KOMENTÁŘ: Ruska ve vesmíru počtvrté

29.09.2014 2 příspěvky

Do vesmíru se podívala čtvrtá Ruska v dosavadní kosmické historii. Je Jelena Serovová, která si právě prožívá první hodiny na ISS, příslibem pro ženskou ruskou kosmonautiku, a nebo spíš naopak?

KOMENTÁŘ: Ruska ve vesmíru počtvrté
KOMENTÁŘ: Ruska ve vesmíru počtvrté (Zdroj: Aeroweb.cz)

Když se ruská kosmická loď Sojuz TMA-14M se třemi kosmonauty na palubě v pátek 26. září ve 4:11 SEČ přes problémy s jedním nevyklopeným panelem slunečních baterií úspěšně připojila k malému modulu „Poisk“ u ruského segmentu Mezinárodní kosmické stanice (ISS), stala se ruská kosmonautka Jelena Olegovna Serovová ve svých 38 letech teprve čtvrtou ruskou ženou, která se podívala do vesmíru. A první, která byla vyslána na ISS.

Spolu s ní přistáli u mezinárodního orbitálního komplexu i dva chlapi – velitel lodi Alexandr Samokuťajev a americký astronaut Barry Wilmore. Trojice doplní 41. dlouhodobou expedici na plný počet šesti členů. Ruský velitel Maxim Surajev, Američan Reid Wiseman a jejich německý kolega Alexander Gerst se na ně dost těšili. Je to pro ně nejen změna v trochu jednotvárném životě na stanici, ale i znamení, že zanedlouho – v listopadu – se vrátí po půlroce na Zemi.

Pár dní po odletu Sojuzu TMA-13M dorazí na stanici další trojice – Anton Škaplerov, Samantha Cristoforettiová a Terry Virts, čímž se z expedice 41. zkompletuje expedice č. 42. Wilmore spolu se Samokuťajevem a Serovovou zůstanou na ISS až do března příštího roku, kdy by se měli ve své lodi Sojuz TMA-14M vrátit domů.


Alexandr Samokuťajev a Jelena Serovová na předletové tiskové konferenci s maskoty od své dcery

Serovová jako výjimka?

Na cyklickém střídání posádek na ISS by nebylo nic neobvyklého, kdyby nebylo právě Serovové. Ta je po Valentině Těreškovové (start 1963), Světlaně Savické (Sojuz T-7, srpen 1982; Sojuz T-12 – Saljut 7 – červenec 1984, 1.výstup ženy do volného vesmíru) a Jeleny Kondakovové (1994 stanice MIR, 1997 STS-84-raketoplán Atlantis) po dlouhých 17 letech první ruskou kosmonautkou. A možná je opravdu tou, která už definitivně otevře Ruskám dveře do vesmíru. Byť se jich o to pokoušelo už celkem osmnáct…

Že z nich zatím startovaly jen čtyři? Na to není jednoduchá odpověď. Těreškovová svým chováním za letu pokazila svým následovnicím, co mohla – je znám osudný výrok tehdejšího Hlavního konstruktéra Sergeje Koroljova „baby už nikdy“. Savická se jako protekční generálská dcerka dostala do vesmíru dvakrát ze dvou důvodů – aby po téměř dvaceti letech od Vostoku 6 nebyla v kosmu jak druhá Američanka a aby první výstup do volného vesmíru neměla na kontě americká astronautka. Kondakovová dosud drží ruský ženský rekord v délce pobytu v kosmu, ovšem mocně ji tlačil její manžel, trojnásobný kosmonaut Valerij Rjumin…

Ostatní prostě nedostaly šanci, byť se několikráte formovaly i čistě ženské posádky. Mužská opozice se od časů Gagarina nezměnila, pouze nabyla jiných, rafinovanějších forem (viz seriál Ženy a vesmír).


Předchůdkyně Serovové z 90. let – Nátálie Kulešová, Irina Proninová a Jelena Kondakovová (SPK 1993)

Jelena Serovová se kupodivu prosadila mezi samými muži, připravujícími se na kosmický let v druhé polovině minulého desetiletí. Tato rodačka z Primorského kraje na Dálném východě, absolventka Moskevského leteckého institutu (MAE), fakulty letectví a kosmonautiky (2001), měla zřejmě kliku – po studiu nastoupila do raketo-kosmické společnosti Eněrgija, kde poznala i svého budoucího manžela, Marka Serova. Ten byl mj. v letech 2003 až 2011 členem oddílu astronautů RKK Eněrgija, ale do kosmu se nedostal.

To Jelenu ale neodradilo a v roce 2005 si podala přihlášku do oddílu astronautů. Chvíli to pravda trvalo – teprve v roce 2007 zahájila dvouletý všeobecný výcvik a po jeho dokončení se stala tzv. „zkušební kosmonautkou“ což je nyní označení pro kosmonauty-čekatele. Tehdy nebyla v přípravě žádná jiná žena. V roce 2011 přechází do oddílu Střediska přípravy kosmonautů (SPK) a světe div se – v prosinci téhož roku je nominována do posádky Sojuzu TMA-14M – tehdy ještě s velitelem Dmitrijem Kondratjevym.

Nyní je tedy na palubě ISS jediná žena a v listopadu se dočká ženské posily v podobě Samanthy Cristoforettiové. 


Trochu nervozity a napětí se přeci jen před startem ve tváři Jeleny objevilo…

První Ruska na ISS a trocha statistiky

Ve vesmíru pobývalo celkem 57 žen, Jelena Serovová je tedy 58. pozemšťankou, která na čas opustila Zemi. Na ISS jich pracovalo 31, z toho bylo 27 amerických astronautek a po jedné z Francie, Koreje, Kanady a Japonska. Serovová je tedy první Ruska na ISS.

Tři Američanky startovaly na ISS třikrát a osm dalších dvakrát. Peggy Whitson a Sunita Williams byly velitelkami expedic ISS-1 a ISS-33.

Peggy Whitson také strávila v kosmu nejvíce hodin – celkem 376 dní během dvou startů. Rekord v nepřetržitém pobytu na ISS drží Sunita Williams – 194 dní a 18 hodin. Ta také uskutečnila nejvíce východů do volného vesmíru – sedm (!) a strávila mimo stanici 50 hodin a 40 minut.

Susan Helms je pak ženskou rekordmankou v nepřetržitém pobytu ve volném kosmu – během jednoho výstupu pracovala na povrchu stanice 8 hodin a 56 minut!

Celkem uskutečnily ženy pracující na stanici 25 výstupů do vesmíru. Ve volném vesmíru se suma sumárum pohybovalo 11 žen – 10 Američanek a jedna Ruska (Savická).

Jelena Serovová má strávit na ISS 170 dní, a byť byla na něj připravována, není její výstup do volného vesmíru v plánu.

Zajímavé je, že v rozhovorech odmítá typicky ruský mužský šovinismus mezi kosmonauty a tvrdí, že měla stejné podmínky při výcviku jako muži. Navíc uvádí, že dostala šanci letět do kosmu dříve, než někteří mužští kandidáti, kteří jsou ve výcviku déle než ona. Na sebe také prozradila, že ráda poletí třeba i na Mars. To, že bude půl roku mimo rodinu, prý její manžel bere jako poněkud delší služební cestu s jeho kolegy. S dcerkou, které je nyní 11 let, bude komunikovat po internetu a přes Skype.

Následovnice - budou opravdu následovat?

Jelena Serovová sice neměla náhradnici, nicméně je možná důkazem toho, že časy se v ruské kosmonautice přeci jen mění. To, že donedávna byla v oddíle kosmonautů jen sama samotinká ženská, vysvětluje ona i její mužské okolí tím, že „není ze strany žen takový zájem o lety do vesmíru“. Tedy, po těch zkušenostech z minula asi není divu (viz např. osud Nadi Kuželné).

Nicméně se jedna odvážlivá mladá dáma našla: inženýrka-ekonomka Anna Kikinová (1984, Novosibirsk), absolventka Novosibirské akademie vodní dopravy – specialistka odvětví „Záchrana v mimořádných situacích“.

Z jara roku 2012, kdy byl vypsán poslední nábor do oddílu kosmonautů, se prostě rozhodla a přihlásila. Zájemců bylo na 300, mezi nimi i 43 dívek (takže nikoliv malý zájem…)! Prošlo osm lidí, z toho jedna žena – Anna Kikinová, mj. mistryně sportu ve víceboji a raftingu, párkrát si skočila i s padákem.


Anna Kikinová ve sportovním

26. října 2012 byla Anna přijata mezi kandidáty kosmonauty-výzkumníky a zahájila tvrdý výcvik. Roskosmos dnes kupodivu nevylučuje, že v budoucnu bude (opět!) sestavena čistě ženská posádka. Šéf Federální kosmické agentury Oleg Ostapenko na tiskové konferenci ke startu Sojuzu TMA-14M přiznal, že není normální, aby do kosmu letěla Ruska jednou za deset či více let a tvrdil, že v případě, že se do výběrů přihlásí více žen, vedení Roskosmosu bude jejich zařazení do letových posádek podporovat. „Neděláme rozdíly mezi muži a ženami, rozhoduje jejich profesionalita,“ tvrdil Ostapenko. „A pokud bude ze strany žen velký zájem, podpoříme i ženské posádky.“

S tím poněkud kolidují „tanečky“ kolem Kikinové. 16. června tohoto roku oznámil ředitel vědecko-technického střediska RKK Eněrgija Alexander Kareli, že Kikinová byla vyloučena z oddílu kosmonautů. Prý neprošla při zkouškách a kvalifikace „kosmonaut-výzkumník“ jí nebyla přiznána, podobně jako jistému Ignatu Ignatovu. Kareli neupřesnil, v čem Anna v průběhu přípravy neuspěla, jen tvrdil, že rozhodnutí bylo přijato po pečlivém posouzení a většinou hlasů komise.

2. července ovšem vyšla zpráva Interfaxu, že Anna Kikinová v oddíle kosmonautů zůstává – s tím, že toto rozhodnutí bylo učiněno kolektivně. Anna projde ročním kurzem doplňujícího výcviku a zároveň se bude připravovat na kosmický let se svými kolegy. A dokonce (!) při výcviku přistání na vodní hladinu bude zastávat funkci velitele!


Kikinová ve skafandru při vodním výcviku

Ano, k tomu asi Anna kvalifikaci má – viz její vzdělání – ale bouře srovnatelná s mořskou možná proběhla ve Středisku přípravy a RKK Eněrgija. Příznivcům ženské kosmonautiky se zřejmě podařilo kandidátku na kosmický let Kikinovou v oddíle udržet. Což ovšem mj. ukazuje, že Rusky to v kosmonautice nadále nebudou mít lehké. I přes současný let Jeleny Serovové na ISS…

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

trocha statistiky...

01.10.2014 v 16:34 Vašek

Nemělo by se zapomenout ani na dvě Číňanky Liou Jang, start 16. června 2012 a Wang Ja-pching, start 11. června 2013.

Odpovědět

4 Ruska

05.10.2014 v 20:02 kuz

Ale cinanky jsou zahrnuty v celkovem poctu... zdavim, StK

Odpovědět

Přidat komentář