Letiště Ostrava testuje nový světelný a navigační systém

10.11.2008

Letiště Ostrava testuje nový světelný a navigační systém
Letiště Ostrava testuje nový světelný a navigační systém (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nový světelný a navigační systém vzletové a přistávací dráhy uvádí v těchto dnech do života Letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Akreditace letiště pro provoz za nízkých dohledností předcházely téměř rok probíhající stavební práce. „Veškeré činnosti spojené s úpravami dráhy probíhaly bez omezení letů. Nejduležitější bylo nenarušit plynulost provozu a bezpečnost cestujících“, řekl ředitel ostravského letiště Lubomír Vavroš.

Realizace projektu zahrnovala generální opravy prahu dráhy, kompletní výměnu a doplnění dráhových světel, výměnu tzv. približovací světelné řady, zábleskové naváděcí řady a výměnu všech dotčených elektroinstalací i potřebných zdrojů elektrické energie. Dále pak doplnění řídících a automatizovaných systémů a také rozšíření pojezdové dráhy „E“ tak, aby vyhovovala všem kategoriím letadel.

„Realizovat tento projekt bylo duležité zejména pro možnost zajištování pravidelné mezikontinentální letecké cargo přepravy velkokapacitními letouny pro průmyslové zóny Nošovice, Mošnov, apod., stejně tak pro rozvoj pravidelných linkových a charterových letů“, dodal první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavol Lukša. Celkově bylo v provozních drahách za uplynulých devět měsíců prací zabudováno 443 zapuštěných světel (osová řada, dotyková zóna, stop-příčky), 42 zábleskových světel je instalováno v přibližovací soustavě a dráhu doplnilo také dalších 203 světel ruzného účelu.

Výše investice je 115 milionů korun. Z okolních letišt má vyšší akreditaci pouze pražská Ruzyně. Letište Leoše Janáčka Ostrava se tak po dosažení CAT II navíc stane kvalitnejším záložním letištem pro blízká česká, slovenská i polská letište v případe tamních nízkých dohledností.

TZ: Letiště Ostrava

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář