Posádka tupolevu s Alexandrovci možná podlehla iluzi, píše Kommersant

14.03.2017 2 příspěvky

Posádka tupolevu s Alexandrovci možná podlehla iluzi, píše Kommersant
Posádka tupolevu s Alexandrovci možná podlehla iluzi, píše Kommersant (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ruský deník Kommersant s odkazem na dosavadní závěry vyšetřovací komise píše, že nehodu Tupolevu Tu-154B z loňských Vánoc u Soči zřejmě zapříčinila chyba posádky. Podle komise pilot letící nejspíš podlehl iluzi domnělého stoupání a potlačováním de facto prováděl řízený let do terénu. Nehodu nepřežilo 92 lidí včetně známého Alexandrova armádního pěveckého sboru, jehož členové byli na palubě rovněž.

Komise podle deníku analýzou letových zapisovačů zjistila, že stroj po vzletu z dráhy 20 stoupal do 250 metrů nad zemí při současném akcelerování až na 370 km/h, v asi 70. vteřině se však stoupání zastavilo a letoun začal klesat. Pro takový postup však podle všeho neexistuje technická příčina, a tak vyšetřovatelé pracují s verzí, že pilot podlehl iluzi domnělého stoupání (tzv. false climb illusion). Tímto rizikem pro piloty létající zejména v noci se zabýváme v článku Zrádný noční let.

Stroj registrace RA-85572 letěl z Moskvy do syrské Latákíje a dělal u černomořského přístavu mezipřistání na dotankování.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Vyvážení

15.03.2017 v 15:05 Jirka

Podle očitých svědků bylo letadlo natažené, to spíš svědčí o špatném vyvážení a nebo na uvolnění nákladu...

Odpovědět

RE: Vyvážení

16.03.2017 v 10:35 Piggy

Mám pochybnosti o výpovědi očitých svědků, pokud se nehoda stala v noci.

Odpovědět

Přidat komentář