Cvičení Flying Rhino 08 skončilo

02.05.2008

Cvičení Flying Rhino 08 skončilo
Cvičení Flying Rhino 08 skončilo (Zdroj: Aeroweb.cz)
Slavnostním nástupem všech cvičících mezinárodních jednotek bylo odpoledne dne 30. dubna 2008 slavnostně ukončeno cvičení Flying Rhino 2008.
Ceremonií v anglickém jazyce úspěšně skončilo třítýdenní společné cvičení mezinárodních pozemních a vzdušných sil České republiky, Dánska, Slovenské republiky a Velké Británie.



Cvičení se zúčastnilo téměř 1900 vojáků. Za českou stranu letouny L-39, L-159 a JAS-39 Gripen a vrtulníky Mi-24, Mi-171. Vzdušné síly britské strany reprezentovaly letouny Tornádo, Hawk a vrtulníky Gazelle a slovenskou stranu letouny L-39 Albatros.

Cvičení, jehož účelem bylo procvičit spolupráci vzdušných a pozemních sil ve společné bojové činnosti v mezinárodní sestavě na úrovní divize, probíhalo především v krajích Vysočina, Pardubice, Olomouc a Jihomoravském.



Cvičení, které patří mezi jedno z největších na našem území, bylo úspěšné. Bylo provedeno 617 letů a přes 1000 navedení.

Na slavnostním nástupu velitel britské obrněné divize brigádní generál Rob Weighill poděkoval veliteli základny Náměšť nad Oslavou za skvělou přípravu cvičení a podporu, bez které by toto cvičení neproběhlo tak úspěšně.



„Velmi si vážím toho, že jednotky ozbrojených sil Velké Británie se mohly účastnit cvičení jakým je Flying Rhino a spolupracovat s armádami všech zúčastněných zemí,“ poznamenal generál Weighill na úvod. „V roce 1986 jsem se zúčastnil mezinárodního cvičení v Německu jako mladý důstojník. V té době bych nikdy nevěřil tomu, že o dvacet let později se zúčastním dalšího mezinárodního cvičení v České republice a že toto cvičení bude tak kvalitní a vysoce mezinárodně ceněné jako cvičení Flying Rhino,“ pokračoval generál Weighill. „Byly to tři velmi náročné týdny. Všichni jsme odvedli obrovský kus práce,“ dodal na závěr svého projevu generál Weighill.



„Cíle tohoto cvičení byly splněny. Letečtí návodčí buď získali nebo si obnovili svou certifikaci. Díky tomu je Česká republika schopna použít tyto návodčí i ve válečných konfliktech takového rozsahu jakým je například mise v Afghánistán,“ řekl velitel základny letectva Náměšť nad Oslavou.



Více krásných fotografií ze cvičení Flying Rhino 2008 naleznete ZDE

Zdroj: Ministerstvo obrany a www.afterburner.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář