První osobní letadlo na vodík

10.04.2008

První osobní letadlo na vodík
První osobní letadlo na vodík (Zdroj: Aeroweb.cz)
Madrid/Londýn – První pilotovaný letoun poháněný vodíkovými palivovými články se úspěšně vznesl nad Španělsko. O experimentálním stroji vyvíjeném evropskou pobočkou amerického leteckého gigantu Boeing informovala v pondělí stanice BBC.

První tři zkušební lety dvoumístného vrtulového stroje se uskutečnily v únoru a v březnu nedaleko Madridu, uvedl Boeing.

Při startu letounu o rozpětí křídel 16,3 metru pomohly palivovým článkům baterie, pak již stroj poháněla výhradně energie z vodíku. Ve vzduchu se stroj může udržet až tři čtvrtě hodiny, zkušební lety však trvaly maximálně polovinu této doby.

„Toto je hmatatelný příklad našeho výzkumu budoucích technologií šetrných k životnímu prostředí,“ pochlubil se šéf evropského výzkumného týmu Francicsco Escarti, citovaný serverem CBC News.

Navzdory tomuto úspěchu Boeing nepočítá s tím, že by se palivové články staly hlavním zdrojem pohonu komerčních dopravních letadel. O palivových článcích se uvažuje spíše jako o doplňkovém zdroji elektřiny pro velké letouny, ale v dlouhoddobém horizontu.
„Podle mého názoru hovoříme o zpoždění asi dvaceti let,“ řekla stanici BBC inženýrka Nieves Lapena.

Palivové články přeměňují vodík a kyslík přímo na elektřinu bez zplodin, pouze za vzniku tepla a vody.



Zdroj: www.denik.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář