Piloti Petr Opat a Tomáš Rajdl získali titul mistrů republiky v letecké rallye

26.05.2008

Piloti Petr Opat a Tomáš Rajdl získali titul mistrů republiky v letecké rallye
Piloti Petr Opat a Tomáš Rajdl získali titul mistrů republiky v letecké rallye (Zdroj: Aeroweb.cz)
Most 26. května 2008

Pilot Petr Opat z Aeroklubu Rakovník s navigátorem Tomášem Rajdlem z Aeroklubu Kladno obhájili o víkendu v Mostě na mistrovství České republiky v letecké rallye loňský výsledek a získali titul. Za posádkou, která před dvěma lety přivezla bronz z posledního mistrovství světa, skončili o víkendu v Mostě na druhé příčce pilot Luboš Hájek z Aeroklubu Strakonice s navigátorem Milošem Fialou z Aeroklubu Kladno. Třetí byl Jiří Jakeš z Aeroklubu Jičín s navigátorem Jiřím Kadlecem z Aeroklubu Kladno.

Mistrovství republiky bylo kvalifikací na mistrovství světa v letecké rallye, které se uskuteční v červenci v rakouském Riedu. České posádky patří v letecké rallye ke světové špičce a do pořadí na předních příčkách mistrovství světa v sousedním Rakousku chtějí významně zasáhnout. Velkou šanci mají bratři Jiří a Michal Filipovi, kteří skončili na posledním mistrovství světa ve francouzském Troyes na druhém místě. Uspět by opět mohl také předloni v Troyes třetí Opat a Rajdlem. Trenér českého reprezentačního týmu Miloš Fiala si ale také hodně slibuje od nově vytvořené posádky Luboš Hájek – Jan Havlík. Hájek, který se stal v roce 2002 v Záhřebu v příbuzné disciplíně - přesném létání vůbec nejmladším mistrem, se do vrcholového navigačního sportu vrací po čtyřleté přestávce. Na mistrovství republiky v Mostě si nově vytvořená posádka své schopnosti nemohla ověřit z důvodu zranění navigátora Havlíka. „Na červencové mistrovství světa však již bude navigátor opět 100procentně připraven,“ řekl trenér Miloš Fiala.



V letecké rallye soutěží posádky v co nejpřesnějším letu po trati, jejíž zadání obdrží krátce před letem. Za letu oba členové posádky vyhledávají podle fotografií objekty a znaky, které jsou na zemi složeny z plachet. Za každý nenalezený objekt dostanou 40 trestných bodů. Přesnost letu vyhodnocuje elektronické zařízení v letadle. Na otočných bodech jsou časové branky. Za každou sekundu, o kterou jimi letadlo proletí dřív nebo později, dostane posádka tři trestné body. Každá ze tří zhruba 1,5 hodinových soutěžních etap je zakončená hodnoceným přistáním na přesnost do pásma. Na mistrovství republiky o víkendu v Mostě se odlétaly celkem čtyři bodované etapy.

Poslední přípravou před mistrovstvím světa bude pro české reprezentanty za 14 dní mistrovství České republiky v přesném létání, které se uskuteční od 5. do 8. června v Jihlavě. Světový šampionát v přesném létání začne v rakouském Riedu 13. července a 20. července na něj naváže mistrovství světa v letecké rallye.

 Výsledky MČR v letecké rallye 2007:
 1. Opat, Rajdl 453 trestných bodů, 2. Hájek, Fiala 558, 3. Jakeš, Kadlec 732.



Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář