaryl se za Hřenskem do lesa? S tím, že se ví, že u této společnosti se výkruty prováděly pravidelně! Vysvětlí mně tedy někdo, na co tedy ten slavný ULZ je, když takového člověka neodhalili? Pak ta psychiatricko-psycholgická vyšetření zcela postrádají smysl. Přeji pěkný večer.

Odpovědět

ULZ

12.10.2012 v 0:41 Jirka

Zdravim, pred mesicem me onen neurolog vyhodil ze mi MCI neda a nejradsi by mi sebral i dvojku na ULL, protoze nasel v mem zapisu, ze jsem pred 10 lety bral jakysi prasky. Kdyz pujdu jinam, treba do zminovaneho Nemecka, dozvi se vysledek z ULZ? Pripadne jak dlouho se tyto neuspesne vysledky uchovavaji na ceskem ULZ? Jirka

Odpovědět

Re: ULZ

12.10.2012 v 8:48 sp.

Dobry den, podle mne jedine validni psychologicke vysetreni je stresova situace primo v letadle. I kdyz "kombajn" a podobne tesy maji za ukol navodit stres, z vlastni zkusenosti mohu rict, ze pokud jste v pruseru, nezalezi na tom, jestli pohnete ovladacem o 1s driv, tak jak to chce pan neurolog,psycholog. Jde o to ze vite proc chcete pohnou prave timto ovladacem a kterym ovladacem pohnete potom. Onen legendarni pan neurolog me pri vysetreni pro MC2 komandoval neuplnymi instrukcemi, kdy jsem jen tusil, co po mne chce. Bral jsem to jako soucast vysetreni. Stejne jako jeho vylevy typu "to jste v letadle taky tak pomalej?!" jsem pochopil jako psychologicke vysetreni. V duchu sem si predstavoval, jak by pan neurolog ridil vlecnou postavenou kluzakem na cumak v nizke vysce. V nehode te cessny vidim spis problem rutiny. Pokud panove vykruty delali jiz drive predpokladam, ze prvni vykrut udelali ve dne, tudiz meli referenci horizontu jasne danou. Nedavno jsem letal gld akro tesne pred zapadem slunce a pocasi bylo takove, ze horizont skoro nebyl videt. Protoze zatim jeste provadim prvky hlavne podle toho co vidim, padaly mi vechny zadove prvky pod horizont, ktery jsem mel problem rozpoznat. K tomu pripoctete vysoku nadmorskou vysku a uplnou absenci reference o zemi a dostavate vysledek, ktery se stal onomu panovi, jenz ukazoval slecne vykrut v noci. Tedy psycho testy neodhali, zda vas psychologicky profil odpovida desperadovi, ktery dela vykruty s biz-jetem, navic pokud nemate vlastni zkusenost, je problem uvedomit si vsechna rizika pri provadeni vykrutu bez dobre viditelneho horizontu. Tohle je pripad zkusnosti zaplacene krvi. Za cenu takovy zkusenosti se letectvi dostalo tam, kde je. Je potreba se z nich poucit a nezapominat. Bohuzel posledni dobou mi pripada, ze budovatele euro-socialsmu v evrope a usa delaji vse pro to, aby z pilotu udelali blbce, kteri jen prijdou zapnout a vypnout soustruh (letadlo) a o tech krvi zaplacenych zkusenostech nebudou mit ani paru. Mam na mysli napriklad ruzne elektronicke blbosti v kabinach, zavadeni byrokratickych nesmyslu jako ATO spolu s nesmyslnym zmirnovanim vycvikovych osnov.

Odpovědět

RE: Neurologie

12.10.2012 v 17:37 javik

Neurologa poslat na psychinu a hned. Doufam ze ho dlouho neuvidim. Taky otazky na tema proc chci litat, proc nepisu citelneji apod. Je to pako.

Odpovědět

Neurologie

20.10.2012 v 10:16 flytrek

Před 5ti lety mě taky na ULZ někdo pěkně buzeroval...tak nyní už vím..radši jsem tam už nikdy nešel

Odpovědět

Neurologie

22.10.2012 v 12:13 Ondra

Za mě naprosto v pohodě. Psychotesty na 95 předepsaných procent, sice je to otravné, ale je to nutné zlo. A je to jen jednou, pak už pohoda. Kdo chce létat, tak tam půjde, kdo nechce, tak ne, jednoduché. Flytreku, pokud nejsi dopravní pilot, tak jasné, na ULZ se vykašlat a jít k soukromému lékaři. Pokud chceš být, což hádám adle toho, že jsi chtěl jít na jedničku, neb jinde psychotesty nejsou, krom řídících, tak to jsi teda moc tomu nedal, kkyž tě odradilo tohle :D

Odpovědět

Re: Neurologie

22.10.2012 v 13:23 Vojta

Že by se ÚLZ zapojilo do debaty? :-)

Odpovědět

Komentář

20.11.2012 v 21:10 Olda

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda mám reagovat na vaši diskusi.... V řadě příspěvků vám bohužel musím dát za pravdu, na ty ostatní bych rád reagoval. Psychotesty, které provádíme, jsou zakoupeny od rakouské firmy, která tyto testy vyvinula právě pro testování leteckého personálu a jsou používány ve většině evropských zemí. To, že některý lékař za našimi hranicemi přímo takové testy neprovádí, je určitě možné, ale letecké společnosti si potom při výběru nových pilotů – zaměstnanců psychotesty provádí ve vlastní režii, a ty jsou většinou daleko těžší. Navíc v zahraničí existuje propracovaný systém kontrol lékařů (AME), kteří musí posílat své záznamy o vyšetření do centra. To pečlivě vše zkoumá a každá sebemenší chyba je okamžitě evidována, je požadováno její odstranění a při opakování závažnějších pochybení je těmto AME jejich pověření vyšetřovat letecký personál odebráno (to v ČR zatím příliš nefunguje!!). Jen tak pro zajímavost - řidiči autobusů jsou testováni daleko častěji než piloti. ;-) K vašemu podivení nad zubním vyšetřením : provádí se hlavně z forenzních důvodů, ale i z důvodu kontroly sanace chrupu (takový špatně opravený kaz byste při změně tlaků těžko „prodýchávali“.....). Vstupní vyšetření jsou tak důkladná i proto, abyste nezaplatili více jak milion korun za výcvik, a pak stejně nemohli létat. Myslím, že o kvalitě našich vstupních prohlídek svědčí i to, že jsme za posledních 10 let zneschopnili minimum profesionálních pilotů. Moje dosavadní zkušenost mi jednoznačně potvrzuje, že rozhodnutí, učiněná u složitějších posudkových případů skupinou zkušených lékařů (primářů oddělení), je mnohem objektivnější, než rozhodnutí učiněné jednou, třeba i velice vzdělanou osobou. Samozřejmě - stále je co zlepšovat. Budu rád, když mi vaše postřehy z ÚLZ sdělíte buď přímo, nebo alespoň na těchto stránkách. Mladý lékař z neurologie u nás k 31.12.2012 končí. MUDr. Oldřich TRUSKA, ÚLZ Praha

Odpovědět

ÚLZ

23.11.2012 v 11:58 Dana

Dobrý den, myslím, že mnoho příznivců létání by mohla zajímat informace, že chystáme změnu webových stránek ÚLZ (www.ulz.cz), kde bude možné pro pohodlí všech létajících se objednávat elektronicky s možností autoregulace (bude možné zarezervovat si návštěvu v den, kdy bude přihlášeno méně lidí). Ten, kdo využije tento způsob objednání, by měl být vyšetřen přednostně oproti neobjednaným. Počítáme, že zhruba koncem roku 2012 by tento systém mohl být v provozu. Dále máme novinku pro soukromé piloty (prodloužení osvědčení zdravotní způsobilosti), pro které je zřízena ambulance , kde budou vyšetřeni pouze jedním pověřeným lékařem (jen v případě zjištění patologie bude konzultován příslušný specialista). Možné je objednat se elektronicky či telefonicky na kontakty uvedené na naších webových stránkách. Vzhledem k tomu, že se domluvíte na konkrétní hodinu, garantujeme , že ústav opustíte do 60min. Děkujeme za vaše další podněty . ÚLZ Dr.Kubelková

Odpovědět

poděkování

14.12.2012 v 1:53 David Palička

Spousta lidí tu kritizovala ULZ za jejich práci,a možná někdy od některých jejich zaměstnanců,za mírně řečeno nehezký přístup k nám,pilotům.I já veřejně kritizoval.A za svojí kritikou si stále stojím,ale nekritizoval jsem ULZ jako celek.Jako celek jsem spíše ULZ chválil. Objevilo se zde stanovisko Mudr.Oldřicha Trusky .Já bych mu za něj moc rád poděkoval,že se zapojil do diskuse a měl tu odvahu čelit případným anonymním útokům,které se v těchto diskuzích objevují.Přijímám to jako fakt,že ULZ se mění k lepšímu,začíná komunikovat s námi piloty a začíná si uvědomovat svoji pozici na evropském trhu. Velice mne překvapilo,že se nenašel jediný člověk,který by krok pana doktora Trusky ocenil. Vy všichni létající máte možnost se vyjádřit a přispívat podněty ke zlepšení služby pro nás a všichni mlčíte. Takže já moc děkuju pane Mudr.Truska za Vaši odvahu a snahu o zlepšení komunikace s veřejností. Paní(či slečně Daně)taktéž děkuji. Pro budoucí přátelštější vztah ULZ s námi piloty a létajícím personálem to byl myslím ten nejlepší první krok,který jste udělal.Je otázkou,jestli najde odezvu.Je vidět,že ULZ se mění a bude to chtít nějaký čas,než se létající veřejnost přestane bát a přijme Vás jako rádce a přítele,než jako nepřítele. Jsem rád,že jsem se ve Vás nemýlil,když jsem se s Vámi několikrát setkal v průběhu mých návštěv na UCL.Váš krok byl tím správným směrem,ikdyž se zatím neobjevila žádná reakce......děkuji David Palička

Odpovědět

mladej "neuro-spratek"

22.02.2013 v 14:25 Lubor

Panove, budu se muset trochu zastat toho mladyho "spratka" na neuru. "sp." to popsal "12.10.2012 8:48:00" docela dobre. Musime si uvedomit, ze ten chlapik to dela schvalne a rad a prehani to (a jo - bylo to otravny). Dokazuje to, ze i doktor je jen clovek - zadny buh - a spektrum vsech povah se nevyhyba zadnemu oboru. Stat se to muze proste kdekoli. Je to v lidech. Asi jedinou radou pro takove pripady je si myslet, ze je to opravdu soucasti vysetreni, jak psychicky konzistentni dokazete byt, kdyz okolnosti nasvedcuji pravy opak. V podstate Vam modeluje arogantniho kapitana co se blble vyspal (resp. ridiciho), a sleduje zda Vas i spolecensky naprosto necekane a nevhodne otazky/chovani nevykoleji. Ano je to neprijemne, ale to je presne to, co on potrebuje navodit/posoudit, tj. jak se budete chovat, kdyz budete pod psychickym tlakem tlaceni do kouta okolnostmi (ci nekym) a zda si i v takove situaci zachovate nadhled a chladnou hlavu, abyste uplne nevycerpali svou kapacitu resenim sveho postoje/ega vuci obrazu hrozby ve vasi mysli, ale zbylo vam i trochu casu na rozumne uvazovani. Zkratka nenechat prchlivost cloumat svym majestatem. Mam s tim clovickem hned nekolik zkusenosti, ale vyplatilo se mi priznat chybu hned zpocatku a na rovinu (nesnazit se to kamuflovat, omlouvat, apod.) a navrhnout reseni. To ho vzdy uklidnilo. Jeden z Murphyho zakonu pravi: "Za nevyhovujiciho jedince organizace obratem ziska jineho, minimalne stejne tak nevyhovujiciho". Nezbyva nam nez doufat, ze tentokrat bude osudem uplatnena vyjimka z tohoto pravidla.

Odpovědět

Re: mladej "neuro-spratek"

22.02.2013 v 15:37 Vojta

Proč by mělo ULZ posuzovat jestli si zachovám ve stresu chladnou nebo horkou hlavu? Od toho je několik let výcviku pilota, setkání s různými instruktory a examinátory, kteří daného člověka přetváří v pilota. Proč by měl na začátku dostat od ULZ stopku? To je jako, kdyby před základní školou nějaký podobný ULZ vyřazoval všechny děti, které nesplňují kritéria a nejsou hodni studia (jsou hyperaktviní, neumí barvičky, nezavážou si tkaničky)... Od toho jsou učitelé, aby je to naučili a vyformovali je v úspešné absolventy. Rovnou takového člověka ale na začátku kariéry odepsat mi přijde hodně drsné. Ve vyspělých státech už na to přišli. Fakt nechápu na co si ULZ hraje.

Odpovědět

ÚLZ dnes

25.02.2013 v 12:21 MUDr.Kubelková

Dobrý den,na obhajobu naší instituce musím napsat, ze si vůbec na nic nehrajeme. Když zhodnotím personální obsazení všech oddělení, myslím, že nikde není nikdo,s kým by se nedalo rozumně mluvit. Náš diskutovaný kolega neurolog( byl svůj, ale ne zlý)tu již nepracuje. Snažíme se objektivně posuzovat váš zdravotní stav a pokud to jde, nabízíme cestu k řešení, abyste mohli spokojeně co nejdéle fungovat ve vašich vysněných rolích.Myslím, že problémy nebagatelizujeme ani nedramatizujeme.Dostane se Vám jasného vysvětlení, k daným obtížím, pokud nějaké odhalíme. Již tatam jsou doby, kdy se mohlo zdát, že obcházení naší instituce je nejlepším řešením.Zkuste zajít do jiného zdravotnického zařízení(kde nemáte známé )a uvidíte, jak to běžně chodí.Spousta letců, kteří již nejsou aktivně ve službě rádo i nadále využívá našich služeb. Moc Vás všechny zdravím a těším se na příliv spokojených klientů. Dalším podnětům se nebráníme Interna MUDr.Kubelková Dana.

Odpovědět

Alternativa

18.03.2013 v 18:26 Vítek

Ani to tak dlouho netrvalo a alternativa je tu: http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=3672&kategorie=3

Odpovědět

Psychologické vyšetrenie

05.12.2013 v 17:17 Andrej

Dostal som od jedného pilota otázku, či je dostačujúce k posúdeniu zdravotnej sposobilosti k lietaniu, při psychickej poruche alebo ochorení, vykonať len skúšobný let s examinátorom a neprevádzať psychotesty. Čítal to údajne na aerowebe. Osobne si myslím, že tento postup, aj keď v zahraničí používaný, je nedostačujúci a v určitej miere nezodpovedný zo strany posudzovateľa. Sebaskúsenejší letecký examinátor je v otázkach psychickej sposobilosti laikom. Dokáže posúdiť techniku pilotáže, ale nie riziká vyplývajúce z psychickej poruchy. Skúšobný let za štandardných podmienok može prebiehať normálne, bezchybne, nie tak při záťažových situáciách, ktoré při psychickej poruche možu narušiť bezpečnost letu a ohroziť život minimálne inkriminovaného pilota. Je nutné zvážiť, či sme ochotní na seba vziať túto zodpovednosť. Cieľom vyšetrenia psychologickej sposobilosti je zistiť schopnost k výkonu leteckej činnosti. Na základe zistených výsledkov psychologického vyšetrenia navrhnúť ďalší postup. Psychologická diagnostická batéria je zostavená tak, aby diagnostické zistenie bolo maximálne objektívne a validné. Sú používané štandardizované psychologické dotazníky, testy a metódy praxe, ako sú osobnostné dotazníky, projektívne metódy, přístrojová diagnostika, riadený pohovor s psychológom. Dávam na zváženie každému, či je ochotný sa vystaviť riziku ohrozenie vlastního života, prípadne života iných, len preto aby ušetril pár korún, prípadne čas,za psychologické vyšetrenie. Život sa peniazmi vyčísliť nedá. MUDr. A. Görčöš, ÚLZ Praha

Odpovědět

Jo jo psychotesty

16.04.2014 v 21:47 Schimmy

Dobrý den, jsem rád že se našel někdo, kdo ten proces popsal a pověsil na net. Neúspěšně jsem před pár lety tento očistec absolvoval a nebyl jsem vůbec připraven na to co mě čeká. Tehdy jsem se hlásil na Univerzitu Obrany do oboru letový provoz. Bohužel ať jsem se snažil jak jsem chtěl, logiku v posloupnostech jsem neviděl, násobení trojciferných čísel jsem taky nedal a sčítání/odčítání x-ciferných čísel také ne. Závidím lidem kteří toto dokážou a zřejmě na to nemám buňky protože mi to nejde dodnes. Každopádně mi to zkazilo možnost být vojenským pilotem protože jsem si nemohl dovolit jít další rok na druhý pokus. Navíc pilotní obor v Brně neotevírají každý rok... Bylo to hořké ale musel jsem se spokojit s tím, že létám jen pro radost a za své peníze... Jen by mě zajímalo: Proč tato instituce vyžaduje splnění takovýchto matematických mortal-kombatů když z vlastní zkušenosti a na základě tvrzení jiných pilotů není na řešení podobně obtížných úloh v kabině za letu čas?? Má to nějaký význam anebo jen snaha nastavit laťku tak vysoko aby prošla skutečně jen nezbytná část uchazečů???

Odpovědět

ULZ

01.03.2015 v 19:00 Branislav

Dobry den v January som absolvoval vstupnu prehliadku v Prahe ULZ,a musim pochvalit cely personal.Vsetko prebehlo v poriadku,sice to trvalo az dva dni(co sa mi zda moc,kedze vo Wien to trva 4h) ale pri stasti to date za jeden. ale nie je to take strasne ako sa tu pise!treba sa sustredit na plno lebo je to zdlhave,tie psycho testy (+iq atd)nie su lahke ale ked sa pripravite na to tak sa to da zvladnut.Dr a sestričky boli slusni,milí.takze ja davam v celku pozitivne hodnotenie.

Odpovědět

3D prostor

19.07.2015 v 10:14 anatoly

Dobry den,Jak mohu trénovat doma test 3D prostor?

Odpovědět

Vstupní prohlídka

05.12.2015 v 22:53 Herkules

Dobrý den, já jsem úspěšně absolvoval vstupní prohlídku 1. třídy v říjnu a musím pochválit vysokou profesionalitu jak vybavení ULZ, tak i personálu. Všichni byli velmi příjemní a dalo se s nimi v pohodě komunikovat. Nikdo se mě nesnažil shodit. Pohovor s psychologem byl moc fajn, přece je to člověk, co se zajímá o letadla jako vy, takže si určitě budete rozumnět. I já se snažil všemožně připravit na psychotesty, ale nakonec to dopadlo dobře. Stačí se jen pořádně vyspat (což se mi vzhledem k nervozitě moc nepovedlo), před zkouškou si trošku nasytit žaludek (je třeba trochu té energie) a pak už se jen soustředit. Sestřičky vám všechno důkladně a rády vysvětlí. Hlavně všude při obíhání doktorů klepejte, jako "letci" totiž máte přednost před ostatními pacienty. Já jsem jinak s prohlídkou velmi spokojen a hodnotím pozitivně. Na psychotestech jsem byl po hodině a půl hotový a po pohovoru s psyhologem a s psychiatrem jsem byl hotový a již první den krátce po poledni jsem odcházel s novým Medicalem class 1. Za rok se těším zase :)

Odpovědět

Vstupní prohlídka (rozšíření z 2. na 1. třídu)

16.08.2016 v 0:06 Dandys

Jelikož je toto, dle mého, článek, který nejlépe popisuje vstupní prohlídku na ÚLZ, chci přidat nejnovější informace a moje zkušenosti, jakožto čerstvého držitele medicalu 1. třídy, aby zůstával stále aktuální. Začnu tedy tím, jaká vyšetření jsem absolvoval: Hematologické vyšetření, Vyšetření moči, EKG vyšetření, Interní vyšetření, Skríningové biochem. vyšetření, Lipidogram, Funkční plicní testy, Chirurgické vyšetření, Psychologické vyšetření, Psychiatrické vyšetření, Rozšířené oční vyšetření, Rozšířené ORL vyšetření, Tónová audiometrie, Neurologické vyšetření, EEG vyšetření. Jak už zde bylo řečeno, naprosto všude byli milí, profesionální a ochotní. Např. se mě sestřička z recepce, když mě během tohoto "maratonu" potkala na schodech, zeptala: "Tak jak vám to jde?". Otázky ohledně práškování pole apod. jsem také nedostal. Oba pohovory, psychologický i psychiatrický, byly v přátelském a velmi pohodovém duchu. Za mě tedy dávám nejvyšší ohodnocení, smekám a děkuji. Ohledně psychotestů chci zdůraznit, že musíte být skutečně odpočatí, najezení a v dobré náladě, aby vám mozek pracoval naplno. U mě to byla 5 hodinová sada, během které jsem měl dvě 5 minutové přestávky. Náročnost spočívá v tom, že se musíte stále plně soustředit a v některých testech i poměrně dlouhou dobu, odpočinku je málo a je tu další plné soustředění. Bylo mi řečeno, že nejdůležitější jsou první dva testy, což je tzv. "plachta" - sestavování a zaklikávání kombinací 12AB 37UTZ audio a vizual. Doporučuji si tabulku s kombinacemi před testem dobře prohlédnout, což můžete, nic vás nehoní, protože tápání při hledání kombinací vás spolehlivě poplete. Zvládnout je musíte minimálně na 70%. Po této plachtě si přesednete k jinému počítači a spustí se vám zbytek testů, který je stále takový, jak se píše v článku. Mějte na zřeteli, že máte možnost opravy, což by vás mohlo uklidnit. Já jsem si opravoval 3 testy a dopadly dobře. Vám dopadnou určitě také dobře, žádný strach. Držím palce! :o)

Odpovědět

psycho

16.08.2016 v 13:14 robo

Dobry den, jak je to dle PART MED ohledem toho psychologa a psychiatra? Je to jeste povine nebo je to jenom "bonus" ULZ? Opravdu nevim ale mozna by to budouci adepty o "jednicku" mohlo zajimat

Odpovědět

RE: Vstupní prohlídka (rozšíření z 2. na 1. třídu)

20.08.2016 v 9:27 Rob

Ahoj, nemohl by mi nekdo detailne popsat vysetreni barvocitu pro 1. tridu? Dekuji moc.

Odpovědět

RE: Vstupní prohlídka (rozšíření z 2. na 1. třídu)

20.08.2016 v 22:08 Fun

Ukáží ti knížku s barevnými fleky a ty z nich vyctes číslici - a nebo taky ne :) To je můj případ, ale letam již 10 let na A320, takže no stress

Odpovědět

jak se rozhodnout?

15.09.2016 v 9:40 Thom

Vážení piloti, rád bych touto cestou získal informace o vašich zkušenostech s získáním zdravotní způsobilosti 1.třídy. Zajímá mě především kde provést zdravotní prohlídku?? Praha, Košice, nebo Vídeň. O Praze se toho dá dočíst zde hodně, pamatuji si i na článek o studentovi, který jel do Košic a pan doktor Melechovský doporučuje Vídeň.. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji a přeji hezký den.

Odpovědět

RE: jak se rozhodnout?

15.09.2016 v 20:47 Tomas

Ahoj Thome, dělal jsem rozšíření z 2. na 1. před šesti lety v Praze, od té doby ročně obnovu a nevidím v tom žádné drama. Nosím brýle, mám vyšší tlak, ale rozhodně jsem neměl pocit, že by se mne nějak snažili potopit. Jasně, na některých starších doktorech/kách je vojenská minulost patrná :-), ale opět nic, co by mne hnalo do Vídně.

Odpovědět

ÚLZ

15.09.2016 v 23:40 Michal Řeháček

Já mám také s ÚLZ jen dobré zkušenosti. Maličko otravné je jen čekání - na ÚLZ je mnoho ordinací a před každou je větší či menší fronta. I to se ale dá přežít; včera jsem si prodlužoval první třídu, přišel jsem cca 08:15, hotov - včetně všeho čekání - jsem byl kolem 11:30. První třídu jsem si dělal poprvé cca před 2 lety (jako rozšíření druhé třídy) a včetně psychotestů jsem byl hotov chvíli po poledni (nicméně na psychologii jsem strávil jen asi hodinu, protože mi dobře vyšly první testy - tak jsem další ani nedělal). Většinou na vstupní prohlídku první třídy padne celý den, někdy dva. Když to trochu přeženu - jsem slepý, hluchý, játra v háji, i když jsem abstinent - ale doktoři to se mnou vždy podrobně probrali, často s humorem, nic z toho nemělo na medical vliv, i když jsem za sedm let létání kvůli tomu byl na ÚLZ párkrát i mimo medical; naopak kvituji, že je pozitivní, že mne létání donutilo chodit na pravidelné preventivní kontroly. Doktoři jsou příjemní a féroví - ÚLZ se není třeba bát.

Odpovědět

RE: jak se rozhodnout?

16.09.2016 v 12:29 Jakub

Ja jsem vstupní prohlídku absolvoval take na UZL. Nemuzu rict nic negativního, jen je otazka zda trpět jejich psychotesty ci nikoli,kdyz to neni nutné. Me osobně to stalo rok čekání,kdy jsem je na poprve nedal, ale za zle to nikomu tam nemam. Na prohlidky chodím k dr.Melechovskemu, ale to je otazka komfortu as nad i ceny.

Odpovědět

ULZ

16.09.2016 v 15:59 Pilot

Tak taky prispeju svou trochou, z 2. na 1. jsem absolvoval letos (2016) v breznu, take jsem dlouho vahal jestli nezkusit Kosice nebo Viden, nakonec jsem ale rad ze jsem zvolil ULZ, je teda sice pravda ze patrim k nekolika tem "stastlivcum" kterym se podarilo na psycho projit hned pres prvni test tak, ze nebylo treba delat zbytek a kdybych to delal cele mozna bych mluvil jinak. Ale za me se neni ceho bat, doktori slusni a prijemni, rozhodne lepsi nez UV Stresovice.

Odpovědět

RE: RE: Vstupní prohlídka (rozšíření z 2. na 1. třídu)

16.09.2016 v 21:57 Martin

Jak je možné, že pilot, který nepřečte "knížku s barevnými fleky" má medical I? Já mám kvůli stejné věci zákaz nočního létání :(

Odpovědět

Obnova 1.triedy šiesty rok

17.09.2016 v 21:16 Miroslav

Zdravím páni, chcel by som sa opýtať či sa pri piatej obnove (aktuálne mám vstupnú prehliadku + 4x obnovenú 1.triedu) vykonávaju komplet všetky vyšetrenia ako pri vstupnej prehliadke alebo je to len klasická obnova ako posledné roky. Za odpoveď budem veľmi vďačný :)

Odpovědět

ULZ je již někde jinde,než v článku,který jsem kdysi psal..

17.09.2016 v 23:39 David Palička

Vážení piloti i nepiloti Podle všeho,co jsem slyšel a četl, se za ty roky od článku , který jsem psal , ÚLZ velice změnil a psychotesty téměř odboural....díky kritice nás všech. Neodstranil je úplně podle mne jen díky tomu , aby takzvaně "neztratil tvář" , když je léta letoucí tak obhajoval. Časem se jistě potichu vytratí úplně..... Už před několika roky docházelo postupně od ÚLZ k jakési sebereflexi a snaze udržet si alespoň nějaké klienty. Monopol vytlačilo postupně vznikající tržní prostředí . Což je dobře. Sám již dávno na ÚLZ nechodím , 1. třídu si pravidelně obnovuji jinde během několika desítek minut v příjemném a přátelském prostředí. Všem letu zdar a hlavně zdraví.... David

Odpovědět

ULZ 2017

10.08.2017 v 9:24 Mjaklis

Tak se podělím o včerejší zkušenost. Byl jsem na vstupním na class 1. Všechy vyšetření ok ale ty psychotesty ? Udělal jsem jeden test a pak rovnou na osobní dotazník. Po tom co jsem tady četl že se skoro jedná o popravu celkem překvapení.

Odpovědět

RE: ULZ 2017

30.08.2022 v 22:57 Vašek

Ahoj, 

 

upřesníš, jak to probíhalo? 

 

Odpovědět

Pondelok po vikende kedy sa menil cas

01.11.2017 v 23:23 Mato

Ahoj, myslel som, ze napisem cely clanok, ale mam pocit, ze nieje moc o com (moc sa to nelisi od toho, co uz je napisane). Takze len moje postrehy, skusenosti a "prihody" :) Takze, zaciname odbermi no a ihned po nich neurologia a EEG. No tam mi sestra povedala, ze uz tam niekoho ma a ze mam prist na 9. "Hmm, za hodnu a pol?" - "Ano, na 9". Rozmyslam, ved o 8:45 mam uz byt na psychotestoch... No, sestra si nejak nevsimla, ze v ambulanci nema posunute hodiny na zimny cas (bol to pondelok po vikende, kedy sa menil cas letny -> zimny). Jej hodiny ukazovali cca 8:40 (letny cas), no v skutocnosti bolo 7:40. A tak zatial co som si "v klude" behal po dalsich vysetreniach- spirometria, stomatologia, chirurgia, EKG (ved mam hodinu a stvrt casu) ma ona medzicaom zhanala po oddeleniach, lebo jej hodiny uz davno odbili 9. Nakoniec som na EEG siel o 8:45 zimneho casu (9:45 casu hodin v ambulanci), cim sa mi posunuli psychotesty. Treba ale povedat, ze to bolo ok a nikto mi nic nevycital, bola to proste nepozornost a tak som si psychotesty zacinal trochu neskor ako zvysok. Na psychotestoch by som odporucil asi len drzat sa hesla "ziadny stres". Mne samemu vsetky vysetrenia zabrali dva dni a to som si uzil aj "neplanovane prihody". Cele som to bral v duchu, ak nato mam, tak to spravim a ak nie, nespravim (teda hlavne psychotesty). Co sa tyka psychotestov samotnych, tak prvy test je (myslim si) nieco ako rozlisovaci test, ktory je zamerany na kratkodobu pamat a celkovo sikovnost cloveka, asi to nejak odhali celkovy obraz o psychike, ktovie. Kratkodoba pamat sa okrem ineho neda moc trenovat. Urcite sa da ta tabulka napozerat, co vam nasledne velmi ulahci kde co hladat (usetri to cas), ale vseobecne je zaznavane, ze kratkodoba pamat je dana. Ak sa tento test nespravi, ide sa dalej na "plnu varku". Mne dana moc nieje a tak som kompletku absolvoval aj ja. Myslim, ze ta je stale rovnaka ako je popisane hore v clanku. Kedze som si povedal, ze radsej pomalsie no dokladnejsie, trvali mi testy nieco okolo 5 hodin vratane nevynutenej cca pol hodinovej pauzy- asi 5 minut po tom ako sestry odisli na obed som zacinal test, kde sa stlacaju farebne tlacidla no nejak sa to cele zaseklo a tak som musel pockat na sestru. Ked sa vratila, nieco poklikala a namiesto zeleneho tlacidla som pouzival klavesnicu. Tu ma dost zmiatol test s kruhom a preskakujucim bielym bodom. Mal som pocit, ze nie celkom nahodne, ked bod preskocil o dve policka a ja som stlacil klavesu, sa obcas ozval ton z PC a obcas nie. Ked nezaznel, nebol som si isty, ci moje stlacenie klavesy bolo zaznamenane, ale po chvilke, ked som si bol isty, ze klavesu stlacam som si povedal, ze to je asi zamer. Tiez ma dost zmiatol test s popisovanim osy vs. posun lietadla z polohy na orazku nalavo na poziciu na obrazku vpravo. Stale mam pocit, ze som celkom nepochopil zadanie. Pri niektorom dalsom z testov sa to cele zaseklo este raz a to ma uz sestra presunula na iny PC. Po testoch nasledoval kratky pohovor so psychologom, zatlacil na moje presvedcenie, ci chcem naozaj Class 1 a nato, ze mam "iba priemerne vysledky" roznymi otazkami, no nebolo to nic strasne. Cele psychotesty som koncil niekedy po 15, cize po ordinacnych hodinach a tak mi na utorok ostala interna, audio, ORL a ocne. Na ocnom "milion" ludi. Ocna lekarka bola velmi mila a som fakt rad za vsetky tie vysetrenia. Tym, ze mam okuliare som musel absolvovat mierne doslednejsie vysetrenia a tak som to cele nakoniec ukoncil asi okolo 12. A to som sa medzi tym este vracal na ocne este raz, lebo mi zabudli dat nejake papiere a po mne tam bola este pani z recepcie, lebo im tam nieco nesedelo v systeme... aksa niekto docital az sem, chcel by som za seba povedat, ze si vsetkych ludi s ktorymi som za tie dva dni prisle do styku nesmierne vazim a povazujem ich za profesionalov. Nechcem sa vyjadrovat k tomu, ci su testy tazke ci nie, je to na kazdom. Ja som rad, ze som ich absolvoval a myslim, ze mi dali vela aj do osobneho zivota, cenna skusenost :)

Odpovědět

Medical 1 2018

10.09.2018 v 18:26 Marek

Ahoj, po čtení článků a komentářů jsem se rozhodl, že vám i já popíšu, jak vypadá vstupní prohlídka na medical 1. Dnes jsem úspěšně absolvoval vstupní prohlídku na ULZ v Praze a musím říct, že jsem byl mile překvapen. Přijel jsem dříve, kolem půl sedmé a vyplatilo se. Vyplnil jsem vstupní formulář, kde se zaškrtávaly dědičné choroby, úrazy a prodělané nemoci. Vyplatí se přijet dříve, aby se zbytečně nečekalo, i když máte jako letecký personál všude přednost. Jako první mě milá paní recepční poslala s mojí nově založenou složkou na náběry a moč. Pro výsledky si máme přijít po 10h. Další cesta vede na neurologii. Zde vám nasadí čepici s elektrodami a halvu namažou gelem. Půl hodiny ležíte a občas vám sestra řekne ať otevřete a zase zavřete oči, to celé dokola. Poté vám pustí ostré blikající světlo co zrychluje intenzitu blikání až do velmi rychlé frekvence, toto bylo vcelku nepříjemné. Testuje se tak, zda nemáte epilepsii. Doktor zkontroluje výsledky a posílá vás dál. Následuje chirurgie, změří vás a zváží, dáte prst na nos a patu na koleno, jde se dál. Poslední rychlotest je na plicním, fouknete do trubičky a za minutu jste pryč. Následuje část, které jsem se bál nejvíc, psychotesty. Po vyplnění pár formulářů vas zavedou do místnosti s počítači a přepážkami mezi nimi. Sestra vám vysvětlí, co a jak. K mému potěšení nám bylo řečeno, že jestli úspěšně projdeme prvníma dvěma testy, nebudeme muset absolvovat psychotesty v celém rozsahu(3,5h). Jak už zde někdo psal, první test je na krátkodobou paměť. Objeví se před vámi tabulka o cca 15 sloupcích, které mají 25 řádků. Sloupce jsou pojmenované stylem AB,AC,ABC,CD,OK,ACO,AFO,BCR,TR,UTZ,nadalší si nevzpomenu. Každý sloupec je očíslován stylem 1AB,2AB,3AB.. poté vám do sluchátek říká ženský hlas kombinace 12 65 AB UTZ a vy musíte přehodit cislo a písmeno a zaslrtnout do tabulky. 12AB 65UTZ. To je první čas, ve druhé je tabulka totožná, ale místo hlasu diktujícího čísla se na cca 4s zobrazí kombinace na obrazovce, poté zmizi a objeví se tabulka. Rychost se postupně zvětšuje. Kdo dá tyto testy nad nějakou jejich hranici (měl jsem 91% při poslechu a 81% při psané formě a prošel jsem), má psycho v kapse a nemusí pokračovat na plnou palbu testů(kombajn, logické řady, obrazce, hodiny atd.). Následuje dotazník 240 otázek typu jste agresivní, jak vycházíte s lidmi, hodně se ptají na alkohol. Na závěr příjemný rozhovor s psychologem ohledně letectví a čeho chcete dosáhnout. Z psychotestu jdete zase obíhat lékaře. Vyzvednete výsledky krve v laboratoři a jdete na ORL, vyšetří vám dutiny a uši. Další zastávka je audio, posadí vás do budky, nandají sluchátka a dají vám do ruky tlačítko, které zmáčknete, když něco uslyšíte. Tóny jsou opravdu potichu, dopručuju zadržet dech. Běžíte na EKG, kde vám vyšetří srdce, za 5 min je hotovo a jdete dál. V ruce už držíte pěkný štos papírů. Na řadě je oční, změří vám dioptrie, oční tlak, zorné pole každého oka, to byla doopravdy hra nervů, 10 minut koukate do jednoho bodu a mačkáte tlačítko když vidíte bliknout tečku. Prověří šeroslepost, barvocit, dalekozrakost, krátkozrakost a ještě jeden test se světlem, nevím, co to bylo zač. Propocený se plazíte dolů po schodech na poslední vyšetření, interní. Zde je pan primář, změří vám tlak, zkontroluje dýchání a projede všechny testy, hlavně rozbor krve. Dává poslední razítko a posílá vás na recepci pro nový Medical 1. Nutno říct, že jsem absolvoval rozšíření z medicalu 2 na 1, takže možná proto byly psychotesty jednodušší, kluk co to dělal s námi dělal plnou varku testů, nevím, jestli neuspěl v prvních testech nebo se tato úleva nevztahuje na lidi bez medicalu.. Na závěr bych řekl, že personál byl strašně ochotný a vstřícný. Pro ty co uvažují nad Vídní nebo Košicema bez psychotestu, vím, že po bitvě je každý generál, ale vůbec bych se ULZ nebál, není to takvá divočina, jak tady pár lidí popisuje. GL

Odpovědět

RE: Medical 1 2018

11.09.2018 v 20:51 Vojta Novotný

Krásný den Marku,

moc díky za obohacující příspěvek a aktuální zkušenost. Je jedině dobře, že tomu tak je ;-) Určitě budeme všichni rádi za další aktuální zkušenosti, které podají aktuální svědectví, ať už z ÚCL, Košic, Vídně nebo odjinud.

Ať to lítá!

Odpovědět

RE: Medical 1 2018

12.09.2018 v 13:51 Jana

ahoj Marku,prosím Té,musíš mít s sebou výpis ze zdravotní karty nebo nějaké potvrzení od doktora? Dekuju. 

Odpovědět

RE: RE: Medical 1 2018

12.09.2018 v 16:59 Marek

Ahoj Jano,

bude potřeba výpis ze zdravotní dokumentace.

Odpovědět

Game over

20.11.2018 v 17:04 Aleš

Dobrý den,

V létě 2018 jsem absolvoval zdravotní prohlídku na ULZ pro rozšíření z medical 2 na medical 1. To znamená stejné vyšetření jako na vstupni medical 1 pouze s odpuštěním stomatologie. Prostředí, přístup lékařského personálu, vybaveni ústavu a komplexnost vyšetření hodnotim jako vysoce profesionalni a moderní. Klientský přístup zde také funguje. Jdete na leteckou prohlídku, která vás stála 10K czk? Stačí zaklepat a všude máte přednost. Doktoři, sestřičky, recepční, všichni milí, ochotní.

Moje cesta za dopravním létáním skončila na neurologii. Možná je to definitivní, možná půjdu dále. Jisté je to, že díky ULZ nyní podstupuji sérii speciálních vyšetření, na která bych se jinak neměl šanci dostat. Proklepnou mě a pokud na to mám, půjdu do tohto.

Psychotesty: Absolvoval jsem na ULZ poprvé v roce 2007, podruhé letos. Vždy proběhlo hladce, nikdo mě neponižoval, ani jsem neměl pocit, že jsou požadavky neúměrné. Lehký testík na krátkodobou paměť, test osobnosti na pc a pokec s psychologem, hotovo. Mám hodně známých v letectví a ULZ nikdy nikoho průměrně schopného na psychotestech nezařízlo. Přijdou mi dost k smíchu všichni adepti na dopravního pilota (!) kteří ze strachu před ULZ podnikaji lety do Vídně nebo noční jízdy vlakem na Slovensko ;-) To jako fakt? 

Za mě ULZ dostává 1*

Odpovědět

RE: Game over

20.11.2018 v 21:26 Radim

Aleši, může Vám to být k smíchu, ale zkuste si prostě připustit, že existují lidé, kteří smýšlí jinak než Vy a místo toho, aby pro získání zdravotního potvrzení u nás absolvovali vyšetření, která nemají oporu v legislativě, vyrazí raději jinam, kde vyšetří pouze to co je dáno předpisem. Nevidím na tom nic špatného. Naštěstí zatím ještě máme volbu, takže si každý může vybrat, co mi sedí víc.

Odpovědět

RE: RE: Game over

24.11.2018 v 12:50 Tom

Přesně tak, proč dělat něco co nemusím jen proto že se nějakej mudr cítí jako panbuh a baví ho stresovat lidi...nebo spíš je to o tom že si chce něco fakturovat a tak se tam dává i to co není nezbytné....

Nevidím duvod nejet do vídně, anglicky se tam domluvíš a pokud ne tak v kokpitu stejně nemáš co dělat....

Odpovědět

RE: Game over

25.11.2018 v 0:07 Thom

a co ti, kteří to mají do Vídně blíž, jako do Prahy? Ti jsou taky k smíchu?

 

za mě má Vídeň za 1! :)

Odpovědět

RE: RE: RE: Game over

25.11.2018 v 11:15 Ivan

tak to slyším poprvé, že pokud někdo neumí anglicky, tak nemá v kokpitu co dělat....

.....docela to koresponduje s úrovní znalostí a praktických  dovedností dnešních taky-pilotů.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Game over

25.11.2018 v 18:22 Radim

Ano, pokud se bavíme o cestě k dopravnímu létání, která pro Aleše skončila (možná zcela zbytečně) na neurologii, pak opravdu bez znalosti angličtiny to nedává smysl. 

 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Game over

25.11.2018 v 20:03 Tom

Tak pokud chceš medical 1 tak jdeš od CPL výš, sorry jako, tam bez angličtiny si asi moc nezalítáš.... U IR je například zkouška povinná. Na lítání kolem komína angličtinu nepotřebuješ, ale na to ani nepotřebuješ Medical 1. Vycházel jsem z toho, že Aleš chce létat profi...

Odpovědět

RE: Game over

26.11.2018 v 11:34 Begis

Absolvoval jsem Medical 1 ve Vídni a krátce poté Medical 3 (psychotesty) na ÚLZ (po té, co jsem úspěšně prošel FEAST/DART na ŘLP). Zkráceně - Vídeň 1*. ÚLZ - horší 4ka. Jsem nekonfliktní typ. Vyjdu s každým. Pana psychodoktora jsem po půlhodině poslal do prdele a odešel. Neobjektivní failnutí testu a okaté "přijďte" zítra, to už určitě klapne (pochopitelně za další bankovky) prostě nekousnu.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: Game over

26.11.2018 v 13:33 Pája

Tome, a co práškaři, paravysazovači a nevímco ještě.

Taky nemají bez angliny v letadle co dělat ?

K čemu jí asi budou potřebovat?

Možná, že jen nemáš o letectví moc přehled a neuvědomuješ si, že jsou i jíiná letecká zaměstnání, než jen doprava ...

Nevyháněj jen tak "češtináře" z letadel.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Game over

26.11.2018 v 15:59 Tom

Souhlasím s tím, že práškář asi EN doložku nepotřebuje. Ale otázkou je, kolik práškařů máme, a kolik jich nově dostává kvalifikaci. Takže přesněji, 99 procent CPL angličtinu potřebuješ...Už jen kvuli typovkám na letouny, kolik manuálu je dneska v češtině...Z142, Z37, AN-2 (možná) a dál....?

Odpovědět

[2019/28/5] Vstupní prohlídka medical class 1

30.05.2019 v 8:53 Vojtěch Černý

Dobrý den,

Rád bych také přišpel troškou do mlýna a popsal vám, jak to dnes na ÚLZ chodí.

Den předem doporučuji nakoupit si svačinu. Určitě nezapoměntě na alespoň 0,75 neperlivé a neochucené vody. Doporučuji vypít alespoň čtvrt či půl litru. Vám se neudělá při odběrech špatně a krev lépe teče. Jelikož musíte být na odběrech na lačno a na ÚLZ můžete být až do 15:00 je dobré si sebou vzít svačinu a nějaký oběd. Jak v prvním patře, tak v druhém, se nachází automat na kafe, ale především na potraviny včetně pití. 

Je krásné úterní ráno 28. června a pro jistotu vstavam o trochu dřív, abych dorazil na 6:30. Byl jsem ubytován v hotelu Bright Prague Castle Apartments (noc za přibližně 1600,- Kč, 10 min chůze od ÚZL, hned naproti stanice metra Hradčanská), díky čemuž jsem mohl na ÚLZ dorazit plný energie již v půl sedmé. Přicházím k recepci a zde mi milá paní vše vysvětluje, řešíme moji složku. Ke konci platím tučnou částku, která činila přes 11,5 tisíce. Už tak vysoká částka bude příští měsíc navýšena o další jeden tisíc korun. Papírování konečně vyřízeno (nezapoměntě si říct o klíček ke skřínce, zde si můžete uložit všechny věci) a já mířím na první vyšetření dne. 

V prvním patře vše začíná odběrem moči (test na drogy) a posléze se jde na samotný odběr krve. Sestřička oznamuje, že výsledky si můžu vyzvednou po 10 hodině. Dále po rychlém občerstvení mířím na EEG a neurologii. 

Před EEG se napijte a najezde, čeká vás přes 20 minut na lůžku. Zde zazvoníte na zvonek (všude máte přednost jako letecký personál) a milá sestrčika vás dovede k doktorce. Nasadí vám na hlavu čepici , která se poté napustí vodivou látkou. Lehnete si na lehátko a pak už jen posloucháte příkazy "otevřete oči, zavřete oči". Většinu času máte oči zavřené. Doporučuji koukat do jednoho bodu, třeba si představovat film, výsledky jsou čitelnějš a lepší pro doktora. Po 15 minutách je třeba opět zavřít oči, tentokrát s tím rozdílem, že vám budou blikat vysokofrekvenčním světlem do očí. Prvních 10 sekund je nepříjemných, ale zbytek už byl bez problému. (cca 1 minuta celkem). Vyšetření proběhlo úspěšně, teď už jen s výsledky k panu neurologovi, zde se stačí vysvléct do spodního prádla. Doktor si prohlédne výsledky, zaklepe vám po horních a dolních končetinách. Pak už stačí se jen dotknout v leže paty kolena a prstu nosu a jde se dál. 

Dále rentgen hrudníku. Za tři minuty jsem hotov a směřuji dál na stomatologii, zde se zkontroluje, jestli máte či nemáte kazy a pokud ano, zdali jsou dobře opraveny. 

8:45 a já směřuji na psychotesty. Asi nejvíce obávané místo na ÚLZ. Nejdříve podepíšetě souhlas a dále vás sestřička posadí do místnosti k počítači (překvapilo mě, že mají ještě windows xp) vysvětlí vám základní princip prvního testu. Nejdřív je poslechový test. Uslyšíte kombinaci čísel a sloupců (př. 12 52 AB OK) vašim úkolem je dát dohromady první číslo s první skupinou písmen takže: 12AB, 52OK - je třeba zaškrtnout toto v tabulce. Ta vypadá následovně:

AB AC BD ABC BAD ..... UTZ 

1  26   48  1    25     .    48

2  27   49  2    26     .    49

3  28   50  3    27     .    50

4  29   51  4    28     .    51

.    .     .    .     .       .      .

25 47 74  25    47    .     74

 

Tato tabulka obsahuje další kombince (OKR, ACO, atd). Číslování je po třech řádcích od 1 po 74, kde v prvním řádku je to od 1 po asi 25, druhý řádek od 25 asi po 47 a třetí řádek od 47 až po 74. Je velmi důležité si zapamatovat, systém číslování a kde se nachází jaká kombinace.

Během testu máte cca 4 vteřiny na zaškrtnutní každé kombinace. Celkem jich je 100. A to jak pro audio test, tak pro vizuální test. Každý test trvá asi 10 minut. Já po náročných 20 minutách mám hotovo, sestra mi oznamuje, že jsem prospěl a stačí pouze vyplnit dotazník a "pár otázek". 240 otázek, kde se ptají hodně na úzkosti, vaše schopnosti, tedy především čistota, organizace, týmová spolupráce a takty se ptají na alkohol a na vaše nálady. Odpovídejte vždy pravdu! Jednak vás okamžitě odhalí, že lžete a u každé otázky, která by se panu doktorovi nelíbila, by se vás zepttal, proč jste ji dali tak a tak. Není čeho se bát. Po vyplnění jdete k hodně milému panu doktorovi (žadné schazování jak to bylo v minulosti, zde naopak). Příjemný rozhovor, kde chci studovat, proč chci létat atp. Dostávát několik razítek a podpisu a já jsem za pouze 1 hodinu po psychotestech. Ale samozřejmě, je zde i plná várka testů (4 hodiny) a bohužel jsem viděl některý mladý kluky ze Slovenska, jak se trápili nad iq testy. 

Teď rychle na chirurgii, zde vás doktor opět požádá o svléknutí do spodního brádla. Zváží a změří vás. Poté budete kroutit rukama, hluboký předklon, kontrola i intimních partií a můžeme jít dál.

Spinometrie, za 5 minut venku. Po krátké instruktáži sednete k počítači dvakrát se normálně nadechnete a pak jednou co nejvíce se nadechnout a nejvíce vydechnout. To je vše, dostávám výsledky a můžeme pokračovat.

Většina vyšetření za mnou, teď nejtěžší dvě. Oční a poslechové testy.. Z toho mám největší respekt v minulosti jsem měl menší problém s barvocitem a v levém uchu ušní šelest (vysokofrevenční pískání - tinnitus). 

ORL, zde podívání se do krku a do každého ucha zvlášť. Polknete si, vše v pořádku a jde se na audiogram. Zde se posadíte do zvukotěsné komory, dostantete sluchátka a tlačítko, slyšíte zvuk? mačkáte. Doporučuji vždy před očekávaným zvukem zadržet dech a po zmáčknutí tlačítka se rychle nadechnout. Takto pro každé ucho asi 5 zvuků. Za minutu jsem hotov. Nutno podotknout, že první zvuk je velmi tichý a bude těžké jej postřehnout. Osobně jsem čekal, kdy konečně něco uslyším, když v tom jsem slyšel couvající auto, po dlouhém rozmýšlení, jak tu můžu slyšet auto mačkám rychle tlačítko. Slyším perfektně, teď už jen oční.

Oční bylo velmi vyčerpávající. Nejdřvíe test zorného pole, zakryje se vám jedno oko a vy asi 5 minut sledujete 4 tečky před sebou a mačkáte tlačítko, pokud zaregistrujtete slabé či silné blikající světlo, které se pohybuje všude. Po 10 minutách dost náročného soustředění se už jen změří v přístroji vaše ostrost zraku. Přečtete pár slov z textu s malými písmeny a toť vše. Už jen rutiní přečtení pár číslic z tabulek, aby se otestoval barvocit. 

Po pár řečených číslic mi mladá paní doktorka oznamuje "no, to asi nebude tak rychlé dneska". Mám špatný barvocit, ale na jednom z nejpřesnějších testů mi v minulosti vyšly výsledky dobře. Bohužel zde jsem měl seřadit asi pouze 15 barevných odstínu (přesný test jich má více jak 25 a to pro 4 barvy - celkem 100) a to se zavřeným jedním okem. Opět se vracím k paní doktorce, která mi řiká, že je to špatné a ať se jdu posadit ven..

Nejdelších 30 minut mého života a další paní doktorka přichází, ta se mnou zkouší další barevné signály a poté usedáme ke stolu a se slovy "je mi to líto, ale nedokážete rozeznat bezpečně barvy" končí moje nezapočatá letecká kariéra. 

Rychle si ještě dojdu pro výsledky krve, jdu na EKG, zde jen chvilku ležím s připnutými přísavkami, vše v pořádku a poslední stanoviště interna. Zde mě paní doktorka prohlédne, změří tlak, zkontroluje výsledky krve a posílá mě na recepci.

Zde mi je vystaven průkaz, bohužel odcházím pouze s druhou třídou a ještě s omezením pouze na denní lítání. Mám ještě jeden pokus za několik týdnů, ale nevidí to dobře..

Pokud jste zdraví, není čeho se bát. To samé platí o psychotestech. Mně se vůbec nedařilo a stejně jsem je udělal na poprvé a to ještě krátkou verzi. Celé vyšetření se dá zvládnout do 12:00 tedy za pár hodin. Nebojte se toho a držím vám palce!

každopádně doufám, že moje vyprávění někomu pomůže a nebylo to jen zbytečné tlachání. Kdo by měl jakýkoliv dotaz neváhejte mě kontaktovat zde na fórum.

Odpovědět

Medical 1

22.01.2020 v 19:15 Kuba

Ahoj, 

tento článek (a zejména pak následující update komentáře) mi udělal představu, co mne čeká a dnes se to také potvrdilo. Vezmu to jen heslovitě:

6:30 - ideální start a to jsem tam nebyl první, díky tomu jsem získal náskok před velkou partou vojáků

7:00 - mám za sebou odběry krve a moči, EKG

8:30 - mám hotové EEG a neurologii (to je fakt super odpočinek těsně před psychotestama, doporučuju), zubní..

9:45 - mám hotové psychotesty - zvládl jsem ty první dva "za lidovku - 75%" na tu pětihodinovou sadu jsem nemusel... (doporučuju fakt maximální soustředění a ani na vteřinu se "zamyslet"... 

11:00 - hotová chíra, ORL, audio, spirometrie, RTG..

12:00 - hodina čekání na oční

13:00 - hotové oční, měl jsem trochu potíže, nosím dlouho čočky, brýle jsem měl starší, tak mi tam půjčili ty jejich univerzální s nasazovacími sklíčky... s nimi jsem to již dal, byť s odřenýma ušima... (je tam navíc strašně krásná doktorka, tak se to dělalo příjemnějc :-)))

14:00 - finále na interně

15:00 - hotový průkaz - dlouho se čekalo na p. doktora, který dá finální razítko na všechny papíry... 

 

Takže - buďte tam fakt co nejdřív to jde, budete mít klid a náskok... najezte se před psychotestama (ale ne moc!), hodně pijte celou dobu a hlavně se z toho nepos..... :) 

Všichni byli opravdu milí, mega ochotní a nápomocní.. 

Všichni žadatelé tam mají přednost, což je někdy blbé vůči těm čekajícím babičkám o holi, které tam všude belhají na různá vyšetření... ale nikdo ani nešpitl... 

Cena v lednu 2020: 12.300 Kč (jj, je to mastný... ale zas se o sobě dozvíte fakt mrtě informací...) 

Good luck všem!

Kuba

Odpovědět

Medical 1

05.03.2020 v 15:09 Martin

Ahoj,

také bych rád přispěl vlasní zkušeností na ULZ v Praze a dodal možná trošku toho sebevědomí, protože to není tak hrozné, jak se zdá.

V cca 6:45 jsem se dostavil na ULZ, kde jsem u recepce vyplnil dotazník.

Ihned po vyplnění dotazníku a zaplacení krásných 12 300,- jsem obdržel výpis všech vyšetření, které je potřeba zvládnout.

Jako první se jde na odběr krve a moči (zde se také děla rozbor, zda v sobě nemáte Amfetamin, Metamfetamin, Kokain, MDMA, Marihuanu a bůh ví co ještě - takže pokud by se našel nějaký druhý Jesse Pinkman z Breaking Bad, tak asi skončí dříve než pořádně začne... (výsledky si vyzvednete později dle informací od sestřičky).

Ihned po odběru se jde na EEG, kde si poležíte cca 20 minut a budete poslouchat instrukce sestřičky "otevřete oči, zavřete oči, atd...". Poté vám budou asi minutu blikat přes zavřená víčka do očí - nedá se říct, že by to bylo nejpříjemnější, ale zase taková hrůza to není.

V 8:45 je potřeba se dostavit na obávané psychotesty. Vzhledem k tomu, že je nutné přijít ráno na lačno, tak je vhodné si dát před testy alespoň nějakou tyčinku a zapít to vodou.

Sedím u počítače na oddělení psychologie a dostávám od sestřičky instrukce, že pokud se mi podaří udělat první sadu testů, tak již nemusím absolvovat zbytek testů (tímto potvrzuji informace, které již zazněly výše v komentářích).

První sada testů se skládá z tabulky, která je přes celý monitor. Názvy jednotlivých sloupečků vypadájí cca následovně AB, AC, AD, ABC, OK, TR, UTR, OKR, TRU, UTZ. V sloupcích jdou postupně čísla 1, 2, 3, atd... Vše je to popsané před zahájením testu. Doporučuji si v klidu a hlavně důkladně projít tabulku. Např. TR je uprostřed, další sloupce s R jsou napravo a UTZ je jako poslední vpravo. Následují 2 pokusné příklady - nic si z toho nedělejte, pokud se vám to hned ze začátku nepodaří najít :-)

V první části testu s tabulkou, který trvá cca 5 minut máte nasazená sluchátka a posloucháte do zblbnutí kombinace např. 15 26 AB UTR - vaším úkolem je najít a zaškrtnout buňku 15 ve sloupci AB a buňku 26 ve sloupci UTR - máte na to cca 5s. Zde mi vyhovovalo si zapamatovat pořadí, ve kterém se to diktuje a pak v hlavě přehodit a najít v tabulce. Pokud se zaseknete, nepřemýšlejte co bylo, ale soustřeďte se na další kombinaci!

Ve druhé části můžete sluchátka odložit, protože se zadání zobrazuje na monitoru.

Zadání je ve stejném formátu a zobrazuje se vždy na cca 2s a máte také cca 5s na vyhledání v tabulce a zakliknutí. Zde jsem se ze začátku snažil postupovat stejně jako v první části - zapamatovat v pořadí, ve kterém je to napsané. Alespoň mě to takhle nefungovalo a musel jsem si to rovnou říkat v pořadí, ve kterém se to pak zaklikává a bylo to o mnohem lepší.

Testy jsem udělal něco lehce přes 80% a na další jsem již nemusel, velká úleva :-)

Po dokončení psychotestů vyplníte osobnostní dotazník s cca 260 otázkami. Poté následuje krátký pohovor s psychologem, který je velmi přijemný - toť ty obávané psychotesty :-)

 

Přeji hodně štěstí na ULZ a hlavně bez stresu!

 

Martin

 

 

Odpovědět

RE: Medical 1

10.11.2021 v 17:39 Coudy

Dobrý den,

velmi děkuji všem za přidané názory a podrobný popis průběhu.

Mě to bhužel ještě čeka, ale pujdu do toho s pozitivním přístupem a snad ty psychotesty také zvládnu :-)

Přídám se samozřejmě pak průběh.

Odpovědět

RE: RE: Medical 1

29.08.2022 v 19:51 Vašek

Ahoj, 

chtěl jsem se zeptat, jak dopadl tvůj medical?

Odpovědět

RE: Medical 1

22.02.2023 v 23:20 Sofie

Ahoj Martine, chtěla bych se tě zeptat na ten systém co je v tabulce u plachty, děkuju Sofie

Odpovědět

Přidat komentář