České aerolinie pokračují v obnově flotily

26.05.2008

České aerolinie pokračují v obnově flotily
České aerolinie pokračují v obnově flotily (Zdroj: Aeroweb.cz)
České aerolinie pokračují v souladu s rozvojovou strategií v obnově letadlového parku. Flotila Českých aerolinií přitom prochází optimalizací v rámci posílení pozice Českých aerolinií jako kontinentálního evropského dopravce.

České aerolinie proto pořídí další dva nové Airbusy A319, které budou používat především pro evropské tratě. První bude do flotily zařazen v roce 2009 a druhý v roce 2010. Flotilu letadel pro střední tratě tak bude v roce 2010 tvořit 18 moderních Airbusů rodiny A320 a 17 Boeingů 737. Nové letouny budou využity na pravidelných linkách. První letoun nahradí jeden z nejstarších Boeingů ve flotile, který bude vrácen majiteli. Druhý nový stroj nahradí jeden z Airbusů A320, který bude převeden do charterové flotily Českých aerolinií. Výhody moderních letounů Airbus pro střední tratě tak budou moci využívat také turisté při svých cestách na dovolenou.



Dva letouny Airbus A319 pro 135 cestujících pořídí České aerolinie formou operativního pronájmu. Cestující na středních linkách se díky dalšímu omlazení flotily mohou těšit na prostornější a širší rozměry kabiny a větší úložné prostory pro zavazadla nad sedadly. Na palubách budou k dispozici nově moderní systémy zábavy, které umožňují mimo jiné poskytovat aktuální informace o letu. Provoz letadla nové generace je navíc proti strojům klasické generace ekonomičtější i ekologičtější.
 
Airbusy rodiny A320 zařazují České aerolinie do své flotily od roku 2005 na základě výběrového řízení na obnovu letadel pro střední tratě. V současnosti je ve flotile celkem osm Airbusů A320, pět letadel A319 a dva charterové speciály Airbus A321. Poslední nový Airbus A319 z tendru na dodávku 12 nových letadel tohoto typu odebere společnost v září letošního roku.  V loňském roce se České aerolinie rozhodly využít výhodné opce plynoucí z kupní smlouvy se společností Airbus z roku 2005 a rezervovaly si osm letounů Airbus A319 s termínem dodání v období let 2011-2012.



Postupná obměna současného páteřního typu Boeing 737 ve flotile za modernější stroje nové generace A320/319 povede k unifikaci flotily Českých aerolinií, což výrazně sníží náklady na údržbu i samotný provoz. Díky plánované obměně by průměrné stáří letadel pro střední tratě mělo v roce 2012 dosáhnout méně než osmi let.

V rámci modernizace flotily a vzhledem k omezení provozu na dálkových spojích do Kanady České aerolinie zároveň nabídly dva své letouny Airbus A310 k prodeji. Jde o 17 let staré stroje. První letadlo by mělo flotilu opustit ještě v letošním roce, druhé v polovině příštího roku. Prodej starších strojů schválila na svém dnešním zasedání dozorčí rada společnosti.

Snížení počtů letadel typu Airbus A310 ve flotile nebude mít vliv na současný model operování dálkové flotily. České aerolinie budou zbývající třetí letoun používat na denní pravidelnou linku do New Yorku, čtvrté letadlo bude v zimě zajišťovat charterové lety do vzdálených exotických destinací a v hlavní letní sezóně pravidelné lety do Kanady a případné lety na americkou Floridu.



České aerolinie v současnosti provozují 51 letounů. Páteří flotily jsou zatím letouny pro střední tratě Boeing 737, které ale postupně nahrazují nové Airbusy A320 a A319. Kromě letadel pro střední tratě provozují České aerolinie na krátkých tratích letadla ATR42 a ATR72 a na dálkových linkách Airbusy A310.

Zdroj: TZ ČSA

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář