Gripen budoucnosti

02.05.2008

Gripen budoucnosti
Gripen budoucnosti (Zdroj: Aeroweb.cz)
23. dubna 2008 společnost Saab a její partneři na základně ve švédském Linköpingu představily první ze stíhacích letounů nové generace JAS 39 Gripen – předváděcí verzi nového letounu Gripen nazvaného „Demonstrační program Gripen – Demonstator“.

Předváděcí akce letounu nové generace se zúčastnilo přes sedm stovek hostů z celého světa. Mezi nimi byl i velitel základny taktického letectva Čáslav, plukovník Petr Mikulenka.

„Letoun Gripen patří v současnosti k těm nejmodernějším letounům ve své kategorii. Ale především v této oblasti je technický vývoj nesmírně rychlý. Firma SAAB neusnula na vavřínech a myslí na budoucnost. Zaměřila se na výzkum a vývoj nových technologií, jež stíhacím letounům Gripen zajistí špičkový výkon a funkčnost na dalších několik desetiletí“, uvedl plukovník Mikulenka.



Letoun Gripen Demo je vybaven řadou novinek – například dostal nový turboventilátorový motor, který vyvinula společnost General Electric a který se vyznačuje především vyšším výkonem oproti motorům konkurenčních firem. Jiná je i koncepce podvozku, která umožnila zvětšit nádrž, pro delší dolet letounu. Dále letoun získal nový elektronický radar a může nést i větší počet zbraňových systémů. Významně byly v letounu zlepšeny obranné systémy a avionika To byl jen krátký výčet inovací na tomto letounu.

Novými technologiemi vybavený letounu JAS 39 Gripen by si tak zajistí svou funkčnost a výkonnost na dalších třicet let, tedy minimálně do roku 2040.

Zdroj: AFB Čáslav a www.gripen.com

Mohlo by vás zajímat

Témata

Gripeny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář