Flying Rhino 2008 pokračuje

22.04.2008

Flying Rhino 2008 pokračuje
Flying Rhino 2008 pokračuje (Zdroj: Aeroweb.cz)
Od pondělí 21. dubna 2008 pokračuje již druhým týdnem na základnách v Náměšti nad Oslavou, Přerově a ve vojenském újezdu Libavá společné cvičení mezinárodních pozemních a vzdušných sil Flying Rhino 2008.



Cvičení, jehož účelem je především procvičit spolupráci vzdušných a pozemních sil ve společné bojové činnosti v mezinárodní sestavě na úrovní divize, se vyvíjí podle připraveného scénáře. V prvním týdnu šlo především o asistenční službu mírovým jednotkám a hlavním cílem bylo především vycvičení a certifikace leteckých návodčích a výcvik pilotů a letových osádek v provádění blízké letecké podpory.



„V minulém týdnu se uskutečnilo více než dvě stě letů, při kterých bylo provedeno přes 400 úspěšných navedení jak z malých, tak i velkých výšek, a to ve dne i v noci, což dokonale prověřilo schopnosti leteckých návodčích v provádění blízké letecké podpory,“ říká kapitán Zdeněk Navrátil, zástupce řídícího cvičení Flying Rhino 2008.



Podle scénáře se o víkendu bezpečnostní situace vystupňovala, a proto bylo nutno nasadit pozemní síly na území obsazeném protivníkem za účelem jeho eliminace a provedení operací k znovunastolení míru.



Druhý týden cvičení je zaměřen na pozemní operace a koordinace pozemních a vzdušných sil, které budou především probíhat ve vojenském výcvikovém újezdu Libavá. Vzhledem k tomu, že se většina leteckých návodčí v minulém týdnu certifikovala, po splnění svých úkolů budou v průběhu týdne začleněny k pozemním jednotkám.



„Cvičení probíhá v souladu s připraveným harmonogramem cvičení a díky precizní práci všech zúčastněných byly zatím vytýčené cíle splněny,“ dodává kapitán Navrátil.

České pozemní síly jsou vysazeny k pozemním operacím pro vynucení míru a po celou dobu budou podporovány letouny ze vzduchu.



České vzdušné síly jsou na cvičení zastoupeny letouny L-159 ALCA a vrtulníky Mi-17/171Š a Mi-24/35. Nácvik interoperability s ozbrojenými silami Velké Británie, Dánska a Slovenska je velkou zkušeností pro naše jednotky. Především pak procvičení a rozšíření schopností skupiny navedení taktického letectva a leteckých návodčích.



Cvičení se účastní i české pozemní jednotky, což umožňuje navázat úzkou spolupráci mezi jednotlivými složkami armád v mezinárodním prostředí a procvičit koordinaci různých druhů vojsk při nácviku vedení bojové činnosti. Za pozemní sily se cvičení účastní jednotky ze 4. brigády rychlého nasazení, 13. dělostřelecké brigády, 43. para jednotky a jednotka provádějící radiové rušení.



Ve středu budou tyto jednotky takticky dozásobeny materiálem z letounů An-26 v prostoru vojenského újezdu Libavá. Podle scénáře dojde k další změně ve středu, a to akcí na Libavé. Zároveň se zde uskuteční i VIP den pro hosty, kteří budou mít možnost shlédnout ukázky činnosti vybraných jednotek. Účast na této akci přislíbili náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Vlastimil Picek a velitel Společných sil AČR generálmajor Jiří Halaška.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář