Dvojice pilotů se utkají v letecké rally o pohár věnných měst

15.05.2008

Dvojice pilotů se utkají v letecké rally o pohár věnných měst
Dvojice pilotů se utkají v letecké rally o pohár věnných měst (Zdroj: Aeroweb.cz)
O Pohár věnných měst v letecké rally (navigační soutěž) budou dvoučlenné posádky bojovat pod záštitou Aeroklubu ČR o nadcházejícím víkendu (16.-18. května) na sportovním letišti Aeroklubu Jaroměř, který podle pamětníků v letošním roce slaví tři čtvrtě století své existence.

Na start se zde postaví členové reprezentačního týmu, aktuální držitelé stříbrných medailí a titulu vicemistrů světa z MS 2006 ve francouzském Troyes (CZ družstvo soutěžilo ve složení Michal a Jiří Filipovi, Luboš Hájek, Petr Opat, Jiří Jakeš, František Cihlář, Jiří Kadlec, Tomáš Rajdl, Miloš Fiala), a spolu s nimi i navigátoři - junioři. Jeden z nich, liberecký David Černý, pod vedením létajícího trenéra Miloše Fialy na MS 2006 dosáhl velkého úspěchu v podobě titulu juniorského mistra světa.

O co v letecké rally, která patří mezi navigační soutěže, jde? Navigátoři musí splnit tři soutěžní etapy. Posádky obdrží půl hodiny před startem pokyny k provedení letu a k zakreslení tratě do mapy. V každé etapě pak z výšky tří set metrů nad zemí vyhledávají objekty podle fotografií a znaky, přitom musí dodržovat zadaný čas a rychlost, kterou si předem zvolí. Každá etapa je zakončena bodovaným přistáním na přesnost. Při něm musí pilot  na letišti přistát do tzv. decku, tedy do obdélníku o velikosti 50 x 12 metrů. Čím blíž je k nulové čáře, tím méně trestných bodů za přistání získá.

Čeští reprezentanti v letecké rally, kteří patří dlouhodobě ke světové špičce, se v Jaroměři budou zároveň připravovat na letošní MS v přesném létání (13.-20. července) a letecké rally (20.-26.července), které bude letos hostit rakouský Ried.

Zdroj: AeČR

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář