Prvotní informace o nehodě PK ze dne 17. 10. 2008

21.10.2008

Prvotní informace o nehodě PK ze dne 17. 10. 2008
Prvotní informace o nehodě PK ze dne 17. 10. 2008 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dne 17. 10. 2008 v odpoledních hodinách došlo ke smrtelnému zranění pilota padákového kluzáku.

Pilot ve věku 34 let měl pilotní průkaz vydaný necelý měsíc před nehodou. Vzlet provedl na kopci Kamenáč nedaleko obce Šanov. Vzhledem ke skutečnosti, že pilot byl na kopci sám, je průběh nehody nejasný.

Osoba z nedaleké obce zaregistrovala na louce padákový kluzák v nezvyklé poloze a po kontrole dalekohledem si všimla postavy pilota, který ležel vedle padáku. Svědek dojel autem na přistávací louku, kde nalezl pilota, který mu sdělil, že před přistáním se mu zdeformoval vrchlík. Svědek okamžite přivolal záchrannou službu, která se na místo nehody neprodleně dostavila i s hlídkou Policie. Pilot bohužel pri transportu do nemocnice svému zranění podlehl.

Nehoda je v šetření, ale je možné konstatovat, že pilot podcenil nebezpečí a nerespektoval obecnou zásadu nelétat sám. Po nehodě byl schopný komunikovat, ale jeho mobilní telefon byl mimo dosah ruky a nebyl schopen se k němu dostat. Žádám piloty, aby se vyvarovali situacím, při kterých není možnost si pomoc přivolat, nebo poskytnout pomoc další osobou.

Nechoďte létat sami. Zřídkakdy se stane, že jste na letovém terénu, kde se běžně létá, za vhodného počasí sami. Pokud tomu tak je, zamyslete se, zda tomu tak není právě proto, že podmínky nejsou k létání vhodné.

Zdroj: LAA

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář