Psychiatrické vyšetření pro zdravotní způsobilost I. třídy

11.05.2008

V tomto článku bych se rád zaměřil na získání zdravotní způsobilosti první třídy ( Medical Class I ). Mé intence však nebudou spočívat v sáhodlouhém popisování jednotlivých zdravotních požadavků a prohlídek, které musí každý uchazeč splňovat a podstoupit, aby získal příslušnou zdravotní způsobilost, nýbrž se dnes zaměřím na jednu veledůležitou partii, která se objevuje navíc v porovnání se zdravotní způsobilostí II. třídy, a tuto se pokusím trochu čtenářům přiblížit.

Psychiatrické vyšetření pro zdravotní způsobilost I. třídy
Psychiatrické vyšetření pro zdravotní způsobilost I. třídy (Zdroj: Aeroweb.cz)
Ústav leteckého zdravotnictví v Praze - Dejvicích ( ÚLZ ) je pro piloty, a to nejenom ty profesionální, takový  každoroční, postupem času a stárnutím pilota též dokonce i půlroční, strašák. Každý pilot s licencí CPL a ATPL ( vyjma těch, kteří létají s licencí PPL, kde není potřeba ) musí získat pro svůj druh průkazu zdravotní způsobilost I. třídy. Kromě většiny vyšetření, která jsou velice podobná těm, která se podstupují pro získání Medical Class II, je tam, jak již bylo zmíněno výše, jedno vyšetření navíc, a to návštěva psychiatra a psychologa. V době, kdy jsem toto vše musel sám podstupovat, jsem vůbec netušil, co mě na ÚLZ potká, a neznal jsem nikoho, kdo by mi pověděl něco bližšího o tom, jak to všechno probíhá. 

Proto jsem šel naprosto do neznáma a doufal, že nebudu mít problémy medical získat.

Všechna vyšetření probíhala bez problémů, tedy až do návštěvy psychiatra. Jak to tedy vůbec probíhá? Začíná se vyplňováním klasického dotazníku. Není záludný, jen je potřeba si dobře přečíst otázky. Následně na člověka čekají čtyři testy. První test spočívá v zaškrtávání písmen a čísel tak, jak je uslyšíte z nahrávky na magnetofonu. Předtím, než se kombinace zaškrtne, je zapotřebí si ji v hlavě přerovnat a poté ji zaškrtnout na papíru formátu A5. Není to těžké, ale ze začátku se člověku zdá, že se to na vás z té nahrávky žene hrozivě rychle, sem tam létají písmena a čísla, ale postupem času si člověk zvykne a přizpůsobí se stanovenému tempu. Pokud se prvních pár kombinací nestihne zaškrtnout, není třeba věšet hlavu, ba naopak, jelikož se to stává každému. Vřele však doporučuji sebou hodit, je na to málo času a ty pauzy, kdy je čas na rovnání si kombinací v hlavě a vlastní zaškrtávání na archu, jsou krátké.

Další testík, který pak následuje, jsou dnes už mé oblíbené kuličky. Nikdo vám předem neřekne, kolik je na tento test času, ale když jsem ho dělal poprvé, tak to bylo, alespoň pro mě, zatraceně málo, byla na něj jedna minuta. Jedná se o to, že máme čtyři kuličky. Tři jsou černé a jedna bílá. Úkolem je zaškrtnout polohu bílé kuličky vůči těm černým. Černá kulička může být nahoře, dole, vlevo, vpravo. Každá poloha se fajfkuje, zdá se to být lehké, ale opak je pravdou, protože ke konci ztrácí člověk pozornost a dělají se chyby. Vřele doporučuji hned od začátku na nic nečekat a okamžitě se rozjet a odškrtávat polohy jako o život, čas běží neúprosně proti vám. Celkem je to šedesát poloh na šedesát sekund.



Třetí test byl pro mě osobně nejhorší ze všech, ten jsem si musel proti své vůli zopakovat. Opět je na jeho vypracování časový limit, který vám není dopředu sdělen. Jedná se o zjišťování toho, zda je budoucí pilot schopen logicky uvažovat. Na čtyřech stranách formátu A4 jsou obrázky v řádcích. V každém řádku je vedle sebe šest obrázků. Vaším úkolem je seřadit tyto obrázky tak, jak jdou logicky za sebou a každému obrázku přiřadit číslo 1 až 6. Většinou se jedná o rotaci, bud je to rotace doprava nebo doleva. Jako příklad, který tam byl, mohu uvést nástěnné hodiny, jednou ukazují 3:15, pak 3:30, 3:45, 4:00 atd. A je potřeba akorát je v logickém pořadí srovnat. Ze začátku jsou příklady lehké, ale na třetí straně už je to obtížné a na čtvrté straně jsem si říkal, že jsem asi právě přišel o peníze, které jsem za prohlídku zaplatil:). Na poslední straně byly příklady s panáčkem, všemožně rozhazoval rukama ,ale já jsem v tom prostě žádnou logiku neviděl a netušil jsem, jak ty polohy srovnat logicky za sebou. Mohu vás však uklidnit, stačí, když člověk zcela správně udělá dva, lépe dva a půl stránky a je to v suchu, rozhodně není potřeba mít zcela všechno a správně. Vlastně si myslím, že vzhledem k nedostatku času se to podaří jen pár lidem udělat všechno.

Poslední je už jen osobnostní dotazník, cca 60 otázek, odpovídá se jen ano nebo ne, neexistuje zde dobrá či špatná odpověď. Jen pozor na to, že se otázky občas opakují, akorát jsou jinak formulovány, ale obsahově zůstávají stejné. Je potřeba nelhat a nevymýšlet si, protože pak  vypadá člověk na pohovoru u psychiatra jako trouba. Ty otázky jsou například: „ Díváte se rád do ohně“? nebo „Ubližujete rád zvířatům“? No prostě klasické otázky pro piloty :)

Když je vše hotovo, nějaký čas zabere opravování a vyhodnocování testů. Poté je člověk pozván na ústní pohovor k psychiatrovi. Už při vstupu a pohledu na pana doktora jsem věděl, že to nevypadá na nějaké velké kamarádství. Nezdál se býti milý, tvářil se zcela neutrálně, možná trochu přísně. Nejprve mi řekl, že jsem špatně vyplnil první dotazník a že z toho usuzuje, že s mou pozorností to nebude valné. Dále přistoupil k vyhodnocení vlastních testů- u kombinací čísel a písmen to bylo v pohodě, byl celkem spokojen. Abych nezapomněl, ty testy se známkují, už si přesně nepamatuji, jestli do známky 3 nebo 4 jste úspěšně splnili a jedete dále. Dostal jsem 2 a on vzal do ruky další papír s testem. Tentokrát kuličky. Správně jsem měl 57 poloh ze 60, řekl, že je to příliš málo a celkově velice chabý výkon. Nevím, co tím sledoval, ale obecně se vás tento člověk snaží potopit. Měl tendenci být arogantní a několikrát za sebou se mě tázal, proč chci létat. Když jsem mu odpověděl, že mě létání baví, řekl, že na to být pilotem nemám a s tímto výkonem, který jsem podal v testech, by mě nevzali ani jako řidiče tramvaje. Ono je to celé velké divadlo. Doktor se snaží adepta vyvést z míry a někdy se mu to daří a podaří. Dívčina přede mnou utekla v slzách a kluk za mnou ho prý chtěl zabít. Já jsem se snažil jakémusi sebeovládání, ruce pěkně pod stolem propletené a zhluboka dýchat. Takže kuličky jsem prý nezvládl. I tak si vzal do ruky poslední test, který jsem měl nejhorší ze všech, což jsem věděl předem. Ten jsem si musel později taktéž zopakovat. A jako třešničku na dortu začal rozebírat můj poslední, osobnostní test. Prý jsem dle výsledků pyroman se sklonem k agresivitě a k týrání zvířátek. To už jsem opravdu nevydržel a začal se smát. To ho mírně popudilo a zeptal se, jestli mám zájem opakovat ty dva nepodařené testy. Zájem jsem samosebou měl, jelikož jsem ten průkaz nutně potřeboval. Za týden jsem tam byl pozván znovu, normálně by ta pauza mezi pokusy byla delší, ale jelikož to bylo cca 10 dní před Vánocemi, řekl mi, že mi dá šanci o něco dříve, jelikož chce prý být štědrý. Té už jsem využil a oba testy úspěšně nakonec složil. Když jsem je dodělal, rychle je vyhodnotili a dále se už se mnou nebavil. Žádný rozhovor, žádné zrazování od létání.

Další je návštěva psychologa, ale tam už není moc co řešit. Tento pan doktor je v porovnání s tím předchozím naprosto v klidu a pohodě.Je to pravý opak toho předchozího. Pokud se vám zdálo, že předtím jste byli na testování v pekle, tak nyní jste v ráji a hrají vám přímo andělskou hudbu. Kdo projde psychiatrem, tak má na 80 % vyhráno.
Všem přeji, aby i to jejich „testování“ dopadlo úspěšně a mohli se tak radovat ze získání způsobilosti první třídy.  

obrázek byl odstraněn, omlouváme se

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář