První mustang v české letecké stáji

09.11.2008

První mustang v české letecké stáji
První mustang v české letecké stáji (Zdroj: Aeroweb.cz)

Z pohledu letectví se tento týden Česká republika zařadila mezi nejvyspělejší země. Movitým pasažérům je aktuálně k dispozici první tzv.very light jet (velmi lehké proudové letadlo). Konkrétně jde o model Cessna Mustang, který bude provozovat společnost Grossmann Jet Service.

Trendy v oblasti business jet létání míří k velmi lehkým letadlům. Prvním českým příspěvkem se stalo letadlo Cessna Citation Mustang, jež nyní nově operuje Grossmann Jet Service. Společnost tímto krokem rozšířila svou flotilu na tři letadla.

„Naše portfolio je po nákupu malého Mustangu úplně kompletní a nemá na trhu konkurenci,“ říká zakladatelka společnosti Grossmann Jet Service, Dagmar Grossmann a dodává: „Vedle komfortního Embreara Legacy s kapacitou třinácti pasažérů, stylového Hawkera 900 XP pro osm lidí je Mustang nejlepší volbou pro menší skupiny.“
Letadlo pohodlně přepraví čtyři pasažéry. Cessna Mustang byla přitom vyvinuta jako prvotřídní produkt s nejpřísnějšími bezpečnostními požadavky.

„Rychlost a dolet činí z tohoto letadla ideální volbu pro manažerské i nepracovní cesty po Evropě,“ vysvětluje Dagmar Grossmann.
Velkou výhodu skýtá i to, že Mustang létá opravdu vysoko nad nepříznivými povětrnostními podmínkami a ostatním leteckým provozem. Tím se dále zvyšuje pohodlí samotného cestování.
Soukromé létání je dlouhodobě na vzestupu nejen v České republice, ale v celé Evropě. V leteckém průmyslu patří osm procent všech letů do business jet sféry. Meziroční nárůst této oblasti byl v letech 2006 -2007 desetiprocentní.

Technické údaje letadla Cessna Citation Mustang:

• Dva motory PW615F
• Dolet 2.130 km
• Maximální letová výška 12.497 m
• Nejvyšší letová rychlost 630 km/h
• Zavazadlový prostor 1.61 m

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cessna


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář