České vzdušné síly dostaly novou výzbroj

14.04.2008

České vzdušné síly dostaly novou výzbroj
České vzdušné síly dostaly novou výzbroj (Zdroj: Aeroweb.cz)
Pátkem 11. dubna 2008 byly na základně taktického letectva Čáslav ukončeny vojskové zkoušky zbraňového systému AMRAAM s řízenými střelami AIM-120C-5.


www.afterburner.cz

Po nákupu zbraňového systému AMRAAM bylo třeba provést ověření tohoto systému z hlediska jeho funkčnosti a schopnosti provozování v národních podmínkách. Vojskové zkoušky na systému prováděl předem určený vycvičený pozemní personál z letecké základny Čáslav a přizvaní členové komise z University obrany Brno, Vojenské akademie Vyškov a muničního zařízení Jaroměř. Všichni členové komise byli plně vycvičení na provoz, obsluhu a opravy zbraňového systému AMRAAM.


www.afterburner.cz

Účelem vojskových zkoušek bylo především ověřit dodanou dokumentaci a schopnost provádět práce podle těchto dokumentů na systému AMRAAM. Dále vyzkoušet pozemní vybavení dodané k systému a také stávající vybavení letectva ve prospěch tohoto systému.


www.afterburner.cz

Výsledky těchto vojskových zkoušek zbraňového systému AMRAAM s řízenými střelami AIM-120C-5 slouží jako jeden z podkladů pro úspěšné zavedení tohoto systému do používání letectva Armády České republiky.


www.afterburner.cz

Na přelomu měsíců června a července tohoto roku se předpokládá zavedení AMRAAMu do počáteční operační schopnosti. Poté piloti základny Čáslav budou moci oficiálně používat AMRAAM i v provozu.

Uvedení do plné operační schopnosti systému se předpokládá od 1. ledna 2009. Mezi počáteční a plnou operační schopností bude tak mít personál základny Čáslav možnost nacvičovat správné návyky při provozu tohoto zbraňového systému. Z praktického nácviku tak mohou vzniknout nové požadavky na doplnění- dovybavení – potřebným pozemním materiálem. Nebo vznikne požadavek na úpravu výcvikových osnov při používání řízených střel AIM-120C-5.


www.afterburner.cz

Do konce roku 2008 piloti, kteří jsou určeni k řízení tohoto zbraňového systému, provedou praktické lety s CATM 120C, cvičnou verzi ostré střely AIM-120C. Piloti se již průběžně cvičí v taktice používání střel na simulátorech ve Švédsku od začátku tohoto roku. Než bude zbraňový systém AMRAAM zaveden do plné operační schopnosti, pozemní personál bude i nadále zvyšovat úroveň své vycvičenosti na obsluhu zbraňového systému AMRAAM.

TZ 21.zTL

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář