Setkání Gripen User´s Group v Čáslavi

11.04.2008

Setkání Gripen User´s Group v Čáslavi
Setkání Gripen User´s Group v Čáslavi (Zdroj: Aeroweb.cz)
Ve dnech 8. – 10. dubna 2008 se konala na základně taktického letectva Čáslav třídenní konference uživatelů letounů JAS 39 Gripen – Gripen User´s Group Conference.



Setkání českých, jihoafrických, maďarských a švédských uživatelů letounů JAS 39 Gripen mělo za účel především navázat na spolupráci z předchozích jednání, a to především v akvizičních a operačních oblastech provozu švédských nadzvukových stíhaček.



Na programu konference byla především výměna zkušeností a informací z běžného provozu letounu, jeho údržby a logistického zabezpečení jednotlivých zemí. Dále dohodnutí možné spolupráce v rámci „Cross-service“ Training – tedy cvičení meziletových příprav letecké techniky - v rámci tohoto typu letounu. Reprezentanti zúčastněných zemí také projednávali možnou spolupráci ve společných cvičeních a přípravu pilotů na eventuální společné mise, které by byly pro všechny státy Gripen User´s Group všestranně velmi výhodné.



Výsledkem třídenního jednání byla dohoda o bližší spolupráci na operační úrovni. Uživatelé švédských stíhaček se dohodli, že první společná cvičení budou plánovat již na rok 2009. Dále se dohodli na sladění finančních požadavků na vývoj letounu JAS 39 Gripen, které tak umožní nejen zefektivnit tento proces modernizace letounu, ale hlavně jej značně urychlit. Na závěr jednání bylo dohodnuto přizvání na další jednání zástupce Thajska, kteří se konference prozatím zúčastní pouze jako pozorovatelé. Thajsko právě podepsalo smlouvu na nákup švédských Gripenů a od roku 2011 se stanou i jejich držiteli.



Česká republika se stala členem Gripen User´s Group po podepsání memoranda o porozumění (Memorandum of Understanding) v roce 2007. Konference Gripen User´s Group se účastnila poprvé v prosinci 2007. Tato setkání se konají dvakrát do roka. Letos se jednání konalo poprvé v České republice. Další jednání proběhne v Maďarsku v říjnu tohoto roku, kterého se již zúčastní i zástupci Thajska.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář